Ο νεαρός αμυντικός της Ίπσουιτς Τάιρον Μινγκς αποτελεί διακαή πόθο ομάδων όπως η Άρσεναλ και η Τσέλσι. Όμως τα Χριστούγεννα αντί για μεταγραφή, θα ζητήσει από τον Αϊ-Βασίλη να βοηθήσει όσους έχουν ανάγκη. Ή μάλλον, θα το αναλάβει ο ίδιος!

Ο νεαρός αμυντικός της Ίπσουιτς Τάιρον Μινγκς αποτελεί διακαή πόθο ομάδων όπως η Άρσεναλ και η Τσέλσι. Όμως τα Χριστούγεννα αντί για μεταγραφή, θα ζητήσει από τον Αϊ-Βασίλη να βοηθήσει όσους έχουν ανάγκη. Ή μάλλον, θα το αναλάβει ο ίδιος!

Ο 21χρονος αριστερός μπακ, ο οποίος κάνει πολύ καλή σεζόν στην Τσάμπιονσιπ με τη φιλόδοξη ομάδα του Μικ ΜακΚάρθι, βρίσκεται στο μπλοκάκι του Αρσέν Βενγκέρ και ο Ζοσέ Μουρίνιο τον προορίζει μακροπρόθεσμα για ηγέτη της άμυνάς του στην Τσέλσι, καθιερώνοντάς τον ως κεντρικό αμυντικό! Παράλληλα όμως, έχει ήδη γίνει γνωστός στην Αγγλία για άλλους λόγους: ως ο ποδοσφαιριστής που αγοράζει φανέλες και εισιτήρια για οπαδούς που δεν έχουν τη δυνατότητα, ή  σαν το παιδί της διπλανής πόρτας που βοηθά τους απόρους τη μέρα των Χριστουγέννων, χωρίς να έχει παρασυρθεί από τη «γκλαμουριά» του επαγγέλματος. Ίσως γιατί χρειάστηκε να αγωνιστεί πολύ για να κατακτήσει το δικαίωμα στο όνειρο…

Ο ΜακΚάρθι τον πήρε από το …γραφείο!

Γεννημένος στις 13/3/1993, ο μικρός προέρχεται από ποδοσφαιρική οικογένεια, καθώς ο πατέρας του Έιντι είναι παλιός παίκτης και νυν scout της Τσέλσι! Ο Τάιρον ξεκίνησε από τις Ακαδημίες της Σαουθάμπτον -ίδια «σειρά» με τον Οξλέιντ-Τσάμπερλεϊν της Άρσεναλ – , η οποία όμως το 2009 τον απέρριψε για επαγγελματικό συμβόλαιο, προβάλλοντας τη συνήθη δικαιολογία του χαμηλού ύψους (σήμερα είναι 1.91 μ.!). Στη συνέχεια δοκιμάστηκε σε Μπρίστολ Ρόβερς, Σουίντον, Κάρντιφ και Πόρτσμουθ, καμία όμως δεν πήρε το ρίσκο. Το 2011 υπέγραψε στη Γέιτ Τάουν της όγδοης κατηγορίας, όπου αμειβόταν με 45 λίρες την εβδομάδα. Ποσό που έφευγε ως επί το πλείστον στις μετακινήσεις, μια και δεν είχε ούτε καν δίπλωμα οδήγησης. Απογοητευμένος με την «καριέρα» του, έφτασε κοντά στο να τα παρατήσει. Μάλιστα έπιασε δουλειά ως σύμβουλος δανείων, κάτι που τουλάχιστον του απόφερε εισόδημα 15.000 λιρών ετησίως.

Πάνω που ήταν έτοιμος να αφήσει τα ποδοσφαιρικά παπούτσια για τη …γραβάτα, μετακόμισε στην άσημη Τσίπενχαμ, όπου έπαιξε μαζί με τον γιό του Ράσελ Όσμαν, παλαιού αμυντικού της Ίπσουιτς. Ο μικρός ειδοποίησε τον μπαμπά για τον ταλαντούχο συμπαίκτη του και έτσι κανονίστηκε ένα δοκιμαστικό φιλικό για να τον δει ο προπονητής Μικ ΜακΚάρθι. Ο Ιρλανδός τον τσέκαρε για μισή ώρα και επί τόπου πρόσφερε 10.000 λίρες στην Τσίπενχαμ, διέταξε τον μικρό να παραιτηθεί από τη δουλειά του και να παρουσιαστεί για προπόνηση την επόμενη μέρα! Τη σεζόν 2012-13 πρόλαβε να κάνει μία εμφάνιση, ενώ πέρσι πρόσθεσε άλλες 16, με αποτέλεσμα να αρχίσουν οι προτάσεις. Η Ίπσουιτς απέρριψε προσφορά 3 εκατ. λιρών την τελευταία μέρα των μεταγραφών του περασμένου καλοκαιριού από την Κρίσταλ Πάλας, ενώ του έκανε και νέο τριετές συμβόλαιο. Τα καλά λεφτά έρχονται για τον νεαρό και την ομάδα του. Όμως η σχέση του με τα υλικά αγαθά δεν είναι αυτή που βλέπει κανείς από πολλούς επαγγελματίες ποδοσφαιριστές…

Εισιτήρια, φανέλες και Χριστούγεννα με τους άστεγους!

«Δεν νιώθω σαν ”Τάιρον Μινγκς, ο παίκτης της Ίπσουιτς”, αλλά σαν ένα απλό παιδί», δήλωσε ο νεαρός στον Guardian. Και δεν ήταν απλά μία δήλωση δημοσίων σχέσεων. Πριν καλά-καλά γίνει γνωστός για το ταλέντο του, η Αγγλία τον είχε μάθει μέσω Twitter για την ψυχή του! Τον  Μάρτιο του 2013, ο Μινγκς έκανε μία…περιπλάνηση στο Twitter, όταν του έστειλε μήνυμα ένας χρήστης-οπαδός της Ίπσουιτς, ο οποίος παραπονιόταν πως θα ήθελε να δει την ομάδα, αλλά δεν έχει λεφτά για εισιτήριο. «Αν μπορείς να έρθεις στο ”Πόρτμαν Ρόουντ”, θα σε περιμένουν δύο εισιτήρια από εμένα», ειδοποίησε τον φίλαθλο ο παίκτης και ακολούθησε…χαμός. Τα retweets ήταν πάνω από 5.000 και ο Μινγκς μέσα σε μερικές ώρες κέρδισε 13.000 «ακόλουθους», ενώ έγινε και πρώτο θέμα στο site του BBC! 



Τον επόμενο Δεκέμβριο, ο νεαρός με τη φίλη του, αναγκασμένοι να περάσουν τα Χριστούγεννα στο Ίπσουιτς λόγω αγωνιστικών υποχρεώσεων και χωρίς μέλη της οικογένειάς τους κοντά τους, αποφάσισαν να δώσουν έναν διαφορετικό τόνο στις γιορτές. Έτσι, πήγαν στην πιο κοντινή εκκλησία και βοήθησαν στην προετοιμασία και το σερβίρισμα των γευμάτων για τους άστεγους, σε ένα περιστατικό που τον έκανε ακόμη πιο συμπαθή στη ντόπια κοινωνία και όχι μόνο.

Tον περασμένο Ιούνιο, η Ίπσουιτς πούλησε τον Άαρον Κρέσγουελ και ο Μινγκς πήρε το νούμερο φανέλας του, αλλάζοντας από το Νο 15 στο Νο 3. Αρκετοί οπαδοί που είχαν αγοράσει την παλιά φανέλα του παραπονέθηκαν και αυτός δεν τους χάλασε χατίρι. Πήγε στη μπουτίκ της ομάδας, αγόρασε εμφανίσεις με το νέο νούμερο και τις άφησε για όσους επιθυμούσαν να ανταλλάξουν!

Η απόδοσή του στην Ίπσουιτς (τον Σεπτέμβριο αναδείχτηκε καλύτερος παίκτης του μήνα στην Τσάμπιονσιπ), πιθανότατα θα φέρει μία καλή μεταγραφή αργά ή γρήγορα, αλλά ο μικρός παραμένει χαμηλών τόνων: «Έχω εκτοξευθεί σε έναν άλλο κόσμο και έχει αλλάξει η ζωή η δική μου και της οικογένειάς μου. Είμαι όμως πάντα το ίδιο άτομο. Αν καταφέρω κατά τη διάρκεια της καριέρας μου να κάνω τον κόσμο να λέει πως δεν έχω αλλάξει καθόλου, αυτό θα είναι το μεγαλύτερο κοπλιμέντο». Σωστός…