Οι έρευνες εναντίον πρώην και εν ενεργεία διαιτητών της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου φέρνουν στο φως στοιχεία, τα οποία οδηγούν τους ερευνητές σε περιπτώσεις συστηματικής απάτης.
Την 24η Οκτωβρίου επέλεξαν υπάλληλοι της εφορίας Στουτγάρδης για να κάνουν έφοδο στο σπίτι του διαιτητή Γιαν-Χέντρικ Σάλβερ. Τα ευρήματα τους οδήγησαν στα ίχνη ενός ασυνήθιστου λογαριασμού καταθέσεων στην τράπεζα LGT του Λιχτενστάιν.
Η επιχείρηση ‘οφσάιντ’ (Abseits) προετοιμαζόταν εδώ και μήνες. Εκτός από τον Σάλβερ, οι γερμανικές αρχές ερευνούν τις περιπτώσεις κι άλλων Γερμανών διαιτητών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την κατηγορία της απόκρυψης από το δημόσιο ταμείο εσόδων, κυρίως από παιχνίδια που σφύριξαν στο εξωτερικό.
Αν και η γερμανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου προσπάθησε να υποβαθμίσει την υπόθεση με ανακοίνωση του προέδρου της Τέο Τσβάντσιγκερ, οι αποκαλύψεις της δίνουν ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις. Σε αυτήν φέρεται να εμπλέκεται ένας κύκλος 70 διαιτητών, οι οποίοι διεύθυναν διεθνή παιχνίδια τα τελευταία 10-12 χρόνια.
Οι πρώτες αποκαλύψεις δεν επιτρέπουν να γίνει λόγος για μεμονωμένα περιστατικά, αλλά για συστηματική απόκρυψη εσόδων. Κάποιοι από τους υπόπτους λέγεται ότι απέκρυψαν ποσά άνω των 100.000 ευρώ από τις φορολογικές αρχές.
Οι αμοιβές των διαιτητών για κάποια διεθνή παιχνίδια καταθέτονταν από τη FIFA και την UEFA σε λογαριασμούς στο εξωτερικό. Από τη FIFA μάλιστα συχνά στην Ελβετία και το Λιχτενστάιν.
Η περίπτωση του διαιτητή Σάλβερ είναι χαρακτηριστική για την αποσιώπηση εσόδων από πλευράς διαιτητών. Ο διαιτητής βίωσε την κορυφαία στιγμή της καριέρας του ως βοηθός στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2004 μεταξύ Πορτογαλίας και Ελλάδας στην Πορτογαλία. Έχει περισσότερες από 450 εμφανίσεις, εκ των οποίων οι 100 σε παιχνίδια εκτός Γερμανίας. Από το 2006 η FIFA έκανε συνολικό έμβασμα άνω των 50.000 ευρώ σε ‘μαύρο’ λογαριασμό του Σάλβερ στο Λιχτενστάιν.
Η Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αξιολογεί τις πρακτικές της FIFA και της UEFA ως παραβίαση των κανόνων ηθικής που οι ίδιες έχουν θεσπίσει, θεωρώντας ότι «θα έπρεπε να ξέρουν πως με τις καταθέσεις σε λογαριασμούς στο εξωτερικό παραβιάζουν τους κανονισμούς που οι ίδιοι έχουν θέσει και μπορεί να συνεργούν στη φοροδιαφυγή».
Από την πλευρά της η FIFA υπεραμύνεται των ενεργειών της τονίζοντας, ότι ξεκαθαρίζει στους διαιτητές πως τα έσοδά τους θα πρέπει να φορολογούνται σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους της πατρίδας του καθενός από αυτούς. Συμπληρώνει μάλιστα, ότι «δεν απαγορεύεται σε έναν αλλοδαπό να διατηρεί λογαριασμό στην Ελβετία».
Πίσω από τους υπόπτους φέρεται να βρίσκεται ένα οργανωμένο δίκτυο φοροδιαφυγής. Σε αυτό εμπλέκεται σύμφωνα με τα στοιχεία και το φορολογικό γραφείο Treuhand GmbH στην περιοχή μεταξύ Ίνγκολστατ και Άουγκσμπουργκ, ιδιοκτησίας του πρώην διαιτητή Βίνφριντ Μπούκχαρντ, νυν υψηλόβαθμου παράγοντα της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Βαυαρίας. Η εταιρία του προσφέρει φορολογική κάλυψη αναλαμβάνοντας τις φορολογικές δηλώσεις τουλάχιστον έξι ύποπτων για το σκάνδαλο διαιτητών.
Όσο πιο βαθιά φτάνουν οι έρευνες στον τομέα της διαιτησίας στη Γερμανία, τόσο περισσότερο αποκαλύπτεται η εικόνα μίας διεφθαρμένης συντεχνίας.
Πηγή: dailynews24.gr