Μετά τον «βασιλιά» του ΝΒΑ, ΛεΜπρόν Τζέιμς, και ο άλλος μεγάλος σταρ του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ στον κόσμο, ο Κέβιν Ντουράντ, στάθηκε στο πλευρό του Κόλιν Κάπερνικ. Ο 29χρονος διάσημος αθλητής του αμερικάνικου ποδοσφαίρου ψάχνει, εδώ και μήνες, να βρει ομάδα στο πρωτάθλημα του NFL, αλλά καμιά δεν θέλει να τον εντάξει στο δυναμικό της.
Ο Κάπερνικ έλυσε, το καλοκαίρι, το συμβόλαιο του με τους Σαν Φρανσίσκο 49ers, και θεωρείται ένας από τους καλύτερους του αθλήματος στη θέση του, αλλά καμιά από τις 32 ομάδες δεν ενδιαφέρεται να τον εντάξει στο δυναμικό της!
Ο Κάπερνικ «πληρώνει» έτσι τη διαμαρτυρία του, τους τελευταίους μήνες της περασμένης σεζόν, στην ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Ο Κάπερνικ πριν από κάθε έναρξη αγώνα του πρωταθλήματος του αμερικάνικου φούτμπολ της ομάδας του, αρνείτο να σηκωθεί όρθιος κατά την ανάκρουση του ύμνου της χώρας. Οπως συνηθίζεται πριν από κάθε αγώνα παίκτες, προπονητές και θεατές σηκώνονται κατά την ανάκρουση του ύμνου, με το πρόσωπο στραμμένο προς τη σημαία, σε ένδειξη πατριωτισμού.
«Η στάση του Κόλιν άγγιξε το νεύρο της κοινωνίας και άνοιξε έναν εθνικό διάλογο για τα θέματα του ρατσισμού και της κοινωνικής ανισότητας», τόνισε ο σταρ των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα San «Jose Mercury News» και συμπλήρωσε: «Για αυτό το λόγο θαυμάζω τον Κόλιν, ο οποίος δέχεται πόλεμο, αλλά στέκεται όρθιος και συνεχίζει να μας θυμίζει τα προβλήματα της αμερικανικής κοινωνίας.»
Ο Ντουράν στη συνέχεια υπογράμισε: «Η στάση του στον εθνικό ύμνο ήταν σοκ για πολλούς, αλλά μας έκανε να σκεφθούμε τι κοινωνία θέλουμε. Για ποια κοινωνία αξίζει να παλέψουμε. Δέχεται σκληρή κριτική από φανατικούς με γελοία επιχειρήματα. Εβαλα τη φωτογραφία του στο Instagram και τα πολλά σχόλια ήταν εντελώς ανόητα. Σίγουρα χτύπησε νεύρο με τη στάση του, γι’ αυτό υπάρχουν κι όλες αυτές οι αντιδράσεις. Τον σέβομαι κι είμαι θαυμαστής του. Από τη στάση του έχουμε όλοι να διδαχτούμε πολλά.»
Ο Kάπερνικ, την περασμένη σεζόν, όταν είχε ομάδα δηλαδή, κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, ήταν καθιστός και φορώντας κάλτσες που απεικόνιζαν γουρούνια να φορούν το αστυνομικό πηλήκιο (!), έμενε στον πάγκο της ομάδας του και τηρούσε, παρά τη θύελλα των αντιδράσεων, την ίδια στάση, θέλοντας να διαμαρτυθεί για τις δολοφονίες αφροαμερικανών από την αστυνομία και τις φυλετικές και ταξικές διακρίσεις.
Το πολιτικοοικονομικό κατεστημένο των ΗΠΑ αντέδρασε και από το καλοκαίρι ο Κάπερνικ είναι άνεργος, βάζοντας τον σε καθεστώς μιας ιδιότυπης καραντίνας. Οι ατζέντες του είχαν επαφές με τις διοικήσεις όλων των ομάδων του πρωταθλήματος, αλλά μάταια. Καμιά δεν θέλησε να συνεργαστεί μαζί του, καθώς, μάλιστα, εδώ και δύο μήνες έχει ξεκινήσει η νέα σεζόν. Ετσι ο Αμερικανός αθλητής, εμβληματική, πλέον, φυσιογνωμία των καταπιεσμένων στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, αποφάσισε να καταθέσει αγωγή κατά της εκτελεστικής επιτροπής του NFL.