Final-8: Ευθύνη των ομάδων, η επόμενη γιορτή να έχει την παρουσία των φιλάθλων τους

Θα πρέπει να δημιουργηθεί σχέση ευθύνης και εμπιστοσύνης της ΕΟΚ με τις συμμετέχουσες ομάδες για τα… χέρια που θα καταλήξουν τα εισιτήρια.

Όσο θετική, αναμφισβήτητα και αν είναι η πρόθεση της ΕΟΚ να διοργανώσει, πέρυσι, το Final-4 Κυπέλλου και φέτος το Final-8, στην ίδια έδρα του Ηρακλείου, ισόποσα είναι δεδομένο ότι υπάρχει ακόμα μεγάλη διαδρομή να διανυθεί, ώστε στις εξέδρες του εκάστοτε γηπέδου που θα φιλοξενεί την «γιορτή» του θεσμού, θα βρίσκονται οι φίλαθλοι των ομάδων που συμμετέχουν.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι η εικόνα των άδειων εξεδρών, ακόμα και αν τα «πακέτα» των εισιτηρίων για τις 4 ημέρες του Final-8, είχαν διατεθεί, αποδείκνυε για πολλοστή φορά, ότι ο «φόβος φυλάει τα έρμα» σε κάθε περίπτωση που συνεχίζουν να ελλοχεύουν δεκάδες κίνδυνοι να μετατραπεί η κάθε «γιορτή» σε «boomerang»  πιθανών επεισοδίων, εντός ή και εκτός του γηπέδου-έδρας, ακόμα και με τα γνωστά ραντεβού…τσαμπουκάδων, ακατάσχετων βωμολοχιών και άλλων…αμέτρητων ασχημιών που έχουν συμβεί στο παρελθόν. Και όχι μόνο στο μπάσκετ.

Και αν πάλι γίνεται…απόπειρα σύγκρισης με το Final-8 του Κυπέλλου Ισπανίας που διοργανώθηκε στην Μπανταλόνα, φέτος και για 37η φορά, με την παρουσία φιλάθλων και από τις 8 συμμετέχουσες ομάδες, η νοοτροπία των Ισπανών φιλάθλων (και αυτοί Μεσογειακός λαός είναι και «βράζει το αίμα» τους), επιτρέπει να γίνεται «γιορτή» του μπάσκετ, κάθε χρόνο.

Γιατί, πολύ απλά, δεν πάνε στο γήπεδο για να «σκοτωθούν», να βρίσουν, να πετάξουν αντικείμενα και να γίνουν «μπάχαλο» τα πάντα.

Η ΕΟΚ δεν έδωσε εισιτήρια του Final-4 και του Final-8 στις ομάδες για να τα διαθέσουν στους φιλάθλους τους και προφανώς στους οργανωμένους οπαδούς τους. Τα διέθεσε, διαδικτυακά, σε ουδέτερους φιλάθλους της Κρήτης που δεν πήγαν, όμως, στα «Δυο Αοράκια» και πέραν της εισπρακτικής επιτυχίας που είναι δευτερευούσης σημασίας, δεν υπήρχε…ατμόσφαιρα. Σύμφωνοι.

Στα Βαλκάνια, όμως και στη γειτονική Σερβία, ο ημιτελικός Παρτίζαν-Ερυθρού Αστέρα, με την παρουσία των φανατικών και μη οπαδών των «αιώνιων» αντιπάλων, το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής, διακόπηκε για 40 λεπτά, λόγω ρίψης αντικειμένων, αποχώρησης των διαιτητών στα αποδυτήρια και ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα.

Η πρόθεση της διοργανώτριας σερβικής ομοσπονδίας, ήταν να ολοκληρωθεί ο ημιτελικός και η οδηγία στους διαιτητές ήταν να επέστρεφαν στο παρκέ, εφόσον υπήρχε…σχετική ηρεμία και το επέτρεπαν οι συνθήκες στις εξέδρες. Ο ημιτελικός, όμως, αμαυρώθηκε από την διακοπή, αφενός και αφετέρου, ουδείς γνωρίζει αν θα υπήρχε και άλλη διακοπή στην εξέλιξη μίας πιθανής ανεξέλεγκτης κατάστασης, όταν «ανάβει το φυτίλι».

Στο περσινό Final-4, σε συνεργασία με την αστυνομική διεύθυνση Ηρακλείου, η ΕΟΚ τσέκαρε τρείς φορές τις λίστες των εισιτηρίων που ήθελε να δώσει στις 4 ομάδες. Γιατί, υπήρξε η απόπειρα, σε περιορισμένο αριθμό, αλλά υπήρξε να βρεθούν στις εξέδρες, άτομα με ποινικό μητρώο…

Ο θεσμός του Κυπέλλου αναβαθμίστηκε, πλήρως, με την διεξαγωγή του Final-8, οργανωτικά και αγωνιστικά. Για να είναι, όμως, ασφυκτικά γεμάτες οι εξέδρες με φιλάθλους των ομάδων, θα πρέπει να δημιουργηθεί σχέση ευθύνης και εμπιστοσύνης της ΕΟΚ με τις ομάδες για τα… χέρια που θα καταλήξουν τα εισιτήρια.

Ακόμα και στους 6 συνεχόμενους τελικούς Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού στο πρώην γήπεδο του Ελληνικού και με περιορισμό διάθεσης 150 εισιτηρίων και προσκλήσεων στους δυο φιναλίστ, δεν επετράπηκε η θλιβερή εικόνα «μονομαχίας» μέσα στον αγωνιστικό χώρο, πριν από το τζάμπολ. Οι ομάδες είχαν και θα έχουν, πάντα, τη ευθύνη για την διάθεση των εισιτηρίων στους φιλάθλους τους.

Σε αυτούς, δηλαδή που θέλουν να βρεθούν κοντά στην ομάδα τους, να δουν τους αγώνες της και να της συμπαρασταθούν και σε αυτούς που θα μπουν στο γήπεδο, χωρίς να τους ενδιαφέρει το μπάσκετ, αλλά θα ασχοληθούν μόνο με το «χάλασμα» της «γιορτής».

Και αυτονόητα, καθοριστικό ρόλο, άνω του 50% παίζει η ευθύνη της αστυνομίας και της εφαρμογής όσων προαποφασίζουν επί…χάρτου. Γιατί, απέχει παρασάγγας η αναγγελία των περίφημων «δρακόντειων μέτρων» από την πιστή εφαρμογή τους.

Ο Ολυμπιακός και ο V-Span

O τελικός του πρώτου Final-8 στο 48ο Κύπελλο, έχει το συναπάντημα του απόλυτου φαβορί Ολυμπιακού με την «πρωτάρα» ομάδα του Περιστερίου που θα έχει την ιστορική συμμετοχή στην πρώτη διεκδίκηση του τίτλου. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν διανύσει με μεγάλη σταθερότητα, την μετά Σπανούλη και Πρίντεζη εποχή και αποδεικνύουν ότι το μοντέλο δημιουργίας του Γιώργου Μπαρτζώκα αποτέλεσε την σωστή επιλογή για την κυριαρχία που έχει επιβάλλει στο ελληνικό μπάσκετ, τα δυο τελευταία χρόνια.

Ο τελικός δεν είναι Ολυμπιακός-Σπανούλης, αλλά Περιστέρι-Ολυμπιακός. Έχει, όμως, ευδιάκριτη σημασία ότι ο πρώην αναμορφωτής του Ολυμπιακού, την προηγούμενη δεκαετία, στην πρώτη σεζόν της προπονητικής σταδιοδρομίας του, οδήγησε το Περιστέρι στον τελικό του Final-8 και θα διεκδικήσει τον τίτλο, από την ομάδα που δόξασε και δοξάστηκε.

Ο Σπανούλης δεν θα έχει, πλέον, την μπάλα στα χέρια του για να παίξει κόντρα στους πρώην συμπαίκτες του, αλλά όπως αποδείχτηκε και από το παιχνίδι του πρωταθλήματος, θα «στίψει» την σκέψη του για να είναι ο «Δαυίδ» του τελικού, όσο το δυνατόν, πιο ανταγωνιστικός απέναντι στον «Γολιάθ». Ακόμα και αν ηττηθεί στο τελευταίο σουτ, όπως συνέβη στην έδρα του Περιστερίου, αν και ο Σπανούλης  δεν θέλει να χάνει ούτε από την Μικτή Ευρώπης…

Και στον Ολυμπιακό, άπαντες γνωρίζουν τον εγωϊσμό του πρώην παίκτη και νυν προπονητή, ειδικά όταν διεκδικείται ένας τίτλος.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.