Ίρβινγκ: Ο αντιφατικός σταρ του ΝΒΑ

Ο Ίρβινγκ ζήτησε συγνώμη για προώθηση αντισημιτικής ταινίας και «τον πόνο που σας προκάλεσα», όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλά απέφυγε να ανακαλέσει κατηγορηματικά τις απόψεις του για την παγκόσμια εβραϊκή κοινότητα.

«Δαχτυλοδειχτούμενος» για την απόφαση του να μην εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού και να παίξει στις αρχές της περσινής σεζόν του ΝΒΑ, με τους Μπρούκλιν Νετς, «σημαδεμένος» ως αντισημιτιστής, λόγω της προώθησης στα social media βίντεο-ταινίας κατά των Εβραίων, υποστηρικτής της θεωρίας ότι η Γη δεν είναι στρογγυλή, αλλά επίπεδη! Μπορεί και να «έτριξαν τα κόκκαλα» του Γαλιλαίου για αυτή την αστρονομική άποψη!

Ο Κάιρι Ίρβινγκ έχει άποψη, αιρετική και αντιφατική, τις περισσότερες φορές, ίσως, την δημοσιοποιεί, την υποστηρίζει και την πληρώνει, είτε με απώλεια εκατομμυρίων δολαρίων, όπως είχε συμβεί με την άρνηση εμβολιασμού του, είτε με ποινές αποκλεισμού, όπως έγινε προσφάτως, παίζοντας σε 5 παιχνίδια του Μπρούκλιν, άνευ αποδοχών.

Ο γεννημένος στη Αυστραλία, Κάϊρι Ίρβινγκ συγκαταλέγεται στους καλύτερους πλει μέικερ στην ιστορία του ΝΒΑ. Τα επιτεύγματα του τον έχουν κατατάξει στην ελίτ των σταρ του ΝΒΑ. Επτά φορές All-Star και τρεις φορές μέλος της καλύτερης πεντάδας της σεζόν, μετρά ένα δαχτυλίδι πρωταθλητή στο NBA με τη φανέλα των Κλίβελαντ Κάβαλιερς το 2016, έχει δύο χρυσά μετάλλια με την Εθνική των ΗΠΑ (2014 Μουντομπάσκετ, 2016 Ολυμπιακοί Αγώνες).

Ο Ίρβινγκ έχει συγκεντρώσει τα «πυρά» των περισσοτέρων βετεράνων παικτών του ΝΒΑ. Στο θέμα του μη εμβολιασμού του, ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ που μιλά σπανιότατα, έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του: «Ο Κάιρι Ίρβινγκ θα είχε απορριφθεί ως κωμικός παλιάτσος αν δεν υπήρχε η επιρροή του στους νέους που κοιτάζουν με θαυμασμό τους αθλητές. Ο τρόπος σκέψης του Ίρβινγκ είναι ένα παράδειγμα του τι συμβαίνει όταν το εκπαιδευτικό σύστημα αποτυγχάνει».

Ο Ίρβινγκ υποστήριξε ότι ο εμβολιασμός συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφέροντας χαρακτηριστικά στο twitter: «Εάν μπορώ να δουλέψω και να είμαι ανεμβολίαστος, τότε όλα τα αδέρφια και οι αδερφές μου που είναι επίσης ανεμβολίαστα θα πρέπει να μπορούν να κάνουν το ίδιο, χωρίς να υφίστανται διακρίσεις, να υβρίζονται ή να απολύονται. Αυτό το εμβόλιο/πανδημία που επιβάλουν είναι μια από τις μεγαλύτερες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ιστορία».

H άρνηση εμβολιασμού, του κόστισε 100 εκ. δολλάρια!

«Εγκατέλειψα τέσσερα χρόνια, 100 και κάτι εκατομμύρια αποφασίζοντας να είμαι ανεμβολίαστος και αυτή ήταν η απόφαση… Είτε πάρτε το συμβόλαιο και εμβολιαστείτε ή μείνετε ανεμβολίαστος και υπάρχει ένα επίπεδο αβεβαιότητας για το μέλλον σας, αν θα είστε σε αυτό το πρωτάθλημα, αν θα είστε σε αυτήν την ομάδα, οπότε έπρεπε να αντιμετωπίσω αυτήν την πραγματική περίσταση να χάσω τη δουλειά μου για αυτήν την απόφαση» είπε στην διάρκεια της προετοιμασίας των Μπρούκλιν Νετς, οι οποίοι τον ήθελαν διακαώς στην ομάδα και απέρριψαν δελεαστική πρόταση των Λέικερς.

Ο Ίρβινγκ έμεινε στο Μπρούκλιν, μαζί με τον Κέβιν Ντουράντ, αλλά πριν από ενάμισυ μήνα, «χτύπησε» ξανά, προκαλώντας σάλο. Ανέβασε στο twitter το link ταινίας του 2018 με τίτλο «Hebrews to Negroes: Wake Up Black America», η οποία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο που είχε εκδοθεί το 2015 και είναι γεμάτο αντισημιτικά σχόλια.

Ο Τσάρλς Μπάρκλει του απάντησε με τους όρους ελεύθερης έκφρασης και της κριτικής σε αυτήν: «Έχουμε το δικαίωμα να λέμε ό,τι θέλουμε, υπάρχει ελευθερία λόγου αλλά υπάρχουν επιπτώσεις για ορισμένα πράγματα. Το θέμα με την ελευθερία λόγου έχει ξεφύγει λίγο από τα χέρια μας. Δεν μπορείς να προσβάλλεις ανθρώπους και να πιστεύεις ότι είναι αποδεκτό, ένεκα της ελευθερίας του λόγου».

Φίλαθλοι φόρεσαν μπλουζάκια «Fight Antisemitism» σε κάθε αγώνα των Νετς.  Ο κομισάριος του ΝΒΑ, Άνταμ Σίλβερ δήλωσε απογοητευμένος, μετά την συνάντηση που είχε με τον Ίρβινγκ, γιατί αρνήθηκε να πει κατηγορηματικά ότι δεν έχει αντισημιτικές πεποιθήσεις…

Η ένωση παικτών εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας από όλα τα μέλη τους να αναλογίζονται το μέγεθος και το αντίκτυπο της δημοσιότητας τους σε όλες τις απόψεις που εκφράζουν.

Ο Ίρβινγκ ζήτησε, τελικά, συγνώμη για «τον πόνο που σας προκάλεσα», αλλά απέφυγε να ανακαλέσει κατηγορηματικά για την κίνηση προώθησης της συγκεκριμένης ταινίας.

Επέστρεψε στους Νέτς που ανυπομονούσαν να τον έχουν στην πεντάδα τους. Ένα είναι σίγουρο στο ΝΒΑ. Ο Κάιρι Ίρβινγκ είναι μια «κατηγορία», μόνος του. Όχι ως παίκτης. Υποστηρίζει ότι δεν θέλει να προκαλεί, αλλά εκφράζει ελεύθερα κάθε άποψη του, όσο διαφορετική και αν είναι από την συντριπτική πλειοψηφία της αντίθετης άποψης. Ανθρώπινο δικαίωμα του. Όπως και δικαίωμα των άλλων να τον κρίνουν και να τον κατακρίνουν.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.