Η Φόρεστ Γκριν Ρόβερς θα αγωνιστεί του χρόνου για πρώτη φορά σε επαγγελματική κατηγορία της Αγγλίας, όμως έχει ήδη κατακτήσει τον τίτλο της πιο φιλικής προς το περιβάλλον ποδοσφαιρικής ομάδας στον κόσμο!
Η μέχρι πρότινος άσημη ομάδα, που εδρεύει στο Νέιλσγουορθ, μία μικρή πόλη 5.800 κατοίκων στο Γκλόστερσιρ της Νοτιοδυτικής Αγγλίας, επικράτησε στα πλέι – οφ της National League και ετοιμάζεται να αγωνιστεί στην Λιγκ 2 για πρώτη φορά σε 128 χρόνια ιστορίας.
Κανονικά, θα ήταν μία είδηση που περνούσε στα ψιλά, όμως η Φόρεστ Γκριν Ρόβερς δεν είναι μία ομάδα όπως όλες οι άλλες, καθώς πρώτο μέλημά της δεν είναι απαραίτητα οι νίκες, αλλά ο σεβασμός στο περιβάλλον.
Όλα ξεκίνησαν το 2010, όταν ο σύλλογος είχε φτάσει στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και η διοίκησή του απευθύνθηκε για οικονομική βοήθεια στον ντόπιο εκατομμυριούχο Ντέιλ Βινς.
Ο 55χρονος, έγινε πάμπλουτος λόγω της ενασχόλησής του με τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας και το 1996 παρουσίασε την πρώτη του «ανεμοτουρμπίνα» για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Αγγλία, συνάπτοντας στην συνέχεια συμφωνίες με το βρετανικό κράτος.
Όταν του έγινε η πρόταση να ασχοληθεί με την Φόρεστ Γκριν Ρόβερς, την είδε σαν μία ιδανική ευκαιρία να εισάγει την οικολογική του φιλοσοφία στο ποδόσφαιρο.
Μία από τις πρώτες του κινήσεις, ήταν να αφαιρέσει από τα μενού της ομάδας το κόκκινο κρέας, όπως και από τις καντίνες που εξυπηρετούν τους φιλάθλους. Από το 2014, η Ρόβερς είναι πλεον 100% vegan, αποκλείοντας κάθε ζωικό προϊόν από τον σύλλογο και την διατροφή των παικτών. Έτσι, πουθενά στα πέριξ δεν θα δει κανείς να πωλούνται προϊόντα κρέατος, γαλακτοκομικά ή αυγά, ενώ ακόμα και η μπίρα που σερβίρεται είναι vegan! Παρ’ όλα αυτά, κανείς δεν παραπονιέται στον σύλλογο για έλλειψη γεύσεων, με μία από τις vegan πίτες που πωλούνται την μέρα του αγώνα – Q pie – να κερδίζει γαστρονομικά βραβεία στην Αγγλία!
Οι οικολογικές αναζητήσεις της Φόρεστ Γκριν Ρόβερς όμως δεν περιορίζονται μόνο στην διατροφή, αλλά και στον τομέα της ενέργειας.
Το γήπεδό της, New Lawn, τροφοδοτείται αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια που προέρχεται από 170 συλλέκτες που βρίσκονται στην οροφή του.
Ο αγωνιστικός χώρος ποτίζεται με ανακυκλωμένο νερό που συλλέγεται επίσης από την οροφή, ενώ για την συντήρησή του δεν χρησιμοποιείται κανενός είδους φάρμακο ή παρασιτοκτόνο, με το λίπασμα να προέρχεται από κοπριά αγελάδας και την συντήρηση να γίνεται με χρήση βακτηρίων, φυκιών και άλλων φυσικών συστατικών. Ακόμα και για το κούρεμα του γρασιδιού χρησιμοποιείται χλοοκοπτικό μηχάνημα ηλιακής ενέργειας.
Αγωνιστικά, έπειτα από 128 χρόνια ιστορίας, ο σύλλογος κατάφερε να πάρει το εισιτήριο για την Λιγκ 2 και το Νέιλσγουορθ θα γίνει η μικρότερη πόλη που εκπροσωπήθηκε ποτέ στις επαγγελματικές κατηγορίες. Αυτό δεν εμπόδισε 18.000 οπαδούς της να βρεθούν στον τελικό των πλέι – οφ του «Γουέμπλεϊ» , κάτι που δίνει στον ιδιοκτήτη της την ώθηση για να προχωρήσει το πιο φιλόδοξο ως τώρα πρότζεκτ του: την κατασκευή του πρώτου οικο-γηπέδου στον κόσμο!
Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει ο Βινς, το γήπεδο χωρητικότητας 5.000 θεατών, θα είναι εξ’ ολοκλήρου κατασκευασμένο από ξύλο, ενώ θα τροφοδοτείται από ένα ενεργειακό πάρκο που θα βρίσκεται ακριβώς δίπλα και θα περιλαμβάνει και ανεμογεννήτριες.
«Όταν όλοι λένε ότι κάτι δεν μπορεί να γίνει, τότε εγώ σκέφτομαι απλά ”πρέπει να το κάνουμε”», έχει δηλώσει σε συνέντευξή του ο ιδιοκτήτης της ομάδας, θέτοντας ως επόμενο οικο – λογικό στόχο την άμεση άνοδο στην Λιγκ 1…