Πέτυχαν το πιο σημαντικό γκολ της ζωής τους

Με αφορμή την επιστροφή του Σεμπαστιάν Αλέ στους αγωνιστικούς χώρους, μετά από 233 ημέρες «μάχης» με τον καρκίνο, θα θυμηθούμε αντίστοιχες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών, που δεν φοβήθηκαν αυτή την ύπουλη αρρώστια και την νίκησαν κατά κράτος.

Το χθεσινό εντυπωσιακό παιχνίδι της Μπορούσια Ντόρντμουντ με την Άουγκσμπουργκ (4-3), θα μείνει αξέχαστο σε όσους το παρακολούθησαν, όχι μόνο για την έκβαση της αναμέτρησης, αλλά και για την στιγμή της αποθέωσης του πραγματικού νικητή, του Σεμπαστιάν Αλέ.

Μετά την διάγνωση του καρκίνου στους όρχεις, δυο χειρουργεία και τέσσερις κύκλους χημειοθεραπειών, ο επιθετικός της Μπορούσια Ντόρτμουντ Σεμπαστιάν Αλέ «πάτησε» ξανά χορτάρι, σκορπίζοντας χαμόγελα σε όλους τους ποδοσφαιρόφιλους.

Παρόμοιες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών σαν αυτή του Ιβοριανού επιθετικού, έχουν υπάρξει και στο παρελθόν. Ο καρκίνος… «χτύπησε» την πόρτα τους, μπήκε στη ζωή τους, αλλά αυτοί  δεν λύγισαν και τον κατατρόπωσαν δείχνοντάς του πως δεν είναι ανίκητος.

Ερίκ Αμπιντάλ

Πίσω στο 2011 και συγκεκριμένα στις 15/03/2011, η Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε ότι ο Ερίκ Αμπιντάλ διαγνώστηκε με όγκο στο συκώτι. Αυτή η είδηση πάγωσε ολόκληρο τον «ποδοσφαιρικό πλανήτη». Ο Γάλλος δυο ημέρες αργότερα μπήκε στο χειρουργείο, με την επέμβαση να έχει επιτυχία. Ο Αμπιντάλ κέρδισε την ασθένεια, τον χρόνο και τις ιατρικές εκτιμήσεις και στις 3 Μαΐου της ίδιας χρονιάς αγωνίστηκε για δυο λεπτά σαν αλλαγή, σε παιχνίδι με την μεγάλη αντίπαλο Ρεάλ Μαδρίτης για τα ημιτελικά του Champions League.

Το κακό για τον Γάλλο παραμόνευε… στη γωνία και ακριβώς ένα χρόνο μετά την διάγνωση για όγκο στο συκώτι στις 15/03/2012 ο Αμπιντάλ θα έπρεπε κάνει χειρουργείο για μεταμόσχευση ήπατος. Η επέμβαση τελικά έγινε στις 10 Απριλίου του 2012 με το δότη να είναι ο ξάδερφος του Αμπιντάλ. Μετά το πρώτο χειρουργείο χρειάστηκαν άλλα πέντε, αλλά το πάθος του για το ποδόσφαιρο ήταν τόσο μεγάλο με τον ίδιο να επιστρέφει στην ενεργό δράση με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα. Στη συνέχεια επέστεψε στη Μονακό, την ομάδα που τον ανέδειξε, για να κλείσει την καριέρα του στα μέρη μας με τη φανέλα του Ολυμπιακού.

 Γιόνας Γκουτιέρες

Η ιστορία του Αργεντίνου ίσως να είναι η πιο συνταρακτική περίπτωση ποδοσφαιριστή που κέρδισε τη μάχη με τον καρκίνο. Τον Μάιο του 2013, μετά από ένα χτύπημα στους όρχεις και τους έντονους πόνους που ακολούθησαν, ο υπέρηχος θα δείξει όγκο στα γεννητικά όργανα του. Ο Γκουτιέρες μπήκε στο χειρουργείο, έκανε επέμβαση και επέστρεψε στην ενεργό δράση. Μετά από λίγο καιρό και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2014, ήρθε και το δεύτερο «χτύπημα». Ο καρκίνος επέστρεψε, έκανε μετάσταση στους λεμφαδένες και η κατάσταση πλέον για τη ζωή του ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη. Μπήκε στο νοσοκομείο για ένα ακόμη χειρουργείο, ενώ ακολούθησαν πολλές χημειοθεραπείες. Για ακόμη μια φορά ο μαχητής Γκουτιέρες κατάφερε και κέρδισε τη «μάχη».

Η Νιουκάστλ του γύρισε την πλάτη

Όταν ο καρκίνος έκανε την εμφάνισή του στη ζωή του, ο Αργεντίνος ήταν ποδοσφαιριστής της Νιουκάστλ. Η ομάδα του συμπεριφέρθηκε με άσχημο και απάνθρωπο τρόπο, αφού δεν τον βοήθησαν ούτε οικονομικά αλλά ούτε και ηθικά. Ο Γκουτιέρες πλήρωσε τα χρήματα των χημειοθεραπειών μόνος του, χωρίς η ομάδα να του παρέχει την παραμικρή βοήθεια. Η συνέχεια ήταν ακόμη πιο σκληρή, αφού μετά την πλήρη ανάρρωσή του και την επιστροφή στους αγωνιστικούς χώρους στις 4 Μαρτίου του 2015, στο τέλος της χρονιάς η διοίκηση της ομάδας αποφάσισε να μην ανανεώσει το συμβόλαιό του, με αποτέλεσμα να φύγει από τον σύλλογο.

Ο ίδιος έδειξε πόσο απογοητευμένος ήταν από την διοίκηση της ομάδας με δημοσίευσή του στο τουίτερ:

«Δύο πράγματα έμαθα από την ασθένειά μου. Πως μπορείς να συμπαρασταθείς σε έναν παίκτη, όπως έκαναν οι οπαδοί του συλλόγου και πως μπορείς να αφήσεις έναν παίκτη μόνο του, όπως έκανε η διοίκηση της ομάδας».

Ο Γκουτιέρες δεν το έβαλε κάτω και συνέχισε να παίζει ποδόσφαιρο μέχρι τις 16 Νοεμβρίου του 2021 όταν και αποσύρθηκε, φορώντας τη φανέλα της Αργεντίνικης Αλμάγκρο.

Γεράι ‘Αλβαρεθ

Ο κεντρικός αμυντικός της Αθλέτικ Μπιλμπάο κέρδισε δυο φορές τη «μάχη» με τον καρκίνο και συνεχίζει να φοράει τη φανέλα της αγαπημένης του ομάδας μέχρι και σήμερα. Η ιστορία του ξεκινά τον Δεκέμβριο του 2016. Ένας κακοήθης όγκος στους όρχεις έκανε την εμφάνιση του και ο Γολγοθάς του Βάσκου είχε μόλις ξεκινήσει. Χρειάστηκε κατευθείαν να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για να αφαιρέσει τον όγκο. Η εγχείρηση ήταν επιτυχημένη και ο Άλβαρεθ επέστρεψε σύντομα στην ενεργό δράση.

Τον Ιούνιο του 2017 ο καρκίνος έκανε ξανά την εμφάνισή του. Αυτή τη φορά στους λεμφαδένες με το σοκ για τον Ισπανό να είναι τεράστιο. Ο Άλβαρεθ έμεινε εκτός για τρεις μήνες και υποβλήθηκε σε μια σειρά χημειοθεραπειών. Τον Σεπτέμβρη του 2017 (20/09/2017) η Αθλέτικ εξέδωσε μια χαρμόσυνη ανακοίνωση. Σε αυτή ανέφερε ότι ο νεαρός αμυντικός της ομάδας ολοκλήρωσε με επιτυχία τον δεύτερο κύκλο χημειοθεραπειών και ότι σύντομα θα επέστρεφε στις προπονήσεις της ομάδας.   

Χέρμαν Μπούργος

Ο πρώην προπονητής του Άρη έδωσε και αυτός τη δική του μάχη με τον καρκίνο. Στις 19 Ιανουαρίου 2003, σε μια εξέταση ρουτίνας διαγνώστηκε με καρκίνο στα νεφρά. Εκείνη την περίοδο φορούσε τη φανέλα της αγαπημένης του Ατλέτικο Μαδρίτης. Μαχητής από τους λίγους ο Μπούργος δεν θα μπορούσε να χάσει αυτή τη μάχη. Υποβλήθηκε σε επιτυχημένη επέμβαση λίγες μέρες μετά την διάγνωση.

Ο ίδιος έδειξε ως υπεύθυνο για αυτή του την περιπέτεια το τσιγάρο, αφού ποτέ δεν έκρυψε ότι αγαπημένη του συνήθεια ήταν να καπνίζει. Μέσα από τα λόγια αυτά, προσπάθησε να κινητοποιήσει άλλους ανθρώπους να κόψουν το τσιγάρο για να μην φτάσουν στο σημείο που έφτασε εκείνος.

Φραντσέσκο Ατσέρμπι

Ο κεντρικός αμυντικός της Ίντερ, δεν «μάσησε» και νίκησε τον καρκίνο δυο φορές. Το καλοκαίρι του 2013 πήρε μεταγραφή από την Τζένοα για τη Σασουόλο. Κατά την διάρκεια των ιατρικών εξετάσεων πριν την υπογραφή του, οι γιατροί ανακάλυψαν κακοήθη όγκο στους όρχεις. Χωρίς να χάνει χρόνο, έκανε χειρουργείο, αφαίρεσε τον όγκο και όλα έδειχναν ότι οι άσχημες μέρες ήταν παρελθόν.

Τα δυσάρεστα όμως για τον Ατσέρμπι δεν σταμάτησαν εκεί. Τον Δεκέμβρη του 2013 μετά από ορμονολογικές εξετάσεις ο καρκίνος ήταν ακόμα εκεί. Ξεκίνησε χημειοθεραπείες μέχρι τον Μάρτιο του 2014, όταν και ξεμπέρδεψε με τον καρκίνο τελειωτικά. Κατευθείαν ξεκίνησε προπονήσεις και επέστρεψε στην αγωνιστική δράση με τη φανέλα της Σασουόλο τον Οκτώβριο του 2014. Από τότε η καριέρα του πήρε… την ανηφόρα και σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο δυναμικά σεντερ μπακ του Ιταλικού πρωταθλήματος αλλά και της Εθνικής Ιταλίας.

Η νίκη αυτών των ποδοσφαιριστών απέναντι στη συγκεκριμένη αρρώστια, είναι ένα μήνυμα ελπίδας για όλους αυτούς τους ανθρώπους, που καθημερινά σηκώνουν… το δικό τους σταυρό και πολεμάνε με όλες τους τις δυνάμεις, για να νικήσουν τον πιο δύσκολο αντίπαλο.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.