Η Παγκόσμια Ένωση Ποδοσφαιριστών (FIFPro) υπογράμμισε ότι το πρωτόκολλο υγείας που θα εφαρμόσει η Γερ
μανία ενόψει τις επανέναρξης των αγωνιστικών υποχρεώσεων, είναι το πλέον πλήρες, χωρίς φυσικά να μπορεί να εγγυηθεί απόλυτη ασφάλεια.
Όλος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης περιμένει με… ανυπομονησία την επανέναρξη της Bundesliga και της Β’ Γερμανίας, των πρώτων δύο πρωταθλημάτων που ετοιμάζονται να σφυρίξουν… σέντρα τις επόμενες ημέρες μετά το γενικό lockdown από την πανδημία του κορωνοϊού.
Ανάμεσά τους βεβαίως και τα μέλη της FIFPro, δηλαδή της Παγκόσμιας Ένωσης των ποδοσφαιριστών, η οποία παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα πρωτόκολλα ασφαλείας και τα μέτρα που έχουν ήδη πάρει οι Γερμανοί.
«Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι ο κίνδυνος είναι μηδενικός, αλλά σίγουρα μπορούν να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι σε πολύ μεγάλο βαθμό» τόνισε επί του θέματος ο Βίνσεντ Γκούτεμπαρτζ, πρώην παίκτης της ολλανδικής Φόλενταμ κι επικεφαλής ιατρικών υποθέσεων της FIFPro, αλλά και επιστημονικός σύμβουλος ιατρικών αθλημάτων στο Πανεπιστήμιο UMC του ‘Αμστερνταμ.
Και πρόσθεσε: «Είμαστε υπέρ της επανέναρξης των προπονήσεων και των αγώνων, υπό την προϋπόθεση ότι η υγεία και η ασφάλεια των παικτών είναι εγγυημένη όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτή είναι η Νο1 προτεραιότητά μας. Μπορεί να διατηρηθούν οι κίνδυνοι όσο το δυνατόν χαμηλότερα μέσω σωστού ελέγχου, κοινωνικής απόστασης και σωστής παρακολούθησης πιθανών συμπτωμάτων του κορωνοϊού. Κατά τη γνώμη μου το πιο εκτεταμένο και πλήρες πρωτόκολλο, έχει καταρτιστεί στη Γερμανία, διότι βασίζεται σε μια σημαντική πτυχή: Τεστ στους παίκτες».
Όσο για το πώς θα πορευτούν τα πρωταθλήματα εάν υπάρξουν κρούσματα εντός των ομάδων; Ο Γκούτεμπαρτζ αναλύει πως «…ίσως τα παιχνίδια να αναβληθούν ξανά κατά τη διάρκεια της σεζόν. Επειδή μπορεί να βρεθεί θετικός ένας παίκτης, ολόκληρη η ομάδα πρέπει να τεθεί σε καραντίνα για δύο εβδομάδες, όπως συμβαίνει σήμερα με τη Ντιναμό Δρέσδης. Το κλειδί είναι να διατηρηθεί ο κίνδυνος όσο το δυνατόν χαμηλότερος. Οι σύλλογοι θα πρέπει επίσης κι από μόνοι τους, να παρακολουθούν προληπτικά την υγεία των παικτών τους».
Και συμπλήρωσε για τους ενδεχόμενους κινδύνους να κολλήσει κάποιος εντός ενός ποδοσφαιρικού αγώνα: ««Αυτό που κατάλαβα από τις συζητήσεις που κάναμε με τον ΠΟΥ είναι ότι έχεις μεγαλύτερη πιθανότητα να κολλήσεις, αν έρθεις σε επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί, για περισσότερο από πέντε λεπτά.
Στο ποδόσφαιρο κανείς δεν μένει… ακίνητος, οπότε δεν περνάει πολύ χρόνο στη ζώνη κινδύνου. Και αν είσαι στο γήπεδο με 22 παίκτες που έχουν δοκιμαστεί από ένα τεστ και δεν είναι θετικοί, δεν διατρέχεις κίνδυνο…».
Το μέλος της FIFPro, ωστόσο, αναγνωρίζει ότι υπάρχουν ανησυχίες μεταξύ των παικτών για την υγεία τους όταν αρχίζουν να παίζουν ξανά ποδόσφαιρο. «Είναι σημαντικό να παρέχουμε καλές πληροφορίες και να ακολουθούμε τις οδηγίες που υπάρχουν για να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους. Όλοι προσπαθούμε να βρούμε μια υγιή και ασφαλή λύση στο πρόβλημα».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ