Το όνειρο ενός… ψιλόλιγνου αγοριού πραγματοποιήθηκε (vids)

Οι Τίμπεργουλβς τον επέλεξαν στο νούμερο 17 του φετινού NBA Draft και τον έστειλαν με ανταλλαγή στους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ. Ο Αλεξέι Ποκουσέφσκι είναι έτοιμος να δουλέψει και να... γράψει ιστορία. Ας ξετυλίξουμε το... κουβάρι της ζωής του.

Ο πόλεμος στο Κόσοβο, η γέννηση και τα πρώτα δύσκολα χρόνια

Ο Αλεξέι Ποκουσέφσκι γεννήθηκε στο Βελιγράδι στις 26/12/2001, αλλά η οικογένειά του δεν είναι από εκεί. Η οικογένεια έχει σερβική καταγωγή. Ζούσε όμως, στην Πρίστινα του Κοσσόβου, αλλά έφυγε άρον άρον από εκεί όταν ξέσπασε ο πόλεμος ανάμεσα στους Σέρβους και τους Αλβανούς που ζουν στην περιοχή.

Ο πατέρας του Σάσα Ποκουσέφσκι αποφάσισε να μετακομίσει η οικογένειά του στα εδάφη της Σερβίας. Αρχικά πήγαν στο Βελιγράδι. Εκεί γεννήθηκε ο Αλεξέι Ποκουσέφσκι. Μετά πήγαν στο Νόβισαντ. Εκεί έκανε ο μικρός Αλεξέι τα πρώτα του μπασκετικά βήματα.

Το μήλο κάτω από την μηλιά, η επιρροή του «μπασκετάνθρωπου» πατέρα

Ο πατέρας του ήταν προπονητής μπάσκετ. Από εκεί κόλλησε το μικρόβιο του μπάσκετ. Ο Σάσα Ποκουσέφσκι του έμαθε τα πρώτα μπασκετικά μυστικά και τον έκανε να λατρέψει την «πορτοκαλί θεά» από πολύ νωρίς.

Όταν ο πατέρας αποφάσισε να τον πάει στα τμήματα υποδομής της τοπικής Βοϊβοντίνα, ο Αλεξέι δεν άργησε να ξεχωρίσει. Κάπου εκεί μπαίνει στην… ιστορία ο Ολυμπιακός! Οι ερυθρόλευκοι και συγκεκριμένα το τμήμα scouting, ανακάλυψαν ένα πανύψηλο ψιλόλιγνο 14χρόνο αγοράκι το 2014, και προλαβαίνοντας Παρτιζάν και Ερυθρό Αστέρα (καραδοκούσαν για να αρπάξουν το μικρό και να τον εντάξουν στα τμήματα υποδομής τους) έπεισαν τον πατέρα του.

Οι πρώτοι δύσκολοι μήνες στο Πειραιά και η στήριξη του «μεγάλου αδερφού» Μιλουτίνοφ

Το πρώτο καιρό που ήρθε στην Ελλάδα τα περνούσε δύσκολα. Η μητέρα έμεινε μαζί του στην χώρα μας τις δυο πρώτες εβδομάδες. Μετά γύρισε στην Σερβία. Ο μικρός έμεινε για 2 μήνες ολομόναχος εδώ. Γονείς του ήταν οι άνθρωποι του Ολυμπιακού. Στην συνέχεια ο πατέρας του και ο αδελφός του ήρθαν στην χώρα μας και τελικά λίγο μετά όλη η οικογένεια εγκαταστάθηκε μόνιμα στη χώρα μας.

Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ είναι σαν μεγάλος αδελφός του. Τον ήξερε από την Σερβία και βοήθησε κι αυτός στην μεταγραφή του στο μεγάλο λιμάνι. Από τότε και μέχρι να αποχωρήσει από το λιμάνι, τον είχε από (πολύ) κοντά.

Χωρίς αντίπαλο στα Παιδοεφηβικά

Όσοι τυχεροί τον έχουν αντιμετωπίσει σε αγώνες παιδικού ή εφηβικού στα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑΝΑ ή στα Πανελλήνια πρωταθλήματα, ήξεραν ότι αυτό το παιδί δεν έχει «ταβάνι». Κάτι τέτοιο σε αυτό το ηλικιακό επίπεδο είχαμε πολλά χρόνια να συναντήσουμε. Καλοί παίκτες υπήρχαν, εξαιρετικοί παίκτες υπήρχαν (π.χ. ο Νίκος Αρσενόπουλος, που έκανε «θραύση» σε αυτές τις ηλικιακές κατηγορίες), όμως «φαινόμενο» ήταν μόνο ένας.

Το πρώτο Πανελλήνιο πρωτάθλημα εφήβων και το Παγκόσμιο Κύπελλο U17 με την Σερβία

Η σεζόν 2017-2018 ήταν η πρώτη της εκτόξευσης του Ποκουσέφσκι στην… στρατόσφαιρα. Το εφηβικό του Ολυμπιακού (2000-2001 γεννημένοι) κατέκτησε αήττητο την κούπα του πρωταθλητή Ελλάδας στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα που διεξήχθη (11-15 Απριλίου 2018) στο Ηράκλειο της Κρήτης. MVP μπορεί να αναδείχθηκε ο Αρσενόπουλος, όμως ο Ποκουσέφσκι επιλέχθηκε στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης. Νωρίτερα, μέσα σε αυτή την ονειρική χρονιά (9-10 Φεβρουαρίου 2018) οι ερυθρόλευκοι είχαν συμμετάσχει στο Adidas Next Generation Tournament του Μονάχου, όπου είχαν αντιμετωπίσει την οικοδέσποινα Μπάγερν (ήττα με 74-66), την Μπάμπεργκ (νίκη με 74-89) και την Μπέτις (νίκη με 80-77). Ο «Πόκου» είχε 10 πόντους, 4.7 ριμπάουντ, 2.3 ασίστ, 2 κλεψίματα σε 23 λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα. Όλα τα παραπάνω οδήγησαν στην κλήση του Αλεξέι στην Εθνική Σερβίας για το Mundobasket U17 που διεξήχθη στην Αργεντινή (30 Ιουνίου-8 Ιουλίου του 2018). Εκεί οι Σέρβοι ήταν κατώτεροι των περιστάσεων, τερματίζοντας 10οι όμως ο «Πόκου» τράβηξε τα βλέμματα. Δεν ήταν τόσο οι 7.7 πόντοι ανά αγώνα αλλά τα υπόλοιπα που έκανε μέσα στο παρκέ. 8.3 ριμπάουντ, 1.6 ασίστ, 1.4 κλεψίματα και 3 κοψίματα τα λες και εντυπωσιακά στατιστικά στοιχεία.

Η σεζόν της καταξίωσης, η δεύτερη κούπα σε Πανελλήνιο, πρώτη συμμετοχή στην Euroleague και «θραύση» στο ANGT

Διακοπές μπορεί να μην έκανε το καλοκαίρι του 2018 (διαβάσατε παραπάνω γιατί), όμως αυτό διόλου τον επηρέασε την σεζόν 2018-2019. Ο Ποκουσέφσκι, ως ο απόλυτος ηγέτης του Εφηβικού τμήματος είχε πλέον «ξεψαρώσει», και οδήγησε τον Ολυμπιακό σε ακόμα ένα πρωτάθλημα ΕΣΚΑΝΑ. Στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Εφήβων της Ελευθερούπολης (1/5-5/5 του 2019), ο Ποκουσέφσκι ανακηρύχθηκε MVP και ο Ολυμπιακός έκανε το repeat, παρά την ήττα από τον Προμηθέα Πατρών.

Ο Αλεξέι πήγε σε αυτό το Πανελλήνιο πρωτάθλημα έχοντας ήδη στα πόδια του τις πρώτες δύο συμμετοχές στην Euroleague (τον Μάρτιο του 2019), στους αγώνες με Μπάγερν Μονάχου (1 πόντο σε 51 δευτερόλεπτα) και Νταρουσάφακα (5 λεπτά).

Επίσης, είχε προηγηθεί (τον Φεβρουάριο του 2019) το show του ψιλόλιγνου Σέρβου στα… πάτρια εδάφη! Συγκεκριμένα, στο Adidas Next Generation Tournament του Βελιγραδίου ο Ολυμπιακός κατέλαβε την τρίτη θέση. Ο «Πόκου» αναδείχθηκε κορυφαίος μπλοκέρ της διοργάνωσης με μ.ο. 3.5 κοψίματα, ενώ ήταν πρώτος και στο ποσοστό στα τρίποντα με 52.6%! Ήταν δεύτερος στα κλεψίματα με 2.3 και τέταρτος στην αξιολόγηση με 22 βαθμούς. Είχε επίσης μ.ο. 15.8 πόντους, 7 ριμπάουντ και 2.5 ασίστ!

Το Eurobasket U18 του Βόλου και η «περίεργη» σεζόν 2019-2020

Η φουρνιά της Σερβίας δεν ήταν καλή, και αυτό αποδείχθηκε και στο Eurobasket Εφήβων του Βόλου το καλοκαίρι του 2019 (27 Ιουλίου-4 Αυγούστου). Οι Σέρβοι κατέλαβαν και πάλι την δέκατη θέση, όπως στο Mundobasket του προηγούμενου καλοκαιριού (βλέπε πάνω), με τον Ποκουσέφσκι να μετρά 10 πόντους, 4 κοψίματα, 7.2 ριμπάουντ, 2.7 κλεψίματα και 3.7 ασίστ σε έξι ματς (στο τελευταίο αδιάφορο παιχνίδι δεν αγωνίστηκε). 

Ο Ολυμπιακός είχε δικαίωμα συμμετοχής στην Α2 μετά την αποχώρηση του από το πρωτάθλημα την περασμένη σεζόν, και «σνόμπαρε» την διοργάνωση φτιάχνοντας θυγατρική ομάδα. Ο Ποκουσέφσκι βρισκόταν μεταξύ της ομάδας της Euroleague και του Ολυμπιακού Β’. Στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση έπαιξε μόλις ένα παιχνίδι (κόντρα στην Βιλερμπάν) ενώ στην Α2 πρόλαβε να αγωνιστεί σε 11 ματς, σκοράροντας 10.8 πόντους και κατεβάζοντας 7.9 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. 

Η σεζόν ολοκληρώθηκε πρόωρα λόγω του Covid-19 τόσο την Euroleague, όσο και στην Α2.

Το Draft του NBA και η απραξία

Το καλοκαίρι του 2020 και εν μέσω της πανδημίας, ο «Πόκου» αποφάσισε να δοκιμάσει τη τύχη του στο Draft του NBA και να μην περιμένει άλλον έναν χρόνο για παράδειγμα. Στον Ολυμπιακό παραγκωνίστηκε λίγο, καθώς συμμετείχε μόνο σε προπονήσεις της ανδρικής ομάδας, χωρίς να παίρνει λεπτά συμμετοχής, παρά μόνο σε φιλικά παιχνίδια.

Όμως παράλληλα ταξίδευε συνεχώς για την Αμερική, έτσι ώστε να αποδείξει σε ομάδες τι αξίζει μέσω των training camp. Η δικαίωση ήρθε! 

Η 18η του Νοεμβρίου θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη του Αλεξέι. Οι Μινεσότα Τίμπεργουλβς τον επέλεξαν στην θέση 17 του Draft αλλά εν συνεχεία τον αντάλλαξαν σε τριπλή ανταλλαγή. Τα δικαιώματα του μεταβιβάστηκαν στους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ που επιχειρούν rebuilding.

Μία «χρυσή» ευκαιρία για τον Ποκουσέφσκι αφού η καταξίωση στον «μαγικό κόσμο» του NBA χρειάζεται και τύχη!

Το scouting report του, τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία

Οι πρώτες προτάσεις σε κάθε ανάλυση για εκείνον κάνουν λόγο για τον καλό χειρισμό του, την ικανότητα του στο playmaking και το καλό σουτ του στην περιφέρεια. Στα συν του, συγκαταλέγονται η αρκετά γρήγορη και ευέλικτη δυνατότητα λήψης αποφάσεων μέσα στο παιχνίδι, τα γρήγορα πόδια  και ο έλεγχος του σώματος του. Μπορεί να σηκωθεί και να σουτάρει ακόμα και με άμυνα μπροστά του, ενώ λόγω του ύψους του (2 μέτρα και 14 εκατοστά) έχει την ευχέρεια να κάνει περάσματα πάνω από την άμυνα στο pick-and-roll που οι περισσότεροι παίκτες δεν μπορούν. Έχει καλές λαβές για το μέγεθός του και χρησιμοποιεί διασταυρώσεις και μεγάλα βήματα για να δημιουργήσει χώρο για εκείνον αλλά και για τους συμπαίκτες του.

Στα στοιχεία που χρίζουν βελτίωσης, είναι το γεγονός πως είναι αρκετά ελαφρύς και με λίγους μύες, λίγοι παίκτες αδύναμοι κάνουν καριέρα σούπερ σταρ στο NBA. Μπορεί επίσης να μην γίνει ποτέ καλός αμυντικός ένας προς ένας λόγω φυσικών περιορισμών. Είναι ζωτικής σημασίας να βρει ένα εξαιρετικό πρόγραμμα εγκύμνασης, το οποίο θα τον σκληρύνει. Είναι επίσης αρκετά ασυνεπής στα αμυντικά του καθήκοντα.

Οι συγκρίσεις με Ντουράντ-Γιάννη Αντετοκούνμπο

Η περίπτωση του έχει πολλές ομοιότητες, με εκείνη του Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος αυτή τη στιγμή μέσα σε 7 χρόνια στο NBA έχει κατακτήσει δύο σερί φορές το βραβείο MVP. Όπως και ο Γιάννης έτσι και ο Ποκουσέφσκι έχουν αγωνιστεί στην Α2 και επιλέχθηκαν από το νούμερο 11-20 του NBA Draft (στο νούμερο 15 το 2013 ο Αντετοκούνμπο). Οι ομοιότητες δεν σταματούν εκεί, αφού το σώμα τους είναι σχεδόν το ίδιο την περίοδο που πέρασαν στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Φυσικά, ο Γιάννης από τότε έχει γίνει… κτήνος, βάζοντας πολλά μυϊκά κιλά και λιώνοντας στην προπόνηση. Στο χέρι του Αλεξέι είναι να κάνει το ίδιο. Αυτό που ο Ποκουσέφσκι έχει και ο Γιάννης δεν έχει, ούτε είχε ποτέ, είναι το σουτ! Φανταστείτε έναν παίκτη μείγμα Ντουράντ και Αντετοκούνμπο! 

Σίγουρα μακρινό και ελπιδοφόρο αλλά όχι ουτοπικό!

Το μόνο που μένει πλέον είναι η δουλειά. Αν ο «Πόκου» δουλέψει πολύ στις τρομερές εγκαταστάσεις της Αμερικής, έχει τα φόντα να αφήσει εποχή.

Θα περιμένουμε με ανυπομονησία την εξέλιξη του. Μετά του Μπακς, θα υποστηρίζουμε και Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ γιατί και ο Αλεξέι «δικό μας παιδί» είναι!


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.