NBA Draft 2022: Οι τρεις εκπρόσωποι της Liga Endesa

Μπορεί τα φώτα του φετινού Draft στο ΝΒΑ να έπεσαν πάνω στους Πάολο Μπανκέρο, Τσετ Χόλμγκρεν και Τζαμπάρι Σμιθ Τζούνιορ, όμως η Liga Endesa είχε για μία ακόμη χρονιά τους εκπροσώπους της.

Για ακόμη μία χρονιά το Draft του ΝΒΑ είχε… άρωμα Ισπανίας, μιας και τρεις παίκτες από την Liga Endesa επιλέχθηκαν από ομάδες του κορυφαίου πρωταθλήματος στον πλανήτη. Μπορεί τα φώτα να έπεσαν πάνω στους Πάολο Μπανκέρο, Τσετ Χόλμγκρεν και Τζαμπάρι Σμιθ Τζούνιορ, καθώς αποτέλεσαν τις πρώτες τρεις επιλογές στο φετινό Draft, όμως και η Ισπανία είχε την… τιμητική της.

Και εδώ που τα λέμε δεν θα μπορούσε να γίνει κι αλλιώς, όταν μιλάμε ίσως για το καλύτερο πρωτάθλημα στην Ευρώπη, που εδώ και δεκαετίας οι “δεξαμενές” του τροφοδοτούν το παγκόσμιο μπάσκετ ακατέργαστα διαμάντια. Πάου και Μαρκ Γκασόλ, Σερζ Ιμπάκα, Ρίκι Ρούμπιο, Λούκα Ντόντσιτς, Γουίλι και Χουάν Ερνάνγκομεθ είναι ορισμένοι από εκείνους που έκαναν το άλμα στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη προερχόμενοι από την ACB.

Στο Draft του 2022 οι Ίβηρες δεν βρέθηκαν σε υψηλές θέσεις, ούτε καν στον πρώτο γύρο, όμως και πάλι το πρωτάθλημα τους είχε εκπροσώπους. Καλίφα Ντιόπ (Γκραν Κανάρια), Ματέο Σπανιόλο (Ρεάλ Μαδρίτης) και Γιανίκ Ενζόζα (Ουνικάχα), επιλέχθηκαν όλοι στον δεύτερο γύρο του Draft.

Καλίφα Ντιόπ – Νο.39 – Κάβαλιερς

Γεννημένος στη Σενεγάλη το 2002 και με ύψος 2.11μ., ο Ντιόπ ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στη Γκραν Κανάρια. Έκανε το ντεμπούτο του τον Νοέμβρη του 2019 κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης, σε παιχνίδι για τη Liga Endesa, ενώ πέρυσι κέρδισε το βραβείο του Rising Star στο EuroCup.

Σε 49 παιχνίδια στη σεζόν που ολοκληρώθηκε, ο 20χρονος σέντερ μέτρησε 7 πόντους, 4.3 ριμπάουντ και σχεδόν 1 μπλοκ ανά αγώνα στο ισπανικό πρωτάθλημα, ενώ τον περασμένο Φλεβάρη κλήθηκε στην εθνική ομάδα της χώρας του για τα προκριματικά του Μουντομπάσκετ το 2023.

Ο Ντιόπ αποτέλεσε την πρώτη επιλογή των Κάβαλιερς στον δεύτερο γύρο του φετινού Draft, στο Νο.39 και πρόθεση της ομάδας του Κλίβελαντ είναι να παραμείνει στην Ευρώπη με στόχο να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο, προτού κάνει το μεγάλο βήμα για το ΝΒΑ.

Ματέο Σπανιόλο – Νο.50 – Τίμπεργουλβς

Γεννήθηκε στο Μπρίντιζι της Ιταλίας, έκανε τα πρώτα του βήμα στο μπάσκετ στην Στέλα Ατζούρα και το 2018 τον εντόπισε η Ρεάλ Μαδρίτης και τον ενέταξε στις Ακαδημίες της. Έκανε το ντεμπούτο του στην ACB τον Μάρτη του 2020, σε ηλικία μόλις 17 ετών, στο παιχνίδι με τη Σαραγόσα και πέρυσι δόθηκε δανεικός στην Κρεμόνα, προκειμένου να πάρει παιχνίδια στα πόδια του.

Με ύψος 1.95μ. και μεγάλη έφεση στο σκοράρισμα και στη δημιουργία, ο Σπανιόλο θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της γενιάς του. Το 2019 κατέκτησε την τρίτη θέση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα U-16 με την εθνική ομάδα της Ιταλίας, ενώ ένα χρόνο αργότερα οδήγησε τη Ρεάλ Μαδρίτης στην κατάκτηση του Adidas Next Generation στο Μόναχο.

Το να αγωνιστεί στο ΝΒΑ είναι κάτι που ονειρεύεται από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε να σκάει την πορτοκαλί “θεά” και φαίνεται πως σύντομα θα γίνει πραγματικότητα. Οι Τίμπεργουλβς τον επέλεξαν στο Νο.50 του φετινού Draft και πρόθεση τους είναι να τον αφήσουν για τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο στην Ευρώπη, προκειμένου να “ψηθεί”.

Γιανίκ Ενζόζα – Νο.54 – Ουίζαρντς

Ο Γιανίκ Ενζόζα γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 2003 στην Κινσάσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Μεγάλωσε παίζοντας ποδόσφαιρο ως τερματοφύλακας. Το “μικρόβιο” του μπάσκετ το κόλλησε σε ηλικία 12 ετών και η πρώτη ομάδα στην οποία εντάχθηκε ήταν η Στέλα Ατζούρα το 2018. Ένα χρόνο αργότερα και έχοντας περάσει και από τους Roseto Sharks, θυγατρική ομάδα της Στέλα Ατζούρα, πήρε μεταγραφή στην Ουνικάχα Μάλαγα έναντι του ποσού των 25.000 ευρώ και σε πρώτη φάση αγωνίστηκε στην U-18.

Το 2020 ο Ενζόζα προβιβάστηκε στην πρώτη ομάδα. Πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην Liga Endesa στις 27 Σεπτεμβρίου, σε ηλικία 16 ετών και 10 μηνών, κόντρα στην Ανδόρα και από το πρώτο κιόλας παιχνίδι κατάφερε να τραβήξει όλα τα φώτα πάνω του. Πέτυχε 10 πόντους και ισοφάρισε το ρεκόρ των Ντόντσιτς και Ρούμπιο, ενώ έγινε ο δεύτερος νεότερος παίκτης της Ουνικάχα που αγωνίζεται σε παιχνίδι της ACB μετά τον Πάμπλο Σάντσεθ. Η χρονιά εξελίχθηκε με τον καλύτερο τρόπο για τον Ενζόζα, καθώς είχε κερδίσει σημαντικό ρόλο στην ομάδα του, κατέρριπτε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη νεανική πεντάδα του πρωταθλήματος.

Οι Ουίζαρντς τον επέλεξαν στο Νο.54 του φετινού Draft και όλα δείχνουν πως θα τους απασχολήσει στο μέλλον, δεδομένης της έλλειψης εμπειρίας. Δεν αποκλείεται πάντως να αγωνιστεί στο Summer League, προκειμένου να πάρει μια γεύση από ΝΒΑ.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.