Μέσα σε μία λιγότερο από μία πενταετία η αγγλική ομάδα έφτασε από την ευρωπαϊκή συμμετοχή σε έναν υποβιβασμό που βάζει σε κίνδυνο την αγωνιστική και οικονομική της βιωσιμότητα.
Οι «κλάρετς», δεν αποτελούσαν ποτέ την πιο «λαμπερή» ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ. Όμως κατάφερναν να επιβιώνουν, φτάνοντας μάλιστα και μέχρι την έξοδο στο Γιουρόπα Λιγκ το 2018-19, όταν αποκλείστηκαν στα πλέι – οφ από τον Ολυμπιακό. Με παλιομοδίτικο ποδόσφαιρο, συνετή διαχείριση του ρόστερ, εκμετάλλευση της έδρας και τον πραγματιστή Σον Ντάις στον πάγκο, το κλαμπ από τη μικρή πόλη κοντά στο Μάντσεστερ τα έβγαζε πέρα μια χαρά. Το καλοκαίρι του 2019, έχοντας εξασφαλίσει άλλη μία χρονιά (τρίτη συνεχόμενη μετά την επιστροφή στην κατηγορία το 2016) την παραμονή στα «σαλόνια» της Αγγλίας, όχι μόνο δήλωνε μηδενικά χρέη, αλλά υπήρχαν και λεφτά στο ταμείο, περίπου 50 εκατ. ευρώ.
Έπειτα, ήρθε η πανδημία, η αλλαγή ιδιοκτησίας και όλα πήραν την κάτω βόλτα.
Η ομάδα έμεινε στάσιμη, το ταμείο έγινε μείον και η Πρέμιερ Λιγκ είναι πλέον Τσάμπιονσιπ.
Ο Covid στέρησε πολύτιμα έσοδα από την ομάδα όπως και σε όλες, με το μικρό (21.000 θεατές) αλλά θορυβώδες Turf Moor να παραμένει άδειο για πολύ καιρό. Η μείωση πόρων σημαίνει ότι το ρόστερ δεν ανανεώθηκε, με τον Ντάις να βολεύεται στους πιστούς παίκτες της σκληροτράχηλης ομάδας του (προερχόμενους κυρίως από το «Νησί»). Αποτέλεσμα, ο μέσος όρος ηλικίας του δυναμικού να είναι ο μεγαλύτερος στη σεζόν που τελείωσε (28.8 έτη).
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στις αρχές του 2021 με τους όρους που πραγματοποιήθηκε, υποθηκεύει -κυριολεκτικά – το άμεσο μέλλον του συλλόγου…
Deal όπως …Γιουνάιτεντ!
Ο αμερικανικός όμιλος ALK Capitalαγόρασε συγκεκριμένα την ομάδα από τους επί χρόνια κατόχους Μάικλ Γκάρλικ και Τζον Μπανάσκεβιτς.
Το deal προκάλεσε από την αρχή αγανάκτηση στις τάξεις των οπαδών, καθώς έμοιαζε με αυτό που έφερε στην ιδιοκτησία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τους Γκλέιζερ.
Συγκεκριμένα, ο σύλλογος άλλαξε χέρια αντί ποσού περίπου 200 εκατ. ευρώ, τα οποία όμως δεν πληρώνουν οι νέοι ιδιοκτήτες, αλλά το ίδιο κλαμπ! Συγκεκριμένα το γήπεδο και τα έσοδα της Μπέρνλι υποθηκεύτηκαν για να πληρωθούν οι Γκάρλικ-Μπανάσκεβιτς από δάνειο που πήραν οι νέοι ιδιοκτήτες από την MSD UK Holdings του γνωστού Αμερικανού επιχειρηματία Μάικλ Ντελ. Οι παλαιοί μέτοχοι έχουν λάβει περίπου 120 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα θα αποπληρώνονταν σε δόσεις έως το 2025, αν η ομάδα έπαιζε στην Πρέμιερ Λιγκ.
Ο υποβιβασμός στην Τσάμπιονσιπ όμως περιπλέκει τα πράγματα.
Σύμφωνα με τους όρους της μεταβίβασης, πλέον η Μπέρνλι θα πρέπει να πληρώσει από αυτό το καλοκαίρι το μεγαλύτερο μέρος του ποσού, γύρω στα 70 εκατ. ευρώ.
Έτσι, η αποζημίωση που παίρνουν οι ομάδες που υποβιβάζονται – η λεγόμενη «πληρωμή-αλεξίπτωτο»– θα διατεθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος για την αποπληρωμή του δανείου. Τα έσοδα από τα τηλεοπτικά και από τα προϊόντα του συλλόγου θα είναι σαφώς μειωμένα στην Τσάμπιονσιπ και η ομάδα θα πρέπει να ξαναστηθεί ουσιαστικά από την αρχή.
Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν…
Ομάδα σχεδόν από το μηδέν
Η διοίκηση των «κλάρετς» απέλυσε τον επί χρόνια προπονητή Σον Ντάις λίγο πριν το τέλος της σεζόν σε μία κίνηση απελπισίας μήπως σωθεί η κατηγορία.
Ο υπηρεσιακός Μάικ Τζάκσον ξεκίνησε καλά κερδίζοντας κάποια παιχνίδια αλλά τελικά δεν τα κατάφερε και η Μπέρνλι έπεσε την τελευταία αγωνιστική. Αναπόφευκτη λοιπόν η πρόσληψη νέου τεχνικού, με τον Βινσέντ Κομπανί να επιστρέφει στην Αγγλία αφήνοντας μετά από δύο χρόνια την Άντερλεχτ, ώστε να γυρίσει στην περιοχή του Μάντσεστερ απ’ όπου κατάγεται η σύζυγός του.
Ένας προπονητής μόλις 36 ετών, θα αναλάβει το δύσκολο έργο της ανασυγκρότησης. «Ξέρει που πάει να μπλέξει;», αναρωτήθηκε σε δημοσίευμά της η Daily Mail.
Το καλοκαιρινό «πάρε-δώσε» στο Turf Moor αναμένεται εκτεταμένο.
Το ρόστερ πρέπει να μεγαλώσει ποσοτικά έτσι κι αλλιώς για ένα πρωτάθλημα 46 αγώνων. Όμως είναι ήδη γερασμένο, πολλά συμβόλαια λήγουν και τα πιο ταλαντούχα μέλη του ρόστερ είναι πλέον πολύ «μεγάλα» – και πολύ ακριβοπληρωμένα- για τη νέα κατηγορία. Oι Νικ Πόουπ, Μαξουέλ Κορνέ, Τζέιμς Ταρκόφσκι, Ντουάιτ ΜακΝιλ, Άσλι Μπαρνς και Τζακ Κορκ αναμένεται να αποτελέσουν παρελθόν, ενώ πολύ δύσκολα θα μείνουν οι Φιλ Μπάρντσλι, Άαρον Λένον, Έρικ Πίτερς και Ντέιλ Στίβενς.
Eρωτηματικό αποτελεί ο Ολλανδός επιθετικός Βάουτ Βέχορστ – για τον οποίον δαπανήθηκαν 20 εκατ. ευρ΄β τον χειμώνα μήπως πετύχει τα γκολ της παραμονής – , ενώ ο σύλλογος θα δώσει μάχη για να κρατήσει τον αρχηγό Μπεν Μι.
Πέρα από αυτό όμως θα πρέπει να κάνει κάτι που δεν έχει γίνει εδώ και χρόνια, δηλαδή να εμπιστευτεί νεαρούς ποδοσφαιριστές και να στραφεί ίσως στη διεθνή αγορά.
Με το μπάτζετ της επόμενης σεζόν όμως να είναι ακόμα αδιευκρίνιστο, η χρονιά αναμένεται δύσκολη. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Χάντερσφιλντ, η οποία υποβιβάστηκε από την Πρέμιερ Λιγκ και χρησιμοποίησε την αποζημίωση για να αποπληρώσει δάνειο. Τις επόμενες δύο σεζόν τερμάτισε 18η και 20ή στην Τσάμπιονσιπ, κάτι που δεν αποτελεί καλό οιωνό για τους «κλάρετς».
Αν το σενάριο της Χάντερσφιλντ επαναληφθεί ή γίνει…ακόμα χειρότερο, τότε η Μπέρνλι θα αποτελέσει το παράδειγμα προς αποφυγή για το πώς σε μία τετραετία ένας οργανισμός – πρότυπο μπορεί να φτάσει το ναδίρ, με τους οπαδούς της να πληρώνουν τελικά την απληστία των διοικούντων…