Οι Ολλανδοί που φόρεσαν τη φανέλα της Μπάγερν Μονάχου πριν από τον Ράιαν Χράφενμπερχ.

Ο διεθνής μέσος, μετακόμισε από τον πρωταθλητή Ολλανδίας Άγιαξ στη μόνιμη πρωταθλήτρια Γερμανίας το φετινό καλοκαίρι, για να γίνει ο 11ος παίκτης από τη χώρα της τουλίπας που θα φορέσει τη φανέλα των Βαυαρών.

Από τους προηγούμενους δέκα που πραγματοποίησαν το συγκεκριμένο βήμα, κάποιοι κατάφεραν να γίνουν θρύλοι, άλλοι πέρασαν και δεν ακούμπησαν, ενώ ένας από αυτούς κάθισε ακόμα και στην καρέκλα του προέδρου!

Αυτοί είναι οι Ολλανδοί της Μπάγερν με χρονολογική σειρά:

Βίλεμ Χέσελινκ

Ο πρώτος Ολλανδός που φόρεσε τη φανέλα της Μπάγερν το 1902, δύο μόλις χρόνια μετά την ίδριση των Βαυαρών. Ο Χέσελινκ, διακεκριμένος εκτός από το ποδόσφαιρο και σε άλλα αθλήματα όπως το μήκος, ήταν ιδρυτικό μέλος της Φιτέσε, αλλά άφησε το Άρνεμ για να σπουδάσει φιλοσοφία στο Μόναχο και με την ευκαιρία, αγωνίστηκε στην τοπική ομάδα. Ήταν ο πρώτος ξένος σταρ των Βαυαρών και μέσα σε έναν χρόνο έγινε εκτός από παίκτης της, προπονητής και πρόεδρός της! Κατά τη θητεία του έβαλε τα θεμέλια για την Ακαδημία των Βαυαρών και τα μέλη του συλλόγου αυξήθηκαν θεαματικά. Το 1906 επέστρεψε στη Φιτέσε, με την οποία αγωνίστηκε έως το 1919. Πέθανε στην Ολλανδία το 1973, σε ηλικία 95 ετών.

Μάρτιν Γιόλ

Πέρασαν αρκετές δεκαετίες μετά τον Χέσελινκ πριν φορέσει τη φανέλα της Μπάγερν ο επόμενος Ολλανδός. Ήταν το 1978, όταν ο μέσος Μάρτιν Γιόλ μετά από πέντε χρόνια από την Ντεν Χάαχ μετακόμισε στο Μόναχο αντί 650.000 γκίλντερς. Ωστόσο έμεινε στην Μπάγερν μόλις έναν χρόνο καθώς δεν τα πήγαινε καλά με τον τότε προπονητή Γκιούλα Λόραντ. Στη συνέχεια έπαιξε σε Τβέντε, Γουέστ Μπρόμιτς και Κόβεντρι πριν κλείσει την καριέρα του στην Ντεν Χάαχ και ακολουθήσει καριέρα προπονητή.

Γιάν Βάουτερς

Πρωταθλητής Ευρώπης το 1988 με την Ολλανδία και κάτοχος των Κυπέλλων Κυπελλούχων και ΟΥΕΦΑ με τον Άγιαξ, ο διεθνής μέσος μεταπήδησε από την ομάδα του Άμστερνταμ στην Μπάγερν το 1992. Με τους Βαυαρούς έπαιξε 76 φορές σε δύο χρόνια και κατέκτησε ένα πρωτάθλημα, σε μία μεσαία γραμμή που περιελάμβανε επίσης τα ονόματα των Λόταρ Ματέους, Όλαφ Τον, Μέμετ Σολ και Κρίστιαν Τσίγκε.

Ρέιμοντ Βικτόρια

Προϊόν της ακαδημίας της Φέγενορντ, ο μέσος με καταγωγή από το Κουρασάο έκανε το βήμα στην Μπάγερν το 1991 αλλά δεν αγωνίστηκε ποτέ στην πρώτη ομάδα, περιοριζόμενος σε 49 συμμετοχές με τη δεύτερη, στα τοπικά πρωταθλήματα της Βαυαρίας. Εκεί είχε συμπαίκτες μεταξύ άλλων τους Μάρκους Μπάμπελ και Ντίτμαρ Χάμαν. Το 1993 επέστρεψε στην Ολλανδία και έπαιξε σε Ντε Χράαφσχαπ και Βίλεμ (με την οποία αγωνίστηκε και στο Τσάμπιονς Λιγκ), στη συνέχεια πήγε στην Κύπρο για την ΑΕΚ Λάρνακας και έκλεισε την καριέρα του το 2008 στην Ντεν Χάαχ.

Ρόι Μακάι

Ο μεγάλος Ολλανδός σκόρερ ήταν ήδη φτασμένος όταν μετακόμισε στην Μπάγερν, καθώς το 2000 αναδείχτηκε πρωταθλητής Ισπανίας με τη Λα Κορούνια, ενώ το 2003 αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ στη La Liga με 29 γκολ. Εκείνη τη χρονιά μεταπήδησε στην Μπάγερν, όπου συνέχισε να…βομβαρδίζει τα αντίπαλα δίχτυα, με 102 γκολ σε 178 αγώνες και δύο νταμπλ (2005 και 2006). Το 2007 γύρισε στην Ολλανδία για να κλείσει την καριέρα του στη Φέγενορντ, όπου ακολούθησε καριέρα scout και βοηθού προπονητή. Σήμερα είναι στο πλευρό του Τζιοβάνι Φαν Μπρόνκχορστ στη Ρέιντζερς.

Μαρκ Φαν Μπόμελ

Ο Ολλανδός μέσος πήγε στην Μπάγερν «φρέσκος» από την κατάκτηση της La Liga και του Τσάμπιονς Λιγκ το 2006 με την Μπαρτσελόνα, όπου όμως δεν είχε πολύ χώρο καθώς υπήρχαν οι Τσάβι και Ινιέστα. Στο Μόναχο όμως ήταν βασικό μέλος της μεσαίας γραμμής και κατέγραψε 187 συμμετοχές με 16 γκολ, 21 ασίστ και…43 κίτρινες κάρτες. Μετά τον χαμένο τελικό Τσάμπιονς Λιγκ του 2010 η σχέση του με τον προπονητή Λουί Φαν Χάαλ διαταράχθηκε και τον Ιανουάριο του 2011 μετακόμισε στη Μίλαν, για να κλείσει την καριέρα του στην PSV. Ο 79 φορές διεθνής με την Ολλανδία, συνεχίζει καριέρα προπονητή και πρόσφατα έκλεισε στην Αντβέρπ.

Έντσον Μπράαφχεϊντ

Μετά από καλές θητείες σε Ουτρέχτη και Τβέντε και κλήση στην Εθνική Ολλανδίας, ο Φαν Χάαλ πήρε τον αριστερό μπακ στo Mόναχο το 2009. Εκεί περιορίστηκε σε μόλις 19 συμμετοχές, καθώς είχε να ανταγωνιστεί τους Λαμ, Πράνιτς, Κοντέντο και τον νεαρό τότε Άλαμπα για μία θέση βασικού. Έφυγε το 2011 και μετά από θητείες σε Σέλτικ, Χόφενχαϊμ, Λάτσιο και Ουτρέχτη, έκλεισε το 2020 την καριέρα του στις ΗΠΑ.

Άριεν Ρόμπεν

Ο μεγάλος Ολλανδός εξτρέμ ήταν ήδη σταρ το 2009 που αφίχθη στο Μόναχο, έχοντας περάσει από PSV, Τσέλσι και Ρεάλ Μαδρίτης. Η Μπάγερν ξόδεψε 25 εκατ. ευρώ για την απόκτησή του και ο Ρόμπεν σε δέκα χρόνια δικαιολόγησε και το τελευταίο σεντ, με 309 αγώνες, 144 γκολ, 101 ασίστ και 20 τρόπαια, συμπεριλαμβανομένου του Τσάμπιονς Λιγκ το 2013, που κατακτήθηκε με το δικό του νικητήριο γκολ στον τελικό με την Ντόρτμουντ. Το 2019, ταλαιπωρημένος από τραυματισμούς αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση και έμεινε για άλλον έναν χρόνο στο Μόναχο. Το 2020 επανήλθε για λίγο φορώντας τη φανέλα της πρώτης ομάδας του Χρόνινγκεν, πριν αποχωρήσει οριστικά το καλοκαίρι του 2021. Είναι μακράν ο πιο επιτυχημένος Ολλανδός της Μπάγερν.

Μπόι Ντιούλ

Ο μεσοεπιθετικός με καταγωγή από το Κουρασάο αποκτήθηκε από την Μπάγερν το 2010 προερχόμενος από τη Βίλεμ, αλλά δεν κατάφερε ποτέ να καθιερωθεί στην πρώτη ομάδα των Βαυαρών. Aγωνίστηκε δύο σεζόν με την Μπάγερν Β’, όπου κατέγραψε 7 γκολ και 5 ασίστ σε 43 ματς, ενώ βρέθηκε μόνο μία φορά στον πάγκο της «μεγάλης» ομάδας το 2011 σε ένα ματς Κυπέλλου. Στη συνέχεια έπαιξε σε Φέινταμ, Έμεν, Σταλ Καμιάνσκε και Πάφο, ενώ τη σεζόν που ολοκληρώθηκε ήταν βασικό μέλος της Φόλενταμ στην άνοδό του στην Eredivisie.

Tζόσουα Ζίρκζεϊ

Ο 21χρονος επιθετικός αποκτήθηκε το 2017 από τα τμήματα υποδομής της Φέγενορντ και το 2019 πήρε το βάπτισμα του πυρός στην πρώτη ομάδα, πετυχαίνοντας 4 γκολ σε 12 συμμετοχές στην Μπουντεσλίγκα, κυρίως ως αλλαγή. Στη συνέχεια δόθηκε δανεικός στην Πάρμα και πέρσι είχε καλή σεζόν επίσης υπό τη μορφή δανεισμού με τη φανέλα της Άντερλεχτ, πετυχαίνοντας 18 γκολ. Έχει συμβόλαιο έως το 2023 και η πιθανή πλέον αποχώρηση του Λεβαντόφσκι από το Μόναχο ίσως του δώσει μία ευκαιρία στη μόνιμη πρωταθλήτρια Γερμανίας, έχοντας κοντά του τον συμπατριώτη του Χράφενμπερχ.