Ο Πόποβιτς, ο Σιζέφσκι και η παρακαταθήκη τους (vids)

Μάικ Σιζέφσκι και Γκρεγκ Πόποβιτς έχουν χαράξει μία ένδοξη πορεία στους πάγκους και αυτό που θα αφήσουν πίσω τους όταν αποφασίσουν να αποσυρθούν είναι πολύ μεγαλύτερο από πέντε πρωταθλήματα NCAA ή πέντε πρωταθλήματα NBA.

Πέντε πρωταθλήματα NBA ο ένας, πέντε πρωταθλήματα NCAA ο άλλος. Ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο ο ένας, τρία ο άλλος. Πάνω από 1.000 νίκες ο ένας στο NBA, πάνω από 1.000 και ο άλλος στο κολλεγιακό. Και οι δύο πολυνίκες προπονητές σε NCAA και NBA. 73 ετών ο ένας, 75 ο άλλος.

Η εποχή των Γκρεγκ Πόποβιτς και Μάικ Σιζέφσκι φτάνει προς το τέλος της. Οι δυο τους έγραψαν με χρυσά γράμματα το όνομα τους την ιστορία του μπάσκετμπολ. Η παρακαταθήκη που αφήνουν στις επόμενες γενιές προπονητών, τόσο του NBA, όσο και του NCAA είναι τεράστια.

Αμφότεροι ρομαντικοί. Ο Πόποβιτς έχει ριζώσει από το 1996 στο Σαν Αντόνιο, ενώ ο coach «Κ» από το 1980 στο Ντιουκ. Σε μία εποχή που όλα οδεύουν προς την εμπορικοποίηση του μπάσκετ και γενικώς των αθλημάτων, οι δυο τους έχουν σταθεί εμπόδιο σε αυτή την διαδικασία, έχοντας αναπτύξει έναν ισχυρό δεσμό αγάπης με έναν οργανισμό. Έχουν αποδείξει ότι το μπάσκετ αντιστέκεται στη… μόδα της εποχής και σε προχωρημένη πια ηλικία παθιάζονται με το παιχνίδι σαν να είναι ακόμη προπονητές που τώρα ξεκινούν.

Παλιά σχολή, θα πείτε. Μπορεί όντως το κοουτσάρισμα τους να εξαλείφεται στο τοπ επίπεδο, με τους προπονητές να χρησιμοποιούν διαφορετικές τακτικές προσεγγίσεις, στην προσπάθεια να εκσυγχρονιστούν, όμως οι δυο τους έχουν εμπνεύσει τόσους ανθρώπους να ασχοληθούν με την προπονητική, που δεν υπάρχει περίπτωση στο μέλλον να μην ξαναδούμε τις δικές τους τακτικές στο παρκέ. Άλλωστε αμφότεροι ήταν και είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από την εποχή τους. Αμφότεροι βλέπουν μπροστά.

Ο Σιζέφσκι θα αποσυρθεί φέτος από τους πάγκους, ο Πόποβιτς δεν το έχει γνωστοποιήσει αλλά σύντομα (αν όχι φέτος) θα ακολουθήσει τα χνάρια του ένδοξου προαναφερθέντα συναδέλφου του. Εκείνοι θα φύγουν και θα αφήσουν ένα τεράστιο κενό. Όμως οι ιδέες τους και όλα όσα πρεσβεύουν δεν πρόκειται να χαθούν ποτέ. Αυτή είναι και η παρακαταθήκη τους στις επόμενες γενιές.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.