Κοπεγχάγη: Μια ομάδα με ελληνικό «μεταγραφικό παρελθόν» (pics, vids)

Η επιστροφή του Ζέκα στον αγαπημένο του Παναθηναϊκό, μετά από έξι χρόνια, είναι γεγονός. Ο διεθνής μέσος έρχεται στη χώρα μας από την Κοπεγχάγη, ένα σύλλογο που έχει… μεταγραφικό παρελθόν με ελληνικές ομάδες.

Πριν από έξι χρόνια και συγκεκριμένα στις 28 Αυγούστου του 2017, ο Κάρλος Ζέκα άφησε τον Παναθηναϊκό, για να μετακομίσει πολύ βορειότερα. Συγκεκριμένα συμφώνησε με την Κοπεγχάγη, αφήνοντας τον ήλιο και τη ζεστασιά της Ελλάδας, για να πάει σε μια από τις πιο κρύες χώρες της Ευρώπης, τη Δανία. Φάνηκε ανθεκτικός και στο κρύο, όπως είναι και εντός αγωνιστικού χώρου, που δεν αφήνει σπιθαμή απάτητου γρασιδιού κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Έμεινε στην πρωτεύουσα της Δανίας για έξι χρόνια, έγινε αρχηγός της Κοπεγχάγης και αγωνίστηκε με τη φανέλα της για 193 παιχνίδια.

Ο Ζέκα αγαπήθηκε στην Κοπεγχάγη, έγινε σύνθημα από τους οπαδούς της

Μεγαλύτερες του διακρίσεις, οι κατακτήσεις του πρωταθλήματος της Δανίας το 2019 και το 2022. Πλέον, επιστρέφει στον  Παναθηναϊκό, για να κλείσει την καριέρα του στην αγαπημένη του ομάδα.

Πέρα από τον Ζέκα, το ταξίδι προς Κοπεγχάγη έχουν κάνει και άλλοι ποδοσφαιριστές που έχουν αγωνιστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα. Παρακάτω θα ξεχωρίσουμε μερικές από τις περιπτώσεις που έκαναν το ταξίδι Ελλάδα-Δανία κατά το παρελθόν.

Μίκαελ Άντονσον (από Παναθηναϊκό σε Κοπεγχάγη 2007)

Πίσω στο μακρινό 2007, η Κοπεγχάγη έψαχνε να ενισχύσει την άμυνά της και οι ιθύνοντες της ομάδας κατέληξαν στον κεντρικό αμυντικό του Παναθηναϊκού, Μίκαελ Άντονσον. Το «deal» ανάμεσα στις δύο πλευρές έγινε την πρώτη μέρα του Ιουλίου του 2007, με τους «πράσινους» να βάζουν στα ταμεία τους ένα ποσό που άγγιζε τις 800.000 ευρώ. Ο Σουηδός είχε έρθει στη χώρα μας από την Αούστρια Βιέννης ένα χρόνο νωρίτερα, αλλά ποτέ δεν μπόρεσε να γίνει βασικός, με αποτέλεσμα να φορέσει τη φανέλα με το «τριφύλλι» μόλις για εννέα παιχνίδια. Στους Δανούς ενσωματώθηκε με μεγαλύτερη ευκολία και πήρε κατευθείαν φανέλα βασικού. Έπαιξε εκεί για τέσσερα χρόνια, για να μετακομίσει στην Ιταλία και τη Μπολόνια. Μετά το πέρασμά του από την Seria A, επέστρεψε και πάλι στην Κοπεγχάγη, όπου έκλεισε την καριέρα του το 2018.

Νταμ Εντόι (από ΟΦΗ σε Κοπεγχάγη 2008)

Ο Εντόι ήρθε στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό το 2007, από την πορτογαλική Ακαδέμικα και αγωνίστηκε για μία σεζόν με τα πράσινα, με απολογισμό έξι γκολ και δύο ασίστ σε 36 παιχνίδια. Το επόμενο καλοκαίρι, ο Σενεγαλέζος μετακομίζει στον ΟΦΗ, όπου θα αγωνιστεί μόλις για έξι μήνες. Το ταλέντο του ήταν τεράστιο και έτσι δεν μπορούσε να περιοριστεί στη χώρα μας. Η Κοπεγχάγη τον κάνει δικό της την πρώτη του Γενάρη του 2009, δίνοντας στους Κρητικούς δύο εκατομμύρια ευρώ. Το πέρασμά του από τη δανική πρωτεύουσα ήταν εντυπωσιακό, με τη συνέχεια να τον βρίσκει σε Λοκομοτίβ Μόσχας, Χαλ, Τραμπζονσπόρ και Σάντερλαντ.

Η στιγμή που ο Εντόι μπαίνει στο «Legends Club» της Κοπεγχάγης

Τον Ιούλιο του 2018 επιστρέφει στην Κοπεγχάγη, όπου και έκλεισε τη μεγάλη του καριέρα το 2020. Στο τελευταίο του παιχνίδι με τους Δανούς,  έγινε το μέλος του «Legends Club» του συλλόγου, καθώς είναι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών για την Κοπεγχάγη με  (118 σε 217 παιχνίδια).

Ρόμπιν Όλσεν (από ΠΑΟΚ σε Κοπεγχάγη 2016)

Πρόκειται για μια περίπτωση τερματοφύλακα που πέρασε από τη χώρα μας χωρίς να εντυπωσιάσει, αλλά διέπρεψε με μεγάλους συλλόγους στο εξωτερικό. Ο λόγος για τον Ρόμπιν Όλσεν. Ο 33χρονος πλέον «κίπερ» ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό του ΠΑΟΚ τον Ιούλιο του 2015 από τη Μάλμε. Αγωνίστηκε με τη φανέλα του «δικεφάλου του Βορρά» μόλις για έξι μήνες και συνολικά για 19 αγώνες. Τον Ιανουάριο του 2016, η Κοπεγχάγη τον αποκτά με τη μορφή δανεισμού, για να τον κάνει κανονικά δικό της τον Ιούλιο του ίδιου έτους. Στη Δανία έκανε σπουδαία πράγματα και μετά από δύο χρόνια παρουσίας στην Κοπεγχάγη, έκανε το μεγαλύτερο βήμα της καριέρας του. Η Ρόμα τον έκανε δικό της έναντι εννέα εκατομμυρίων ευρώ, με τον Σουηδό να διανύει τις πιο λαμπρές ποδοσφαιρικές του μέρες.

Η ανακοίνωση του Όλσεν από τη Ρόμα

Πλέον αγωνίζεται στην Άστον Βίλα, ενώ παράλληλα έχει αγωνιστεί και 65 φορές με το εθνόσημο.

Μάριος Οικονόμου (από ΑΕΚ σε Κοπεγχάγη 2020)

O Γιαννιώτης κεντρικός αμυντικός έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στις ακαδημίες του ΠΑΣ, για να φτάσει το 2012 να κάνει το ντεμπούτο του με τον «Άγιαξ της Ηπείρου». Στα 20 αποτελούσε μεγάλο ταλέντο και δεν άργησε να έρθει η πρόταση από το εξωτερικό. Η Κάλιαρι τον έκανε δικό της το καλοκαίρι του 2013 με τον ΠΑΣ να βάζει στα ταμεία του μισό εκατομμύριο ευρώ. Στην Ιταλία αγωνίστηκε σε πολλές ομάδες, για να επιστρέψει στη χώρα μας το 2018 για λογαριασμό της ΑΕΚ. Ήρθε σαν δανεικός από την Μπολόνια, με την «Ένωση» να τον κάνει δικό της ένα χρόνο μετά.

Η ανακοίνωση του Οικονόμου από την ΑΕΚ

Φόρεσε την «κιτρινόμαυρη» φανέλα για 64 παιχνίδια, έως ότου φύγει και πάλι για το εξωτερικό. Αυτή τη φορά το ταξίδι ήταν πιο μακρινό. Η Κοπεγχάγη τον έκανε δικό της το 2020 έναντι ενός εκατομμυρίου ευρώ. Ωστόσο, δεν μπόρεσε ποτέ να προσαρμοστεί στη νέα του ομάδα, με αποτέλεσμα οι Δανοί να τον αφήσουν ελεύθερο δύο χρόνια μετά.

Ο Οικονόμου μόλις υπέγραψε για την Κοπεγχάγη

Στο διάστημα της παρουσίας εκεί, αγωνίστηκε μόλις είκοσι φορές, ενώ πανηγύρισε και το πρωτάθλημα του 2022. Πλέον αγωνίζεται στην Ιταλική Σαμπντόρια.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.