Γιόκιτς-Ντόνσιτς: Ευρωπαίοι… παικταράδες χωρίς τίτλο του ΝΒΑ

O «back to back» MVP του ΝΒΑ και ο «Μagic Luka» έχουν "ονειρικές" ατομικές διακρίσεις, αλλά θα τις αντάλλαζαν με τον τίτλο του ΝΒΑ.

H επιτυχία του Γιάννη Αντετοκούνμπο να οδηγήσει τους Μιλγουόκι Μπακς στην κατάκτηση του τίτλου του ΝΒΑ, ύστερα από 50 ολόκληρα χρόνια και ο Έλληνας σταρ να πετύχει 50 πόντους…επετειακά στον τελευταίο τελικό με τους Φοίνιξ Σανς, αποδεικνύει έναν χρόνο μετά, τις διαστάσεις αυτού του θριάμβου από έναν Ευρωπαίο παίκτη στον θαυμαστό κόσμο του αμερικανικού μπάσκετ.

Ο Giannis προσπάθησε και στα φετινά play offs του ΝΒΑ, να φτάσει μέχρι τους τελικούς για να υπερασπιζόταν τον περσινό τίτλο, αλλά ήταν ένα… «μοναχικό ελάφι», χωρίς την ανάλογη συμπαράσταση από την απόδοση των συμπαικτών του και η πορεία των Μπακς σταμάτησε στους ημιτελικούς της Ανατολής από τους Μπόστον Σέλτικς που έφτασαν στους τελικούς του ΝΒΑ, ύστερα από 18 χρόνια και διεκδικούν τον τίτλο από το Γκόλντεν Στέιτ.

Η σύγκριση του «Greek Freak» με δυο άλλους Ευρωπαίους σούπερ παίκτες, τον Σλοβένο Λούκα Ντόνσιτς και τον Σέρβο Νίκολα Γιόκιτς, που έχουν «ονειρικές» ατομικές διακρίσεις, αλλά παραμένουν χωρίς τίτλο του ΝΒΑ, στο βιογραφικό τους, είναι αναπόφευκτη.

Ο Σέρβος Νίκολα Γιόκιτς παρέλαβε στον στάβλο αλόγων κούρσας που διατηρεί σε περίχωρα του Βελιγραδίου, πριν από 20 ημέρες, το δεύτερο συνεχόμενο βραβείο του MVP για τα «φοβερά και τρομερά» που έκανε με τους Ντένβερ Νάγκετς, οι οποίοι έπαιξαν, μόλις, στον πρώτο γύρο των play offs και αποκλείστηκαν από τους Ουόριορς.

Ποια ήταν τα στατιστικά του σταρ των «Σβόλων» και υπερτέρησε του Γιάννη Αντετοκούνμπο και Τζόελ Εμπίντ στην ψηφοφορία;

Ο…πλαδαρός Γιόκιτς έγραψε 27.1 πόντους, 13.8 ριμπάουντ, 7.9 ασίστ, 1.5 κλεψίματα και 1 μπλοκ ανά 33.5 λεπτά σε 74 αγώνες της regular season, οδηγώντας την ομάδα του στα playoffs. Οι Νάγκετς, όμως, έχουν αρχίσει τις πρόωρες διακοπές τους, πριν τις 20 Μαϊου…

Η απουσία του Τζαμάλ Μάρεϊ που υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού, άφησε τους Νάγκετς, χωρίς δεύτερο ηγέτη και τον Γιόκιτς να παλεύει, σχεδόν, μόνος του. Οδήγησε τους Νάγκετς στα play offs, αλλά μέχρι εκεί, γιατί δεν αρκούσαν μόνο τα δικά του αγωνιστικά επιτεύγματα για καλύτερη πορεία της ομάδας του, η οποία θα του προτείνει την παραμονή του για 5 ακόμα χρόνια με την υπογραφή super max συμβολαίου (260 εκ. δολάρια), όπως συνέβη πέρυσι με τους Μπακς και τον Αντετοκούνμπο.

Τι άλλο…διέπραξε ο Σέρβος σέντερ για τους «λάτρεις» των στατιστικών, Αμερικάνους;

Έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που έχει σε μια σεζόν 2.000+ πόντους, 1.000+ ριμπάουντ και 500+ ασίστ.

Ξεπέρασε το φράγμα των 10.000 πόντων και το πέτυχε σε 516 αναμετρήσεις, ενώ ο πρωτοπόρος της λίστας που «ακούμπησαν» τους 10.000 πόντους είναι ο Λάρι Μπερντ με 515!

Για τον «Magic Luka» Ντόνσιτς ήταν επίσης μια φανταστική σεζόν που ολοκληρώθηκε, όμως, για τους Μάβερικς, με τον αποκλεισμό τους από τους Ουόριορς (4-1) στους τελικούς της Δύσης. Και αυτή ήταν η καλύτερη πορεία των Μάβς, από το 2011, όταν και κατέκτησαν το μοναδικό τους πρωτάθλημα με ηγέτη τον Ντιρκ Νοβίτσκι και συμπαραστάτη του, τον νυν τεχνικό του Ντάλας, Τζέισον Κιντ.

«Ένας κούκος, όμως, δεν φέρνει μόνος του την…άνοιξη» κι ας είναι, πλέιν, ο Ντόνσιτς  στο «κλειστό κλαμπ» των παικτών με +30 πόντους, +5ασίστ και +5 ριμπάουντ για τρίτη σερί postseason.

Όπως έγραψε το ESPN Stats and Info, κανείς άλλος παίκτης στην ιστορία των play offs του ΝΒΑ δεν είχε τουλάχιστον τρεις σεζόν με αυτά τα νούμερα. Ο «GOAT», Μάικλ Τζόρνταν μετρά πέντε (1989-’93). Θέλετε κι άλλες ατομικές διακρίσεις του Ντόνσιτς;

Στο…εξατομικευμένο μπάσκετ του ΝΒΑ, ο Σλοβένος πλει μέικερ, έγινε ο δεύτερος νεότερος παίκτης με μέσο όρο άνω των 30 πόντων σε τουλάχιστον 15 ματς των play offs, με τον Ρικ Μπάρι να το έχει καταφέρει σε μικρότερη ηλικία.

Είχε δέκα double-double σε 14 παιχνίδια!

Μέτρησε 31,7 πόντους, 9,8 ριμπάουντ και 6,4 ασίστ σε 15 παιχνίδια, τα περισσότερα σε μία postseason.

Ψηφίστηκε στην πρώτη πεντάδα του ΝΒΑ για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Η φωτογραφία, όμως, με το έπαθλο του πρωταθλητή του ΝΒΑ στα χέρια, το δαχτυλίδι από διαμάντια και τα κομφετί χαρτάκια στον αέρα, είναι για τον Ντόνσιτς, όπως και για τον Γιόκιτς, στα…προσεχώς.

Για να το κατακτήσουν τον τίτλο, χρειάζονται και την…κατάλληλη «παρέα», όχι για την ομαδικότητα του παιχνιδιού στο ΝΒΑ, αλλά για την συνύρπαξη παικτών-σταρς που αυξάνουν τις πιθανότητες τίτλου. Οι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς δεν είναι μόνο ο Στέφ Κάρι…


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.