Εδώ και αρκετούς μήνες η Αλέξάνδρα Ασημάκη ήταν σε ανοιχτή κόντρα με τον πρώην τεχνικό της Εθνικής ομάδας, Γιώργο Μορφέση, και είχε θέσει εαυτόν εκτός Εθνικής ομάδας.
Η αποτυχία στη Βουδαπέστη, σήμανε και το τέλος της συνεργασίας με τον Γιώργο Μορφέση και την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Τεό Λοράντο. Η μεγάλη επιστροφή της Αλεξάνδρας Ασημάκη στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα δυναμώνει και πάλι την ομάδα που σκοπό έχει την συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η έμπειρη αθλήτρια μίλησε στη media day για όλες αυτές τις εξελίξεις:
«Θέλουμε, τόσο εγώ όσο και οι συμπαίκτριές μου, να κάνουμε μία καινούρια αρχή και δεν θέλουμε να μιλάμε για τα παλιά», τόνισε στους εκπροσώπους του Τύπου, κατά τη σημερινή (12/2) media day της εθνικής.
Όσο κι αν θέλει πάντως να προσπεράσει τα όσα συνέβησαν και να κοιτάξει μπροστά, δεν αρνήθηκε να μιλήσει εν τάχει για τη στάση της και τις εξελίξεις που οδήγησαν στην ολοκληρωτική αλλαγή του τεχνικού επιτελείου της ομάδας:
«Εγώ έβλεπα κάποια πράγματα, συναντήθηκα με τον κ. Διαθεσόπουλο και απείχα από την εθνική. Ήταν μία πολύ δύσκολη απόφαση, γιατί ήμουν κομμάτι της εθνικής ομάδας σε όλες τις μεγάλες επιτυχίες. Ήταν πολύ δύσκολο για εμένα να βλέπω τις συμπαίκτριές μου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και να απέχω από αυτή την προσπάθεια.
Είδα αργότερα ότι και οι συμπαίκτριές μου αντιλαμβάνονταν τα ίδια πράγματα που αντιλαμβανόμουν κι εγώ, έστω και κάποιο διάστημα μετά. Σέβομαι την απόφαση και την τοποθέτηση των συμπαικτριών μου, που ήταν ίδια με τη δική μου».
Από κει και πέρα, η διεθνής φουνταριστή στρέφει το βλέμμα της στο άμεσο μέλλον και το προ-ολυμπιακό τουρνουά της Τεργέστης (8-15 Μαρτίου): «Έχουμε έναν πολύ δύσκολο στόχο μπροστά μας, ένα πολύ μεγάλο στοίχημα να κερδίσουμε. Έχουμε μία νέα τεχνική ηγεσία, από πάνω μέχρι κάτω.
Έχουμε τον Τεό Λοράντο, ο οποίος είναι η πρώτη φορά που ασχολείται με το γυναικείο πόλο, αλλά οι επιτυχίες του με τους νέους άνδρες δείχνουν την προπονητική του αξία. Και έχουμε και δύο κορίτσια, την Αντιγόνη Ρουμπέση και τη Φιλιώ Μανωλιουδάκη.
Η Αντιγόνη ήταν αρχηγός της εθνικής ομάδας, συμπαίκτριά μου σε όλες τις μεγάλες επιτυχίες, και σε συλλογικό επίπεδο και με την εθνική, και η Φιλιώ ήταν η αρχηγός μου στον Ολυμπιακό, συμπαίκτριά μου στην εθνική ομάδα και μέσα σε όλες τις επιτυχίες», δήλωσε η Ασημάκη και πρόσθεσε:
«Πρέπει να έχουμε πίστη στο τεχνικό τιμ μας, είναι πολύ δυνατό, πρέπει να έχουμε πίστη στους εαυτούς μας και στις δυνατότητες της ομάδας μας, γιατί σίγουρα έχουμε πολλές δυνατότητες. Χρειάζεται πολλή δουλειά για να πάμε στο προ-ολυμπιακό και να πετύχουμε κάτι πάρα πολύ δύσκολο, όταν υπάρχουν μόνο δυο εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς».
Η εθνική έχει μπροστά της μία άνιση μάχη με το χρόνο, καθώς πρέπει μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα να βρει λύσεις στα προβλήματά της, ώστε να παρουσιαστεί ετοιμοπόλεμη στην Τεργέστη. «Το ότι δεν έχουμε χρόνο, θεωρώ ότι είναι δικαιολογία. Το θέμα είναι εμείς πώς θα τον διαχειριστούμε», επισημαίνει ξεκάθαρα η έμπειρη πολίστρια.
«Αυτό που πρέπει να αλλάξει η ομάδα -και θα το αλλάξει- είναι η νοοτροπία και νομίζω ότι είμαστε στον απόλυτα σωστό δρόμο. Η ομάδα είχε μπει σε μία νοοτροπία «λούζερ», ενώ πρέπει να έχει τη νοοτροπία του νικητή. Είμαστε η εθνική πόλο γυναικών, μία ομάδα που έχει χαρίσει στη χώρα μας αμέτρητες επιτυχίες. Εγώ ήμουν μέσα σε όλες αυτές και θέλω να δω αυτή την ομάδα να χαρίζει και πάλι τέτοιες στιγμές στον ελληνικό αθλητισμό».
Όσο για τη δική της επιστροφή, η Αλεξάνδρα Ασημάκη ανέφερε: «Χαίρομαι πάρα πολύ που είμαι και πάλι εδώ. Πάντα μου άρεσε να μπαίνω πρώτη στη μάχη και ήταν πολύ δύσκολο για εμένα να απέχω από μία μάχη της Ελλάδας, γιατί είμαι πολύ περήφανη που είμαι αθλήτρια της εθνικής και εκπροσωπώ τη χώρα μου. Όλες οι κοπέλες θα δώσουμε τα πάντα για την Ελλάδα μας, για να βρεθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες».
Για την 32χρονη πολίστρια του Ολυμπιακού, το βασικό πρόβλημα της εθνικής τον τελευταίο ενάμιση χρόνο δεν ήταν αγωνιστικό, αλλά ψυχολογικό, και εμφανίστηκε βέβαιη ότι η κατάσταση θα αλλάξει: «Η ομάδα είχε μία κάμψη. Είχαμε πολλές ήττες, ουσιαστικά δεν είχαμε κερδίσει κάποιον σημαντικό και δυνατό αντίπαλο, κάτι που είναι έξω από την ελληνική νοοτροπία. Εμείς είχαμε συνηθίσει να είμαστε νικητές, ήμασταν οι παγκόσμιες πρωταθλήτριες, έχουμε πάρει μετάλλια σε Ευρωπαϊκά, ακόμη και πρόσφατα, πριν από δύο χρόνια. Αυτό άλλαξε, κυρίως άλλαξε ο τρόπος που μπαίνει η ομάδα στο παιχνίδι και πώς κινούμαστε στις εναλλαγές του σκορ. Σίγουρα το πρόσωπο της εθνικής τον τελευταίο ενάμιση χρόνο δεν ήταν καλό, άλλωστε το μαρτυρούν τα αποτελέσματα. Γι΄αυτό λέω ότι τα πράγματα θα αλλάξουν ριζικά και προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε.
Η αγωνιστική κάμψη της εθνική ταυτίστηκε χρονικά με την εφαρμογή των νέων κανονισμών, που κατά γενική ομολογία δεν εξυπηρετούν τον τρόπο παιχνιδιού της ελληνικής ομάδας (και όχι μόνο στις γυναίκες). Η Ασημάκη από την πλευρά της, θεωρεί ότι περισσότερο είναι ζήτημα προετοιμασίας και προσαρμογής: «Δεν θεωρώ ότι οι νέοι κανονισμοί δεν βολεύουν τη χώρα μας. Νομίζω ότι το υλικό που έχουμε μπορεί να προσαρμοστεί και στους καινούριους κανονισμούς, το θέμα είναι κατά πόσον ήμασταν προετοιμασμένες για να μπούμε σε ένα νέο τρόπο παιχνιδιού. Σίγουρα δεν προσαρμοστήκαμε, θα το κάνουμε τώρα», κατέληξε η Ελληνίδα φουνταριστή, που το 2011 είχε αναδεχθεί κορυφαία πολίστρια στον κόσμο.