Γερμανία: Πέθανε πρωταθλητής κόσμου του 1974

Θρήνος στο γερμανικό ποδόσφαιρο.

Ο παλαίμαχος Γερμανός διεθνής ποδοσφαιριστής, Μπερντ Χέλτσενμπαϊν, έφυγε από τη ζωή την Τρίτη, σε ηλικία 78 ετών, έπειτα από μακρά ασθένεια.

Ο εκλιπών, αγωνιζόταν ως ακραίος επιθετικός και σέντερ φορ. Έκανε μεγάλη καριέρα με τη φανέλα της Άιντραχτ Φρανκφούρτης, αλλά έγινε κυρίως διάσημος ως βασικό μέλος της Εθνικής ομάδας της πρώην Δ. Γερμανίας, που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974, το οποίο είχε φιλοξενηθεί στη χώρα.

Μάλιστα, ο Χέλτσενμπαϊν, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη νίκη της «νατσιοναλμάνσαφτ» στον τελικό του Μονάχου απέναντι στην Ολλανδία του Κρόιφ, σε μία φάση που αποτελεί και σήμερα θέμα συζήτησης. Με τους «οράνιε» να προηγούνται 1-0, στο 25ο λεπτό ο διεθνής Γερμανός έκανε επέλαση στην περιοχή, ο Βιμ Γιάνσεν τον μάρκαρε, ο Χέλτσενμπαϊν έπεσε στο χορτάρι και ο Άγγλος διαιτητής Τζακ Τέιλορ, καταλόγισε μόλις το δεύτερο πέναλτι στην ιστορία των τελικών Μουντιάλ, με το πρώτο να είναι αυτό που είχε σφυρίξει στο 1ο λεπτό του τελικού, υπέρ της Ολλανδίας! Ο Πάουλ Μπράιτνερ ισοφάρισε από τη «βούλα» για τους Γερμανούς, που στη συνέχεια πέτυχαν δεύτερο γκολ με τον Γκερντ Μίλερ πριν το τέλος του ημιχρόνου και κατέκτησαν το τρόπαιο με νίκη 2-1.

Η φάση αυτή, συνόδευε τον Χέλτσενμπαϊν σε όλη του την υπόλοιπη ζωή, με τους Ολλανδούς να αμφισβητούν την απόφαση του διαιτητή και να θεωρούν ακόμη και σήμερα τον Γερμανό εξτρέμ ως τον εφευρέτη της «βουτιάς» στην περιοχή!

Συνολικά, έπαιξε 40 φορές με την Εθνική και πέτυχε 5 γκολ. Σκόραρε μεταξύ άλλων στον τελικό του Euro 1976 απέναντι στην Τσεχοσλοβακία, τον οποίον οι Γερμανοί έχασαν στα πέναλτι.

Με την Άιντραχτ, αγωνίστηκε σε 420 ματς από το 1967 έως το 1981 και τα 160 γκολ που πέτυχε, είναι το ρεκόρ στην ιστορία του συλλόγου. Με την ομάδα της Φρανκφούρτης, κατέκτησε τρία Κύπελλα Γερμανίας και το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ του 1980.

Στη συνέχεια έκλεισε την καριέρα του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Χέλτσενμπαϊν, είναι ο τέταρτος Γερμανός φιναλίστ του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1974 που πεθαίνει, μετά τους παρτενέρ του στην επίθεση, Γκερντ Μίλερ και Γιούργκεν Γκραμπόβσκι, αλλά και τον θρυλικό αρχηγό, Φραντς Μπεκενμπάουερ, Έχουν φύγει επίσης από τη ζωή τα μέλη της αποστολής, Χορστ – Ντίτερ Χέτγκες και Χάιντς Φλόχε.

Από την ολλανδική πλευρά, δεν ζει πια ο έτερος πρωταγωνιστής της επίμαχης φάσης, Βιμ Γιάνσεν, όπως και οι Γιόχαν Κρόιφ, Γιαν Γιόνγκμπλουντ, Ρομπ Ρένσενμπριν και Βιμ Σουρμπίρ.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.