Η διεκδίκηση πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα έχει τον χαρακτηρισμό της πανεθνικής «εκστρατείας». Γράφει ο Γιώργος Βαλαβάνης.

Το θέμα του προπονητή της Εθνικής Ανδρών μπάσκετ, ενόψει της συμμετοχής της στο προολυμπιακό τουρνουά του Καναδά (Βιτόρια) για την διεκδίκηση πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, θα είναι χρονικά και «ιεραρχικά», το πρώτο που θα απασχολήσει την νέα διοίκηση της ΕΟΚ που θα εκλεγεί, στις 28 Μαρτίου. Μπορεί να υπάρχει η δεδομένη επιλογή του Ρικ Πιτίνο σε αυτή την θέση και η επιβεβαιωμένη διάθεση από τον Αμερικάνο τεχνικό να οδηγήσει την Εθνική μπάσκετ στο προολυμπιακό τουρνουά, αλλά ο νέος πρόεδρος της ομοσπονδίας και η νέα διοίκηση των 18 μεμονωμένων συμβούλων, θα λάβουν την οριστική απόφαση για τον Πιτίνο και τους άμεσους συνεργάτες του (Σκουρτόπουλος, Παπαθεοδώρου, Μανωλόπουλος), οι οποίοι επίσης έχουν επιλεγεί ή θα προχωρήσουν σε άλλη επιλογή Έλληνα προπονητή.

Η απερχόμενη διοίκηση της ΕΟΚ, ως όφειλε και έχοντας την οργανωτική ευθύνη, προχώρησε στον πλήρη σχεδιασμό του προπονητικού επιτελείου και στον προγραμματισμό της προετοιμασίας που θα κάνει η Εθνική ομάδα για το προολυμπιακό τουρνουά, καθώς τα χρονικά περιθώρια των δυο μηνών από την εκλογή της νέας διοίκησης μέχρι την πρώτη συγκέντρωση του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, είναι περιορισμένα.

Η επιλογή της νυν διοίκησης δεν είναι δεσμευτική για τους διαδόχους της, αλλά αποτελεί αδιαμφισβήτητα έναν σίγουρο «οδικό χάρτη», με οικουμενική μπασκετική αναγνώριση στην επιλογή του Πιτίνο και των Ελλήνων προπονητών στις άλλες θέσεις του πάγκου. Απλά, απουσιάζει η υπογραφή επικύρωσης αυτών των επιλογών και του σχεδιασμού που έχει γίνει από την επόμενη διοίκηση της ομοσπονδίας. Δεν πρέπει, όμως, να αποκλειστεί, θεωρητικά, η πιθανότητα άλλης πρότασης, η οποία, όμως, πρακτικά θα έχει ισόποσα, μεγάλο ειδικό βάρος κύρους και γνώσεων και να τεθεί προς συζήτηση και απόφαση στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο. Εάν και εφόσον, τεθεί εναλλακτική επιλογή, δεν θα πρέπει να δημιουργήσει ούτε…υποψία διλλήματος  στην σύγκριση με τα υπάρχοντα δεδομένα στην Εθνική ομάδα.

Η δημιουργία και εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών προϋποθέσεων για την διεκδίκηση της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα είναι το πρώτο μέλημα της νέας διοίκησης για την Εθνική και θα έχει τον χαρακτηρισμό και την πραγμάτωση της πανεθνικής εκστρατείας του ελληνικού μπάσκετ. Η «κληρονομιά» που αφήνει η απερχόμενη διοίκηση στην επιλογή του Πιτίνο, ανεξαρτήτως της αποδοχής της ή όχι, συμπεριλαμβάνει και την πολύ πιθανή επιστροφή του Βασίλη Σπανούλη στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα (εφόσον είναι υγιής θα επανέλθει), ύστερα από την πρόταση που του έχει κάνει ο νυν τεχνικός του πανεπιστημίου Αϊόνα.

Έχουν περάσει 13 χρόνια από την τελευταία συμμετοχή της Εθνικής στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο και δυο αποτυχημένες απόπειρες στα προολυμπιακά του Καράκας (2012) και του Τορίνο (2016). Μπορεί η Εθνική να παραμένει η έκτη δύναμη στο παγκόσμιο μπάσκετ (3η στην Ευρώπη), αλλά αναμφίβολα, έχει μείνει μακριά από βάθρα μεταλλίων ή ακόμα και από προημιτελικές φάσεις ευρωπαϊκών και παγκοσμίων πρωταθλημάτων. Αν η Εθνική παρελάσει ξανά στην έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, θα σημάνει και η σταδιακή αναβάθμιση του μπάσκετ που διανύει παρατεταμένη κρίση και σε συλλογικό επίπεδο. Αναμφίβολα, στην νέα διοικητική εποχή της ΕΟΚ, η Εθνική ομάδα θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση ευθύνης της, όπως συνέβαινε και με την προηγούμενη. 

Γ. Β.