Η ελληνική ομάδα – θρύλος της… Νιγηρίας!

Λίγοι γνωρίζουν και ακόμα λιγότεροι φαντάζονταν ότι μια ομάδα Ελλήνων έγινε… θρύλος στη μακρινή Νιγηρία! Η "μυθική" Λεβέντης United!

Ομογενειακές ομάδες υπάρχουν σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Δεν είναι μυστικό, ότι οι Έλληνες κουβαλούν το “μικρόβιο” του ποδοσφαίρου, όπου και αν βρίσκονται. Όμως λίγοι γνωρίζουν και ακόμα λιγότεροι φαντάζονταν ότι μια ομάδα Ελλήνων έγινε… θρύλος στη μακρινή Νιγηρία! Η “μυθική” Λεβέντης United!

To ρολόι του χρόνου γυρνάει στο 1982. Στο Ιμπαντάν της Νιγηρίας (τρίτη μεγαλύτερη πόλη στη χώρα), o δαιμόνιος Γιάννης Μαστορούδης, διευθυντής στην Βασιλική Εταιρεία Τάπητων Νιγηρίας έψαχνε έναν τρόπο για να περάσει ο χρόνος του πιο ευχάριστα… Οι δουλειές πήγαιναν καλά και… σκαρφίστηκε την ιδέα της δημιουργίας μιας ομάδας, η οποία θα έφερε το όνομα της μητρικής εταιρείας στην οποία εργαζόταν, ιδιοκτησίας του Ελληνοκύπριου επιχειρηματία Αναστάσιου Λεβέντη.

Το αίτημα έγινε δεκτό, η ομάδα συγχωνεύτηκε με συλλόγους που ήταν χορηγός η εν λόγω εταιρεία και… εγένετο η Λεβέντης United, η οποία έμελλε να πρωταγωνιστήσει στο τοπικό ποδόσφαιρο!

“Άρχισε σαν αστείο. Παρακολουθούσα το νιγηριανό ποδόσφαιρο και σταδιακά σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να δημιουργήσω μια ομάδα”, θυμάται ο Γιάννης Μαστορούδης για το δημιούργημα του.

“Εκείνη την εποχή, ο Όμιλος Λεβέντη ήταν χορηγός σε άλλες δύο ομάδες. Στην Iddo Tigers από το Lagos και στη Sanyo FC από το Ιμπαντάν. Μίλησα στον κύριο Λεβέντη και του ζήτησα να δημιουργηθεί μια ομάδα η οποία θα αποκαλούνται Leventis United. Δέχθηκε και μου έδωσε την ελευθερία να προχωρήσω”, είχε δηλώσει ο Μαστορούδης για το… καμάρι του Ιμπαντάν.

Η νεοσύστατη Λεβάντης United έγινε γρήγορα δύναμη στο τοπικό ποδόσφαιρο. ΚΑτέκτησε άμεσα το πρωτάθληα της τρίτης κατηγορίας, αλλά και το Κύπελλο Νιγηρίας, ενώ την επόμενη σεζόν, παράλληλα με την άνοδο στην πρώτη κατηγορία, συμμετείχε και στον τελικό του Αφρικανικού Κυπέλλου Κυπελλούχων, όπου έχασε το τρόπαιο από την Αιγυπτιακή Αλ Αχλί.

Στην πρώτη της σεζόν στην κορυφαία κατηγορία, κατέκτησε και πάλι το πρωτάθλημα, κάνοντας το… τρία στα τρία και συμμετείχε στο Κύπελλο Πρωταθλητριών Αφρικής. Εκεί έφτασε μέχρι τα προημιτελικά, όπου αποκλείστηκε από την Σουδανική Χιλάλ.

Το “άστρο” της Λεβέντης United, η οποία είχε ως προπονητή τον παλαίμαχο παίκτη του Παναθηναϊκού, Λώρη Θεοφάνη δεν έλαμψε για πολλά χρόνια.

Μόλις το 1987 και ενώ είχε εδραιωθεί στο αφρικανικό ποδόσφαιρο ως η “νέα δύναμη”, ο Όμιλος Λεβέντη σταμάτησε τη χρηματοδότηση και η ομάδα διαλύθηκε… Με την ίδια ταχύτητα που εμφανίστηκε στο νιγηριανό ποδόσφαιρο. Όμως το όνομα της δεν έχει ξεχαστεί από τους ντόπιους…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.