Μαρακανά: Ένας ναός του ποδοσφαίρου

Ο ποδοσφαιρικός "ναός" που φιλοξένησε 200 χιλιάδες φιλάθλους. Εκσυγχρονίστηκε απέκτησε μεγαλύτερη ασφάλεια και αποτελεί σήμα κατατεθέν για τον παγκόσμιο αθλητισμό.

Υπάρχουν κάποια γήπεδα στον κόσμο που προσελκύουν το ενδιαφέρον κάθε ποδοσφαιρόφιλου. Είτε γιατί είναι υπερσύγχρονα είτε γιατί έχουν μεγάλη ιστορία. 

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει ένα από τα θρυλικά γήπεδα του κόσμου. Το “Μαρακανά” που έχει έδρα στο Ρίο Ντε Τζανέιρο.

Άνοιξε τις πύλες του για να φιλοξενήσει τη γιορτή του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, το Μουντιάλ του 1950 και σύμφωνα με τους διοργανωτές, τον τελικό εκείνης της διοργάνωσης μεταξύ Βραζιλίας και Ουρουγουάης είδαν 200 χιλιάδες θεατές!

Ο μεγάλος Πελέ χάρισε σε αυτό το γήπεδο μια ιστορική στιγμή το 1969 όταν σκόραρε το χιλιοστό γκολ της ένδοξης καριέρας του με τη Σάντος.

Σημαντικές μνήμες υπάρχουν επίσης για τους φίλους της Φλαμένγκο και της Φλουμινέσε που το χρησιμοποίησαν περισσότερο ως έδρα τους.

Η χωρητικότητά του μειώθηκε σε λιγότερες από 100 χιλιάδες θέσεις στις αρχές της δεκαετίας του 1990, αφού οι Βραζιλιάνοι εναρμονίστηκαν στη νέα εποχή, τοποθέτησαν καθίσματα και δημιούργησαν επιπλέον ελεύθερους χώρους για μεγαλύτερη ασφάλεια στις κερκίδες.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 το στάδιο ανακαινίστηκε για μία ακόμη φορα και η χωρητικότητά του μειώθηκε σε 78.838 θέσεις, παραμένοντας πάντως το μεγαλύτερο στάδιο στη χώρα.
Εκείνη τη χρονιά φιλοξένησε και τον μεγάλο τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου με τη Γερμανία να επικρατεί με 1-0 της Αργεντινής. Σε αναμέτρηση που οι Βραζιλιάνοι απουσίαζαν έχοντας αποκλειστεί από τους Γερμανούς στον ημιτελικό με την πιο βαριά ήττα της ιστορίας τους (1-7) στο Μινεϊράο του Μπέλο Οριζόντε.
Ήταν μάλιστα η δεύτερη φορά που δεν κατάφερε ως διοργανώτρια να πάρει το τρόπαιο. Η πρώτη ήταν το 1950 όταν ηττήθηκε στον τελικό που είχε γίνει στο Μαρακανά από την Ουρουγουάη.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, πέντε αγώνες του ποδοσφαιρικού τουρνουά φιλοξενήθηκαν σε αυτό το γήπεδο και ανάμεσα σε αυτούς ο τελικός στον οποίο η Βραζιλία επικράτησε στα πέναλτι της Γερμανίας.

Τρία χρόνια αργότερα, το καλοκαίρι του 2019 έγιναν στο “Μαρακανά” πέντε αγώνες του Κόπα Αμέρικα. Η “Σελεσάο” αγωνίστηκε μόνο σε έναν από αυτούς και ήταν ο τελικός της 7ης Ιουλίου όταν επικράτησε του Περού με 3-1.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.