Γνώριμοι αντίπαλοι στο μονοπάτι της εθνικής

Αποστολή στη Μανίλα: Δημήτρης Καρύδας
Ο Δημήτρης Καρύδας ρίχνει μια πρώτη ματιά στα ρόστερ των αντιπάλων της εθνικής και βρίσκει μερικές οικείες φυσιογνωμίες

Μπορεί τα ονόματα της Ιορδανίας και της Νέας Ζηλανδίας να μη λένε πολλά στο μέσο Ελληνα μπασκετόφιλο αλλά για τα επόμενα 24ωρα θα μπουν για τα καλά στη ζωή μας. Βγάζοντας από την εξίσωση την γεμάτη από NBAers εθνική ομάδα των ΗΠΑ οι άλλες δύο εθνικές ομάδες που θα αποτελέσουν τα εμπόδια πρόκρισης της εθνικής μας στην επόμενη φάση κρύβουν στο ρόστερ τους μερικά ενδιαφέροντα ονόματα και παρουσίες.

Ο πρώτος αντίπαλος της ελληνικής ομάδας η εθνική Ιορδανίας έχει δύο πρόσωπα που με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο μας είναι γνώριμα. Οι Ιορδανοί κάνοντας ένα πραγματικό αγώνα δρόμου κατάφεραν να εξασφαλίσουν την παρουσία ενός νατουρταλιζέ με πλούσιο παρελθόν στο ΝΒΑ. Σε μια ηλικία (28 ετών) που κανονικά έπρεπε να βρίσκεται ακόμη στο ΝΒΑ ο Ρόντει-Χόλις Τζέφερσον έχει γίνει ‘’ντεσπεράντο’’ σε μικρά πρωταθλήματα του πλανήτη. Ο απόφοιτος του πανεπιστημίου της Αριζόνα και νούμερο 23 στο ντραφτ του 2015 είδε την καριέρα του να παίρνει την κάτω βόλτα την τελευταία διετία μετά από μια αξιοπρεπή πενταετία στο ΝΒΑ με τις φανέλες των Μπρούκλιν Νετς και των Τορόντο Ράπτορς. Αθλητικός με μεγάλο άνοιγμα χεριών και σπουδαίος ρολίστας από το 2021 και μετά ψάχνει το καλό του αγωνιστικό πρόσωπο. Μετά το ΝΒΑ έπαιξε μια σεζόν στη Μπεσίκτας σκοράροντας 15 πόντους μέσο σε 22 ματς της Τουρκικής λίγκας και στη συνέχεια αγωνίστηκε στο Πουέρτο Ρίκο.Πέρσι έπαιξε στο πρωτάθλημα των Φιλιππίνων οπότε μάλλον ξέρει πολύ καλά τα κατατόπια. Με την ομάδα κέρδισε το πρωτάθλημα των Φιλιππίνων, αναδείχθηκε καλύτερος ξένος παίκτης της λίγκας και στον 6ο τελικό των πλέι οφ τον περασμένο Απρίλιο είχε 29 πόντους, 14 ριμπάουντς και 6 ασίστ. Στην εθνική Ιορδανίας πήρε τη θέση του συμπατριώτη του ΝταρΤάκερ που ήταν ο νατουραλιζέ της ομάδας την τελευταία τετραετία.

Ακόμη πιο γνώριμη είναι η φυσιογνωμία του Αχμεντ Αλ Ντουαϊρί. Προφανώς και το όνομα του δεν σας λέει τίποτε αφού στην Ευρώπη τον ξέρουμε ως Αχμέτ Ντουβερίογλου. Γεννημένος στην Τουρκία από Ιορδανό πατέρα και Τουρκάλα μητέρα, παίζει πια σαν Τούρκος στην Ευρώπη αλλά κάθε καλοκαίρι επίστρέφει στην πατρίδα του για να ενισχύσει την εθνική ομάδα. Μετά απόεπτά σερί σεζόν στη Φενέρμπαχτσε και την Εφές πέρσι έπαιξε στη Μπουρσασπορτ. Με μπόι 2μ.14 είναι ο πιο αξιόλογος και μάλλον ο μοναδικός σέντερ στο ρόστερ της Ιορδανίας.

Οι Νεοζηλανδοί είναι μια μόνιμη παρουσία στα παγκόσμια κύπελλα και ακόμη αναπολούν την πορεία της ομάδας του 2002 στην Ινδιανάπολη που είναι περίπου θρύλος για το μπάσκετ της χώρας αφού για να φτάσει στην 4η θέση του παγκοσμίου νίκησε μέσα στο σπίτι τους τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η σημερινή γενιά δεν έχει μεγάλο ταλέντο αλλά παραμένει μια σκληρή μαχητική ομάδα που δεν παραδίδεται εύκολα! Εκφραστής αυτού του πνεύματος είναι ο κόουτς της ομάδας Πέρο Κάμερον, μέλος της θρυλικής ομάδας του 2002. Σέντερ με μπόι 2 μέτρα σε μια εποχή που τα undersize πεντάρια ήταν άγνωστη λέξη τα έβγαλε πέρα στο Μουντομπάσκετ του 2002 με πολύ γνωστότερους ψηλούς και έγινε εφιάλτης με το δυναμικό και γεμάτο πείσμα παιχνίδι του σε διάσημους αντιπάλους. Ο πιο γνωστός παίκτης της ομάδας αλλά όχι κατ΄ ανάγκη ο καλύτερος της είναι ο φόργουορντ Αϊζακ Φοτού που έπαιξε αρκετά χρόνια στην Ευρώπη με αποκορύφωμα την πολύ καλή παρουσία του στη Ρέγιερ Βενέτσια πριν μερικές σεζόν και πλέον αγωνίζεται στην Ιαπωνία. Παρέα του στην εθνική ομάδα έχει και τον μικρότερο αδελφό του Νταν Φοτού για τον οποίο δεν ξέρουμε τόσα πολλά πράγματα. Τα ίδια πάνω-κάτω ισχύουν και για τους περισσότερους από τους υπόλοιπους παίκτες της ομάδας που αγωνίζονται στο μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του είτε σε ομάδες της πατρίδας του, είτε σε συλλόγους της Αυστραλίας. Εξαίρεση ο Γιάνι Βέτζελ που έπαιξε κολεγιακό μπάσκετ στις ΗΠΑ και τον ‘’ψάρεψε’’ το 2022 το σύστημα σκάουτινγκ της Μπασκόνια. Οι Βάσκοι τον δάνεισαν πέρσι για μια σεζόν στην Άλμπα Βερολίνου. Θα κρατήσει τη θέση του σέντερ μετά την απόφαση του δυναμικού NBAer Στίβεν Ανταμς να μην ενισχύσει την εθνική στο παγκόσμιο κύπελλο.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.