Η Εθνική έχει πάθος πρόκρισης, αλλά για να γυρίσει ο ήλιος, θέλει δουλειά πολλή.

Η Εθνική ομάδα μετρά πλεονεκτήματα και αδυναμίες στις πρώτες ημέρες της προετοιμασίας της για το προολυμπιακό τουρνουά και την διεκδίκηση πρόκρισης στους Ολυμπιακούς. Η εικόνα των δυνατοτήτων της θα φανεί στο τουρνουά «Ακρόπολις».

Ο Σπανούλης στην επιστροφή του στην Εθνική ομάδα, μετά από 6 χρόνια, χαρακτήρισε «ιερή» κάθε συμμετοχή του κάθε παίκτη που καλείται να υπηρετήσει την πατρίδα, μέσω του μπάσκετ.

Ο Πρίντεζης που είχε δηλώσει, πριν από 4 χρόνια ότι «όποτε με καλούν στην Εθνική θα είμαι εκεί, χωρίς να με ενδιαφέρει ποια θέση θα καταλάβουμε», επανέλαβε πως «είναι τιμή να βρίσκομαι στην Εθνική και να εκπροσωπώ τη χώρα μου».

Ο Αθηναίου που ήταν ο μεγάλος άτυχος στην προετοιμασία της Εθνικής για το Παγκόσμιο του 2019, καθώς είχε τραυματιστεί στο φιλικό παιχνίδι του «Ακρόπολις» με την Σερβία (6 μήνες εκτός), δεν θα μπορούσε να παρεκλίνει…κεραίας από το εθνικό καθήκον.

«Είναι κάτι πολύ τιμητικό η κλήση στην Εθνική ομάδα. Ο καθένας που βρίσκεται εδώ, από τον Βασίλη (σ.σ. Σπανούλη), μέχρι και τον νεότερο, έχει το ίδιο συναίσθημα».

Δεν χρειάζονται να προστεθούν κι άλλες πανομοιότυπες δηλώσεις για την προτεραιότητα που έχει κάθε παίκτης της Εθνικής ομάδας μπάσκετ, αλλά και κάθε άλλου αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος οποιοδήποτε αθλήματος. Απλά, η «επίσημη αγαπημένη», όπως έχει κερδίσει την «πατέντα» αυτού του χαρακτηρισμού, η Εθνική μπάσκετ και παρά την απώλεια υψηλών στόχων, την τελευταία δεκαετία, δεν παύει ποτέ να είναι η πρώτη προτεραιότητα στην καρδιά και στην σκέψη των παικτών που καλούνται να την την υπηρετήσουν, όσο άριστοι επαγγελματίες κι αν είναι στις ομάδες τους. Αυτό, εξάλλου, επιθυμούν και στην Εθνική. Να δουλεύουν σε επαγγελματικά πρότυπα για τον έναν ή δυο μήνες προετοιμασίας και επίσημων αγώνων, με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και να συνδυάζουν αυτή την δουλειά στο γήπεδο με το περίσσιο συναίσθημα και πάθος που έχουν για την Εθνική.

Με προορισμό την Βικτόρια του Καναδά και την συμμετοχή στο προολυμπιακό τουρνουά (29/6-4/7), η Εθνική άρχισε την προετοιμασία της, στις 2 Ιουνίου, υπό τις οδηγίες του Ρίκ Πιτίνο και των 4 Ελλήνων προπονητών-συνεργατών του.

Στην Εθνική αναμένεται η ολοκλήρωση του τελικού και του μικρού τελικού για την ενσωμάτωση των διεθνών παικτών του Παναθηναϊκού, του Λαυρίου, της ΑΕΚ και του Προμηθέα, καθώς του Νικ Καλάθη από την Μπαρτσελόνα, του Κώστα Αντετοκούνμπο από τους Λέικερς που αποκλείστηκαν από τους Σανς.  

Η διάθεση προσφοράς όλων, είναι δεδομένη. Το κίνητρο διάκρισης για την επιστροφή της Εθνικής σε Ολυμπιακούς Αγώνες, 13 χρόνια μετά την τελευταία συμμετοχή στο Πεκίνο, αναμφισβήτητα στον ύψιστο βαθμό. Η καλή παρέα έχει σμίξει ξανά στο παρκέ και έχει το ανάλογο κλίμα συνεργασίας. Για πρώτη φορά με τον Ρικ Πιτίνο στο τιμόνι της τεχνικής ηγεσίας και τον Αμερικάνο τεχνικό να δουλεύει αφιλοκερδώς για το όραμα της πρόκρισης.

Φυσικά και αυτές οι προϋποθέσεις είναι τα θεμέλια για την διεκδίκηση της πρόκρισης. Η εξάντληση των αγωνιστικών δυνατότητων, όσες κι αν είναι αυτές, θα φανεί στο γήπεδο. Μικρός ο χρόνος προετοιμασίας, απόντες αναγκαστικά ο Γιάννης και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο και η «made in NBA» ενίσχυση. Ο Καναδάς θα έχει εννέα ΝΒΑers και η Τουρκία, τέσσερις.

Ο Ντόρσεϊ δεν συγκαταλέγεται στους απόντες, καθώς για μια ακόμα φορά, έθεσε εαυτόν εκτός Εθνικής, ώστε να μην κληθεί καν.

Τι προσπαθεί να πετύχει ο Αμερικάνος τεχνικός σε αυτό το διάστημα προετοιμασίας που περιλαμβάνει τρία φιλικά στο τουρνουά «Ακρόπολις» και ένα ακόμα στον Καναδά;

Αμυντική ομοιογένεια,  επιθετική «χημεία» και σκληρό χαρακτήρα, ειδικά, απέναντι σε παίκτες-σταρ. Σίγουρα, χρειάζεται πολλή (και ταχύρυθμη) δουλειά για να…γυρίσει ο ήλιος, όπως λέει και ο στίχος στο ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη. Ο Πιτίνο θα επιδιώξει τον ταχύ ρυθμό επίθεσης, το εύκολο καλάθι του αιφνιδιασμού και τα σουτ που έχει εξελιχθεί σε «αχίλλειος πτέρνα» της Εθνικής στις προηγούμενες διοργανώσεις.

«Μην διστάζετε να σουτάρετε με αυτοπεποίθηση. Θέλω τρίποντα, όταν βγαίνει το σύστημα για τρίποντο» επαναλαμβάνει στις πρώτες προπονήσεις που έχουν γίνει. Στην άμυνα της η Εθνική, θα παίξει επιθετικά με τα γνώριμα «deflections» του Ρικ.

«Πάμε πάνω στην μπάλα για να χαλάσουμε την δημιουργία του αντιπάλου. Μαρκάρουμε τους άλλους τέσσερις παίκτες που δεν έχουν την μπάλα για να δυσκολέψουμε την πάσα. Έχετε την εμπειρία να παίξετε με το σώμα και το μυαλό».

Η Εθνική ομάδα δεν είναι φαβορί για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς. Δεν είναι, όμως και το τελευταίο αουτσάϊντερ. Είναι βέβαιο, ότι θα τεντώσει τα χέρια και τα πόδια της, πιο μακριά και από εκεί που θα φτάνουν οι αγωνιστικές δυνατότητες της. Όποιος αντίπαλος την υποτιμήσει, θα της κάνει «δώρο» που θα το δεχτεί με πλατύ χαμόγελο…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.