Σύμφωνα με δημοσίευμα της "El Diario Popular" τα 5 μεγάλα κλαμπ της Αργεντινής έχουν αρνητικό πρόσημο στον ισολογισμό τους.

Το ποδόσφαιρο της Αργεντινής μπορεί να παράγει συνεχώς ταλαντούχους ποδοσφαιριστές και να τους… μοσχοπουλάει σε μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ, όμως, αυτό δεν σημαίνει πως τα κλαμπ της Αργεντινής είναι αυτομάτως και κερδοφόρα. Το αντίθετο μάλιστα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της “El Diario Popular” τα 5 μεγάλα κλαμπ της Αργεντινής έχουν αρνητικό πρόσημο στον ισολογισμό τους. Τα ταμεία τους έχουν. χτυπήσει κόκκινο.

Ούτε η αύξηση των εσόδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, που είναι αρκετά υψηλά, δεν θα μπορούσε να καλύψει τις μαύρες τρύπες τους. Μόνο τα χρέη των 5 μεγάλων ομάδων της Αργεντινής ξεπερνούν τα 600 εκατ. Αργεντίνικα πέσος. Ένα ποσό που αν το μετατρέψουμε σε ευρώ αγγίζει το ποσό των 103.491.099.

Αργεντίνικο ποδόσφαιρο = Εκατομμύρια χρέη.
Η παραπάνω. εξίσωση αποτελεί πλέον μια δυσάρεστη πραγματικότητα για τα περισσότερα κλαμπ της Αργεντινής. Ελάχιστες είναι οι εξαιρέσεις που δεν επιβεβαιώνουν τον παραπάνω κανόνα. Η «μαύρη τρύπα» των ταμείων ή οι «τρύπιες τσέπες» των συλλόγων, υποχρεώνει τις περισσότερες ομάδες της Αργεντινής κάθε χρόνο να εμφανίζουν αρνητικό πρόσημο στον ισολογισμό τους. Η κακή διαχείριση των χρημάτων (είτε από πωλήσεις ποδοσφαιριστών, είτε από τηλεοπτικά δικαιώματα) είναι ο κύριος λόγος που οι ομάδες έχουν φτάσει στα όρια χρεοκοπίας.

Η τελευταία έκθεση των οικονομικών στοιχείων των ομάδων της Αργεντινής είναι κάτι παραπάνω ανησυχητική. Σχεδόν όλες οι ομάδες της μεγάλης κατηγορίας παρουσιάζουν τεράστια ελλείμματα. Αυτό όμως δεν το σημαντικότερο. Το σημαντικότερο είναι πως δεν υπάρχει τρόπος για να βγουν από τη. δίνη του κυκλώνα.

Οι αιτίες.
Ας κάνουμε μια απόπειρα να εξηγήσουμε αυτό το φαινόμενο. Οι περισσότερες ομάδες της Αργεντινής διαθέτουν Ακαδημίες, οι οποίες φιλοξενούν πολλούς νεαρούς ποδοσφαιριστές. Από τη στιγμή που ανοίγουν καθημερινά τις πόρτες τους για να ανταποκριθούν σε αυτή την κοινωνική αποστολή το κόστος συντήρησης και τα έξοδα λειτουργίας (κτιρίων, γηπέδων κ.α.), αλλά και η διαπαιδαγώγηση των φιλοξενούμενων νεαρών παιδιών είναι τις περισσότερες φορές τεράστια. Έτσι, το έλλειμμα είναι αναπόφευκτο.
Αυτό είναι απλά ένα μέρος του προβλήματος. Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας είναι η παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία εσχάτως, έχει ρίξει κατακόρυφα τα έσοδα των ομάδων από πωλήσεις ποδοσφαιριστών τους στο εξωτερικό.