Αντάι Μάρα: Η σύγκριση με τον Γουεμπανιάμα και η διαμάχη με τη Σαραγόσα για το NCAA

Στην Ισπανία θεωρείται το μεγαλύτερο ταλέντο της γενιάς του, πολλοί τον συγκρίνουν με τον εξωπραγματικό Βίκτορ Γουεμπανιάμα και όχι άδικα, αφού βάσει χαρακτηριστικών (2.18 ύψος, 2.35 άνοιγμα χεριών) θυμίζει πολύ το απόλυτο φαβορί για το No1 pick στο ντραφτ του 2023.

Ο λόγος για τον Αντάι Μάρα, ο οποίος από την ηλικία των 16 ετών κιόλας κατάφερε να ξεχωρίσει με το ταλέντο του και να μπει στα μπλοκάκια των σκάουτερ του ΝΒΑ. Και μπορεί η πρώτη του επαφή με τον αθλητισμό να ήταν μέσω του ποδοσφαίρου, όμως πολύ γρήγορα στράφηκε στο μπάσκετ, αφού σε ηλικία οκτώ ετών ήταν ήδη 1.67 μ. Σημαντικό ρόλο στην απόφαση του έπαιξε ο πατέρας του, Φρανσίσκο, ο οποίος είχε ασχοληθεί επαγγελματικά με το μπάσκετ τη δεκαετία του ’80.

Έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα στην ομάδα της γενέτειρας του, Σαραγόσα, με την οποία αγωνίστηκε για πρώτη φορά στη LEB Oro (δεύτερη κατηγορία) τον Οκτώβρη του 2021, σε ηλικία μόλις 16 ετών, ενώ ένα μήνα αργότερα συστήθηκε και στην Ευρώπη, μέσω του FIBA Europe Cup. Το… ξεπέταγμα ήρθε το καλοκαίρι εκείνης της σεζόν, μέσω του Next Generation της Euroleague, όπου σε μόλις τέσσερις αναμετρήσεις κατάφερε να ξεδιπλώσει ένα μέρος του σπουδαίου ταλέντου του (8.5 πόντοι, 10.5 ριμπάουντ, 3.5 μπλοκ).

Την αμέσως επόμενη σεζόν η Σαραγόσα τον παραχώρησε δανεικό στην Ουέσκα, προκειμένου να πάρει παιχνίδια στα πόδια του, όμως η θητεία του ήταν πολύ σύντομη. Μετά από έξι συμμετοχές, ο Μάρα μετακόμισε στην Ολιβάρ, ομάδα τέταρτης κατηγορίας της Ισπανίας, όπου έμεινε μέχρι το τέλος της σεζόν, καταγράφοντας 10.8 πόντους, 7.2 ριμπάουντ, 1.4 ασίστ και 1.8 μπλοκ κατά μέσο όρο.

Έχοντας κάνει το… αγροτικό του στις μικρές κατηγορίες της Ισπανίας, ο Πορφίριο Φίσακ αποφάσισε να τον εντάξει στο rotation της Σαραγόσα. Τον περασμένο Οκτώβρη έκανε ντεμπούτο στην ACB, στην οποία είχε κατά μέσο όρο 12 λεπτά συμμετοχής, ενώ έπαιξε και στο Basketball Champions League.

Μέχρι εδώ όλα καλά για τον ταλαντούχο σέντερ, αφού από τις αρχές Απρίλη, όταν δηλαδή ενηλικιώθηκε, ξεκίνησαν τα… προβλήματα. Με την προοπτική του NCAA καρφωμένη στο μυαλό του, οι προστριβές με τον Πορφίριο Φίσακ σε πρώτη φάση και στη συνέχεια με τη διοίκηση, δεν άργησαν να έρθουν. «Ο Αντάι Μάρα με χρειάζεται περισσότερο, απ’ ότι εμείς αυτόν», είχε πει ο Ισπανός προπονητής της Σαραγόσα.

Ο Ισπανός σέντερ εξέφρασε ανοιχτά την επιθυμία να αποχωρήσει από τη Σαραγόσα, προκειμένου να εγγραφεί στο Πανεπιστήμιο του UCLA. Μάλιστα, προσπάθησε να… πατήσει στο γεγονός πως δεν είχε επαγγελματικό συμβόλαιο με τη Σαραγόσα και οι αποδοχές του ήταν ελάχιστες, συγκριτικά με την αρκετά υψηλή ρήτρα αποδέσμευσης, 600.000 ευρώ, που καλείται να καταβάλει για να αποχωρήσει. Η στάση του Μάρα προκάλεσε την αντίδραση της διοίκησης, η οποία μέσω ανακοίνωσης, τόνισε πως «τα συμβόλαιο πρέπει να τηρούνται» και προειδοποίησε ότι θα: «λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα, ώστε το θέμα να λυθεί».

Προστριβές με τον Πορφίριο Φίσακ

Δεδομένου πως η Σαραγόσα δεν ήταν διατεθειμένη να τον αφήσει να αποχωρήσει δίχως αντάλλαγμα, τους τελευταίους δύο μήνες υπήρξαν αρκετές στιγμές έντασης με τον Πορφίριο Φίσακ. Μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Ισπανός προπονητής τον έθεσε εκτός ομάδας, αλλά και εκείνες που τον… κάλυψε προκειμένου να μείνει αφοσιωμένος στις εξετάσεις για είσοδο στο Πανεπιστήμιο.

Την ίδια στιγμή οι διοικούντες της Σαραγόσα δεν κρύβουν την απογοήτευση τους για τη στάση του Μάρα, καθώς δεν ξεχνούν πως εκείνοι έκαναν τα πάντα για να βοηθήσουν τον Ισπανό να εξελιχθεί. Όπως για παράδειγμα ότι άλλαζαν τις ώρες προπόνησης, ώστε ο ταλαντούχος σέντερ να μπορέσει να συνδυάσει το σχολείο με το μπάσκετ. «Είναι ένας ξεχωριστός παίκτης και έτσι του φερθήκαμε. Είναι η πρώτη φορά που μια επαγγελματική ομάδα προσαρμόστηκε στο πρόγραμμα ενός νεαρού αθλητή», σχολίασε ο πρόεδρος Ρεϊνάλντο Μπενίτο στο Aragón Radio. «Η δουλειά εδώ θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να φτάσει στο ΝΒΑ αργότερα. Πιστεύαμε ότι θα μπορούσαμε να χτίσουμε την ομάδα γύρω από αυτόν», συμπλήρωσε.

Το μη επαγγελματικό συμβόλαιο και η ιδιαιτερότητα με το ΝCAA

Όλα δείχνουν πως το «διαζύγιο» των δύο πλευρών θα έχει άσχημο τέλος, καθώς δεν διαφαίνεται κάποια win – win κατάσταση. Μία από τις επιλογές που υπάρχουν, είναι η Σαραγόσα να στείλει την υπόθεση στη FIBA, αλλά εδώ πρέπει να ληφθούν υπόψη δύο σημαντικοί παράμετροι. Πρώτον ότι το τρέχον συμβόλαιο του Μάρα δεν είναι επαγγελματικό. Θα μπορούσε να γίνει στις 30 Ιουνίου, όμως ο παίκτης έχει ζητήσει να αποχωρήσει πριν τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Και δεύτερον ότι δεν υπάρχει κάποια ποινή που θα μπορούσε να επιβληθεί στον Ισπανό, σε περίπτωση που αγωνιστεί με το UCLA, αφού το NCAA δεν υπόκειται στους κανονισμούς της FIBA.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.