Λειψία: Το πήρε όταν έπαψε να νοιώθει φαβορί

Η τροπαιούχος Λειψία που αφυπνίστηκε όταν... έγινε αουτσάιντερ και ο κορυφαίος, όμως ηττημένος Σλότερμπεκ, που είναι έτοιμος να γράψει ιστορία.

Η κατάκτηση του τροπαίου έχει για τη Λειψία πολλαπλή σημασία. Πρόκειται για τον πρώτο τίτλο στην ιστορία του συλλόγου, στην τρίτη συμμετοχή του σε τελικό του κυπέλλου την τελευταία τετραετία, έχοντας ηττηθεί νωρίτερα από Μπάγερν και Ντόρτμουντ. Ήρθε στο τέλος μιας σεζόν που η ομάδα εξασφάλισε την τελευταία αγωνιστική τον στόχο της τετράδας (άρα και του Τσάμπιονς Λιγκ), ενώ νωρίτερα είχε πληγωθεί από τον αποκλεισμό στον ημιτελικό του Europa League από τη Ρέιντζερς. Αποτέλεσμα που όπως και ο Τεντέσκο ομολόγησε κόστισε σε μεγάλο βαθμό στην ψυχολογία των ποδοσφαιριστών του που προφανώς ονειρεύονταν κατάκτηση του τροπαίου από τη στιγμή που η Άιντραχτ απέκλεισε τη Μπαρσελόνα.

Ήταν η πρώτη φορά που η Λειψία βρέθηκε στο ματς που κρίνει έναν τίτλο ως ξεκάθαρο φαβορί, απέναντι στη Φράιμπουργκ που για πρώτη φορά στην ιστορία της βρέθηκε στη διεκδίκηση ενός τροπαίου. Στο κομμάτι της ψυχολογική διαχείρισης οι παίκτες του Τεντέσκο φάνηκαν ανέτοιμοι. Εγκλωβίστηκαν στο εξαιρετικό – πάντα – αμυντικό παιχνίδι της ομάδας του Στράιχ, εκνευρίστηκαν έμειναν μακριά από ευκαιρίες, βρέθηκαν πίσω στο σκορ.

Η φάση-κλειδί για να αλλάξει η ψυχολογία των τροπαιούχων ήταν αυτή της αποβολής του Χάλστενμπεργκ στο 57′ Από τη μια είχαν αριθμητικό μειονέκτημα όντας πίσω στο σκορ με 1-0, από την άλλη αποφορτίστηκαν από την πίεση του φαβορί, απελευθερώθηκαν και θα μπορούσαν πέρα από το γκολ της ισοφάρισης του Ενκουνκού να σκοράρουν με τον Όλμο και να πάρουν το τρόπαιο στο 90λεπτο και σε διάστημα (το τελευταίο ημίωρο) που η αντίπαλός τους βρέθηκε με πλεονέκτημα και “λύγισε” από την ευθύνη.

Στην παράταση η Φράιμπουργκ κατάφερε να γυρίσει τον διακόπτη. Αναζήτησε το γκολ, πήρε προφανώς τις κατευθύνσεις από τον προπονητή της και σημάδεψε τρεις φορές τα δοκάρια του Γκουλάτσι. Το… πεπρωμένο του Ούγγρου, αρχηγού της Λειψίας, ήταν να σηκώσει το τρόπαιο. Για τον αντίπαλο ήταν χαμένη ευκαιρία η μια ώρα αγώνα με αριθμητικό πλεονέκτημα χωρίς γκολ και η ψυχολογία στα πέναλτι ήταν με την πλευρά των νικητών του τελικού.

Η Φράιμπουργκ έκλεισε μια χρονιά υπέρβασης που θα την βρει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις την επόμενη σεζόν, τη στιγμή που η Λειψία θέλει να αποφύγει εκκίνηση ανάλογη της σεζόν που μόλις ολοκληρώθηκε και να είναι ανταγωνιστικότερη απέναντι σε Μπάγερν και Ντόρτμουντ.

Ο Τεντέσκο έγινε ο 2ος Ιταλός προπονητής που κατακτά το τρόπαιο μετά τον Τραπατόνι με τη Μπάγερν το 1998.

Κορυφαίος του τελικού ο Νίκο Σλότερμπεκ, στην τελευταία – εξαιρετική – του εμφάνιση με τη φανέλα της Φράιμπουργκ αφού από τον Ιούλιο θα είναι παρέα με τον Ζίλε το κεντρικό αμυντικό δίδυμο στη Ντόρτμουντ.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.