Το χέρι του Θεού υψώθηκε ξανά… (video)

"Κοκαϊνη, ποδόσφαιρο και ο Ντιέγκο: το ταξίδι του "pibe d' oro" στο Μεξικό". Γράφει ο Νίκος Βόπης

Η γάτα του Σρέντιγκερ. Ένα νοητικό πείραμα, το οποίο μπορεί να θεωρηθεί και παράδοξο μιας και, εν ολίγοις, αναφέρει πως μία γάτα κλειδώνεται μέσα σε ένα κουτί, το οποίο έχει μέσα έναν μετρητή γκάιγκερ με μία μικρή ποσότητα ραδιενεργής ουσίας, τόσο μικρή που μέσα σε μία ώρα ένα από τα άτομα διασπάται αλλά μπορεί και όχι, ισοπίθανα. Εάν συμβεί το πρώτο σενάριο τότε ο μετρητής μπαίνει σε ισχύ και σπάει ένα φυαλίδιο το οποίο εμπεριέχει υδροκυάνιο. Μετά από μία ώρα, η γάτα θεωρητικά είναι ζωντανή εάν δεν έχει διασπαστεί κάποιο άτομο, μπορεί όμως και να είναι νεκρή. 

Στις 17 Σεπτεμβρίου 2018 ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα πραγματοποίησε ντεμπούτο στον πάγκο της Ντοράντος, μίας ομάδας που μέχρι εκείνη τη στιγμή βρισκόταν την τελευταία θέση της βαθμολογίας, στη δεύτερη κατηγορία του πρωταθλήματος του Μεξικού. 

Έως εδώ όλα καλά. Ποιο το παράδοξο; Η Ντοράντος εδρεύει στην πόλη Σιναλόα, τη “Μέκκα” των ναρκωτικών και συγκεκριμένα της κοκαΐνης. Μία πόλη που είναι γνωστή για δύο λόγους. Για τον Χοακίν Γκουθμάν, ή αλλιώς “Ελ Τσάπο”, τον δεύτερο τη τάξει εμπόρο ναρκωτικών στον πλανήτη και φυσικά για το καρτέλ ναρκωτικών, το οποίο είναι υπεύθυνο για πάνω από το 80% της “άσπρης σκόνης” που διανέμεται παγκοσμίως. 

Και φυσικά, όποιος ξέρει κάτι παραπάνω για τον Μαραντόνα πέρα από το όνομά του και το ότι υπήρξε ίσως ο σπουδαιότερος ποδοσφαιριστής στον πλανήτη τότε σίγουρα θα γνωρίζει και τη στενή επαφή που ο ίδιος είχε με τη συγκεκριμένη ουσία ενώ αγωνιζόταν στα γήπεδα του κόσμου. Η είδηση έσκασε σαν “βόμβα” στα διεθνή Μέσα γι’ αυτό ακριβώς το λόγο. Για το πώς θα μπορέσει ο Μαραντόνα, ενώ θα διαμένει στην πρωτεύουσα της “κοκαΐνης” να μείνει μακριά από τέτοιου είδους πειρασμούς και να μπορέσει να “χτίσει” κάτι αξιόλογο προπονητικά. 

Ντεμπούτο για τον Αργεντινό σταρ με νίκη 4-1 κόντρα στους Καφετελέρος δε Ταπατσούλα και πρώτο τρίποντο για τους παίκτες του, οι οποίοι περισσότερο πήραν αυτοπεποίθηση από την προσωπικότητα του Ντιέγκο παρά από τις προπονητικές του δεξιότητες. 

“Όλοι λένε ότι ήρθα εδώ για διακοπές. Όχι! Ήρθα για να ανέβουμε στην πρώτη κατηγορία. Ωστόσο η συνέπειά μου δεν έχει να κάνει μόνο με το ποδοσφαιρικό κομμάτι. Έχει να κάνει και με τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, που έχουν χάσει σημαντικά πράγματα στη ζωή τους”. Ήταν η ομιλία του Μαραντόνα πριν η ομάδα μπει στο γήπεδο και πανηγυρίσει την πρώτη της νίκη στη σεζόν. 

Μπορεί ποδοσφαιρικά ο Μαραντόνα είναι ήταν μία διάνοια ωστόσο προπονητικά, από το 2011 έως και σήμερα δεν είχε να επιδείξει κάποιο σημαντικό επίτευγμα ως προπονητής και μερικές φορές η συμπεριφορά του οδηγούσε σε διενέξεις είτε με παίκτες είτε με φιλάθλους. 

Η μίνι σειρά – ντοκιμαντέρ “Ο Μαραντόνα στο Μεξικό” πραγματεύεται αυτό ακριβώς που αναφέραμε. Και μέσα από αυτή τη σειρά ίσως είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα και είναι πιο “ανθρώπινος” από ποτέ. 

Από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα γόνατά του, υπάρχουν μέρες που δυσκολεύεται να σηκωθεί από το κρεβάτι λόγω της χονδροπάθειας και της μυιοπάθειας που έχει και στα δύο του πόδια, έως τον τρόπο με τον οποίο μιλάει για τα λάθη που έκανε στην καριέρα του. 

Ερωτηθείς για το τι σκέφτεται κάθε βράδυ πριν κοιμηθεί απαντά με αφοπλιστική ειλικρίνεια: “Τι ποδοσφαιριστής θα ήμουν και τι θα είχα καταφέρει εάν δεν είχα μπλέξει με τα ναρκωτικά;”. Μέσα από αυτό το ερώτημα καταλαβαίνει κανείς πως ο Μαραντόνα δεν είναι απλά ένας παλαίμαχος σπουδαίος ποδοσφαιριστής. Είναι ένα ίνδαλμα, ένας άνθρωπος που ζει για το άθλημα, το βάζει πάνω από τη ζωή του και το αποδεικνύει έμπρακτα και με κάθε τρόπο. 

Η ομάδα του Κουλιακάν κατάφερε την πρώτη σεζόν από τελευταία να μπει στα πλέι οφ ανόδου, να φτάσει στον τελικό αλλά να μην τα καταφέρει. Ο Μαραντόνα έδωσε υπόσχεση στους παίκτες του ότι θα μείνει και την επόμενη χρονιά για να πάρουν αυτό που τους στερήθηκε στον δεύτερο τελικό. 

Ωστόσο δεν δίσταζε να πει τα πράγματα με το όνομά τους κάθε φορά που κάποιος δημοσιογράφος προσπαθούσε να τον βγάλει από το δρόμο του. “Είναι η ομάδα σας πρώτη και βρίσκεται διαρκώς στα πρωτοσέλιδα εξαιτίας του ονόματός σας;” τον ρώτησε ένας δημοσιογράφος και απάντησε: “Εγώ είμαι εδώ, εάν δεν μιλούν για τον Μαραντόνα για ποιόν θα μιλήσουν; Για τον Τραμπ; αυτή την κέρινη κούκλα;”. 

Φρόντιζε να αφήνει τους πάντες με το στόμα ανοιχτό σε κάθε συνέντευξη Τύπου και γνωρίζει πως η ενέργεια που βγάζει στο χώρο είναι ένα από τα σημαντικότερα προσόντα του. Κάπως έτσι κέρδισε και την εμπιστοσύνη των παικτών του. Η πρώτη σεζόν τελείωσε, εκείνος έφυγε για το Μπουένος Άιρες και όταν όλοι τον περίμεναν εκείνος δεν γύρισε. 

Στην αρχή τα Μέσα έσπειραν καχυποψία, πως ο Μαραντόνα δεν θα ξαναγυρίσει στο Μεξικό όμως εκείνος έκανε τη δουλειά του. Μία κύστη στο στομάχι δεν του επέτρεψε να είναι κοντά στην ομάδα στην αρχή της σεζόν και όλοι ρωτούσαν για το πότε θα επιστρέψει. Μετά τις τρεις πρώτες αγωνιστικές ο Μαραντόνα βρέθηκε ξανά δίπλα τους. Τρεις ήττες στην αρχή και μετά … τραίνο! Μετά την τελευταία ήττα έβγαλαν μια ομαδική φωτογραφία στα αποδυτήρια και εκείνος είπε: “Αυτή η φωτογραφία βγήκε για να θυμάστε πότε χάσατε τελευταία φορά”. 

Η ομάδα έτρεξε σαν μονοθέσιο της Φόρμουλα ένα και μπήκε και πάλι στα πλέι οφ. Έφτασε ξανά μέχρι τον τελικό. Και πάλι δεν τα κατάφερε, κόντρα μάλιστα από την ομάδα που την προηγούμενη σεζόν έχασε την άνοδο, τη Σαν Λουίς Ποτοσί. 

Ο Μαραντόνα χαιρέτησε έναν έναν τους παίκτες του, όπως έκανε μετά από κάθε νίκη και τους ευχαρίστησε γι’ αυτό το ταξίδι. Χρειάστηκε να πάει σε μία πόλη όπου είναι παγκοσμίως γνωστή για τα ναρκωτικά για να δώσει ξανά ζωή σε μία ποδοσφαιρική ομάδα και να τον λατρέψουν σαν θεό. 

Αυτό που δήλωσε ξεκάθαρα για τα σχέδιά του, στις αναρίθμητες συνεντεύξεις που έδωσε ενώ ήταν στο Μεξικό ήταν πως θέλει μία ακόμα ευκαιρία για να προπονήσει την Εθνική Αργεντινής. Πιστεύει πως μπορεί να τη φτάσει μέχρι την κατάκτηση του Μουντιάλ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η ευκαιρία θα του δοθεί στο μέλλον. Γιατί είναι ο Ντιέγκο. Γιατί ο Ντιέγκο είναι η Αργεντινή. 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.