Επιστολή των ευρωπαϊκών ομοσπονδιών στην FIBA για τα «παράθυρα»

«Σύμμαχοι» των εθνικών ομοσπονδιών, η ένωση ευρωπαίων παικτών και η ένωση των παικτών της Euroleague.

H διαπίστωση ότι τα οφέλη των προκριματικών «παραθύρων» της FIBA, στα 5 τελευταία χρόνια λειτουργίας τους, είναι πολλαπλά και ευεργετικά για τις Εθνικές ομάδες και τις ευρωπαϊκές ομοσπονδίες, είναι εμπεριστατώμενη και τεκμηριωμένη, παρά την προβληματική και μετ’ εμποδίων διαδικασία που έχουν υποστεί.

Οι Ευρωπαίοι φίλοι του μπάσκετ, όπως αναμενόταν, «αγκάλιασαν» την Εθνική ομάδας της χώρας τους, γέμισαν τα γήπεδα όπου και αν αγωνίστηκε αυτή στα εντός έδρας παιχνίδια των προκριματικών αγώνων του Παγκοσμίου κυπέλλου 2023, όπως συνέβη και στα προκριματικά του προηγούμενου Μουντομπασκετ, αλλά και στα προκριματικά του προηγούμενου ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ. Και σε κάθε μελλοντική προκριματική διαδικασία, το ίδιο θα συμβεί από τους Ευρωπαίους φιλάθλους, παραβλέποντας το γεγονός ότι τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα, δεν μπορούν να έχουν τις καλύτερες δυνατές συνθέσεις, λόγω της απουσίας των διεθνών παικτών της Εuroleague που είναι δεσμευμένοι με τα επαγγελματικά συμβόλαια τους να βάζουν σε δεύτερη μοίρα, την διάθεση αθλητικών υπηρεσιών στην ομάδα-εκπρόσωπο της πατρίδας τους.

Το πρόβλημα, όμως, ωρίμασε και παραμένει άλυτο. Το ευρωπαϊκό μπάσκετ που αποτελεί το πιο δυνατό κομμάτι της FIBA και στις 5 ζώνες της παγκόσμιας ομοσπονδίας, όσες είναι και οι ήπειροι, έχει «αγγίξει», αν δεν έχει ξεπεράσει, τα όρια της υποκρισίας, του ειρωνικού γέλωτα και της ανοχής των διεθνών παικτών που «πληρώνουν το μάρμαρο», εν κατακλείδει, ως άβουλα όντα που βρίσκονται στην…μέση της μακροχρόνιας αντιπαράθεσης των δυο φορέων.

Οι εθνικές ομοσπονδίες της Ευρώπης και θέλουν και υπερασπίζονται την συνέχιση των προκριματικών «παραθύρων», αλλά δεν ανέχονται, πλέον, να διαιωνίζεται ο μη εναρμονισμός των δυο καλενταριών προγραμματισμού, ώστε να υπάρχουν ελεύθερες ημερομηνίες-έστω και για 4 αγωνιστικές μεσούσης κάθε περιόδου και να ανήκουν μόνο στις Εθνικές ομάδες για την βραχεία-ούτως ή άλλως-προετοιμασία τους με όλους τους διαθέσιμους διεθνείς παίκτες που μπορούν να κληθούν και φυσικά για τους προκριματικούς αγώνες, τον Νοέμβριο και τον Φεβρουάριο κάθε χρόνου.

Γι’ αυτούς τους λόγους, οι ευρωπαϊκές ομοσπονδίες συνασπίζονται στην ίδια κατεύθυνση και σύμφωνα με έγκυρες και διασταυρωμένες πληροφορίες, θα αποστείλουν επιστολή κοινής σύνταξης και αποδοχής στην FIBA και στον Έλληνα γενικό γραμματέα της, κ. Ανδρέα Ζαγκλή (“κληρονόμησε” το πρόβλημα από τον προκάτοχο του, Πάτρικ Μπάουμαν που δεν έκανε απολύτως τίποτα για την επίλυση του), ζητώντας την οριστική επίλυση του όλου θέματος, υπερασπιζόμενες-ως οφείλουν και είναι το καθήκον τους-την υπόσταση, την υστεροφημία και την αξιακή παρουσία και συμμετοχή των Εθνικών ομάδων σε κάθε μελλοντική προκριματική διαδικασία. Το αυτονόητο που θα ζητεί το σύνολο των ευρωπαϊκών ομοσπονδιών, είναι οι δυο ελεύθερες εβδομάδες (μία τον Νοέμβριο και μια τον Φεβρουάριο) για την προετοιμασία 5 ημερών και την διάθεση όλων των διεθνών παικτών για 10 ημέρες, συνολικά, εφόσον οι ημερομηνίες διεξαγωγής των προκριματικών, παραμείνουν η Παρασκευή και η Δευτέρα.

Στην ίδια κατεύθυνση, η ένωση ευρωπαίων παικτών μπάσκετ θα ζητήσει την απρόσκοπτη διάθεση των διεθνών στα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα κάθε χώρας και θα ζητηθεί η αρωγή της ένωσης παικτών της Euroleague, της οποίας τα μέλη που χρίζονται διεθνείς, είναι και τα «θύματα» της διαμάχης.

Οι συνθήκες του προβλήματος έχουν ωριμάσει. Η φίλαθλη κοινή γνώμη του ευρωπαϊκού μπάσκετ, έδειξε σε αυτά τα 5 χρόνια, τι πραγματικά θέλει. Προκριματικά «παράθυρα» αγώνων με τις πληρέστερες δυνατές συνθέσεις, μακριά από «ψευτοεκβιασμούς» και «ψευτοδιλήμματα».   


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.