Ένας τουλάχιστον παίκτης από τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, θα κληθεί στην Εθνική ομάδα και στην διαδικασία του πρώτου προκριματικού "παραθύρου" για το Παγκόσμιο κύπελλο 2023.

Η διατήρηση του υφιστάμενου «κορμού» της Εθνικής Ανδρών, η ομοιογένεια διεθνών παικτών που αγωνίζονται και στην ίδια ομάδα συλλόγου και οι δυο «πινελιές» από την επιστροφή παικτών του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, θα είναι τα τρία χαρακτηριστικά στις κλήσεις που θα ανακοινωθούν για το πρώτο «παράθυρο» των προκριματικών του Παγκοσμίου κυπέλλου 2023.

Τις επόμενες ημέρες και μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή (19/11), ο νέος προπονητής, Σωτήρης Μανωλόπουλος σε συνεργασία με τον νέο genelar manager, Νίκο Ζήση, θα ανακοινώσουν τις επιλογές των 15 παικτών, με τους οποίους έχουν επικοινωνήσει και θα αρχίσουν την προετοιμασία των…τριών, μόλις προπονήσεων, πριν από τον πρώτο αγώνα με την Μεγάλη Βρετανία, στο Μάντσεστερ (25/11) και εν συνεχεία για την υποδοχή της Λευκορωσίας στην Θεσσαλονίκη (28/11).

Ο Μανωλόπουλος που ανέλαβε την Εθνική, ουσιαστικά αφιλοκερδώς με την παραχώρηση της αμοιβής του στην ενίσχυση του αναπτυξιακού προγράμματος της ΕΟΚ, όπως και οι συνεργάτες του, παραλαμβάνει και έναν συγκεκριμένο «κορμό» διεθνών παικτών από την «δεξαμενή» που είχε δημιουργηθεί από το 2017 και τις δυο επιτυχημένες απόπειρες πρόκρισης της Εθνικής ομάδας στο Μουντομπάσκετ 2019 και στο Ευρωμπάσκετ 2022. Δηλαδή, από το σημείο που σταμάτησε η Εθνική ομάδα των «παραθύρων», τον προηγούμενο Φεβρουάριο, ο Σωτήρης Μανωλόπουλος θα δώσει συνέχεια στην νέα προσπάθεια πρόκρισης που αρχίζει για την συμμετοχή της ελληνικής ομάδας στην τελική φάση του Μουντομπάσκετ σε Φιλιππίνες, Ιαπωνία και Ινδονησία.

Διεθνείς παίκτες που «σήκωσαν» το βάρος της δύσκολης αποστολής στα «παράθυρα» των δυο προηγούμενων διοργανώσεων και αντικαθιστώντας επάξια τους πρωτοκλασσάτους και δεσμευμένους διεθνείς συμπαίκτες του από την κόντρα της Ευρωλίγκα με την FIBA, θα κληθούν και πάλι να επαναλάβουν την ίδια απόπειρα, γιατί γνωρίζουν τον δρόμο των προκριματικών, έχουν δοκιμασθεί με επιτυχία σε αυτή την διαδικασία, έχουν αφομοιώσει την ψυχολογία των μεμονωμένων αγώνων σε διάστημα μίας εβδομάδας και με μηδαμινή, σχεδόν, προετοιμασία.

Γι’ αυτόν τον λόγο και ο Σωτήρης Μανωλόπουλος έχει καταλήξει και σε «δίδυμα» παικτών που αγωνίζονται μαζί στην ίδια ομάδα, κάνουν καθημερινές προπονήσεις και αλληλογνωρίζονται αγωνιστικά. Η καλύτερη δυνατή ομοιογένεια, χωρίς την δυνατότητα δοκιμασία της από τις τρείς προπονήσεις που θα κάνει η Εθνική ομάδα, είναι ο πρώτος στόχος του Σωτήρη Μανωλόπουλου, των συνεργατών του. Ειδικά το πρώτο παιχνίδι με τους Βρετανούς, θα είναι δύσκολο και ελλοχεύει κινδύνους που πρέπει να ξεπερασθούν με επιτυχία, καθώς πρόκειται για πρεμιέρα, το παιχνίδι θα είναι εκτός έδρας και η Εθνική, φυσιολογικά, θα αναζητεί τα «πατήματα» της, σχεδόν, δέκα μήνες μετά την τελευταία επίσημη υποχρέωση της, στην Ρίγα.

Ο σταθερός παρανομαστής διαχείρισης σε τέτοιας αγωνιστικής ιδιοσυγκρασίας παιχνίδια είναι η άμυνα, γιατί ο αστάθμητος παράγοντας είναι η επίθεση και τα ποσοστά ευστοχίας. Στην ίδια αφετηρία προκριματικής φάσης, πριν από 4 χρόνια, στο Λέστερ και απέναντι στον ίδιο αντίπαλο, χρειάστηκε το τρίποντο του Γιάννη Αθηναίου, στην παράταση για να γραφτεί η νικηφόρα «δραπέτευση» της Εθνικής.

Συνεπώς, υπάρχει και ένα «μαξιλάρι» σημαντικής εμπειρίας των συγκεκριμένων διεθνών παικτών που γνωρίζουν ότι χρειάζεται να παίξουν με αυτοσυγκέντρωση, συνέπεια και να ξεπεράσουν τα όποια «κενά αέρος» υπάρξουν.

Η επιστροφή και η επανένταξη, τουλάχιστον και ενός αντιπροσωπευτικού παίκτη από τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, «σπάζοντας» την δεσμευτική και τιμωρητική τακτική των ομάδων της Ευρωλίγκα προς τις Εθνικές ομάδες για τον αποκλεισμό των διεθνών παικτών, αποτελεί επιτυχία της νέας διοίκησης του Βαγγέλη Λιόλιου και συγχρονίζεται άρρηκτα με την αλλαγή διοικητικής εποχής.

Η κλήση και η συμμετοχή, ενός, τουλάχιστον, παίκτη (ενδέχεται ακόμα και δυο) από τους «αιώνιους» αντιπάλους στην Εθνική ομάδα, την ίδια ημέρα που θα παίζουν στην Ευρωλίγκα, δείχνει ότι «κλείνει» τον κύκλο των σφοδρών αντιπαραθέσεων που υπήρχαν για άλλα θέματα και τομείς, αλλά η Εθνική ομάδα «πλήρωνε» την κόντρα, αντί να είναι πεδίο ενότητας ή έστω και…ανακωχής για την συλλογική αντιπαράθεση.