Γκαρμπαχόθα: «Δεν είχαμε στόχο τα μετάλλια, παίξαμε σαν την πιο έμπειρη ομάδα του κόσμου»

Οι Ισπανοί κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο του ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ, χωρίς να είχαν καν θέσει ως στόχο να φτάσουν στην ζώνη των μεταλλίων.

Η Εθνική Ισπανίας έγραψε ιστορία στο ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2022 με την κατάκτηση του 4ου χρυσού μεταλλίου της, τα 13 τελευταία χρόνια και χωρίς να είχε καν θέσει ως στόχο την “αναρρίχηση” της σε μια από τις τρείς πρώτες θέσεις της διοργάνωσης, λόγω της “βαθιάς” ανανέωσης που πραγματοποίησε στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Ο πρόεδρος της ισπανικής ομοσπονδίας μπάσκετ και πρώην διεθνής παίκτης της “φούριας ρόχας”, Χόρχε Καρπαχόθα παραδέχτηκε ότι ο μοναδικός στόχος της Ισπανίας, ήταν η πρόκριση στην τελική φάση του Βερολίνου και στα νοκ αουτ παιχνίδια, το υψηλότερο δυνατό πλασάρισμα στην κατάταξη.

«Φτάσαμε σε μια μεταβατική περίοδο, με πολλές δυσκολίες λόγω απουσιών και αυτό ήταν το πρωτάθλημα με το υψηλότερο επίπεδο μπάσκετ που έχω δει στη ζωή μου και είμαι σε αυτό πολλά χρόνια. Τους το έχω πει κατ’ ιδίαν και θα το επαναλάβω όσες φορές χρειαστεί, αλλά θέλω να ευχαριστήσω τον προπονητή και τους παίκτες. Και όχι μόνο σε αυτούς που ήταν στη διοργάνωση, αλλά και στους άλλους δέκα που ξεκίνησαν την προετοιμασία και που έμειναν εκτός για διαφορετικούς λόγους. Όλοι τους έχουν καταφέρει να γράψουν ιστορία» είπε ο πρόεδρος της ισπανικής ομοσπονδίας που βρίσκεται σε αυτή την θέση από το 2016 και συνέχισε: «Αυτό δεν ήταν στο σχέδιο. Το είπα και στους παίκτες στα αποδυτήρια ως αστείο. Αλλά η αλήθεια είναι ότι το σχέδιο ήταν να είμαστε ανταγωνιστικοί, να πάμε ένα βήμα παραπέρα και να φτιάξουμε μια ανταγωνιστική ομάδα, που θα μπορούσε να φιλοδοξεί να είναι πρωταθλητρια, αν προκριθούμε, στο Παγκόσμιο Κύπελλο και στους Αγώνες του 2024. Αλλά βλέπετε ότι έχουμε φτάσει σε εννέα τελικούς, οκτώ σε μικρότερες ηλικίες ανδρών και γυναικών και τώρα αυτός. Το μέλλον είναι λαμπρό».

Ο Γκαρμπαχόθα χαρακτήρισε κομβικό για τις δυαντότητες της ανανεωμένης Εθνικής Ισπανίας και την αναθεώρηση του αρχικού στόχου της, την νίκη επί της Λιθουανίας, στον όμιλο της Πράγας.

«Νομίζω ότι λόγω της νίκης και του τρόπου με τον οποίο το πετύχαμε, ήταν το παιχνίδι με τη Λιθουανία. Μπαίνουμε στο καλοκαίρι με τρεις στόχους, να πλησιάσουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πρόκριση στο επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο και στα ματς των προκριματικών, να είμαστε ανταγωνιστικοί στο Eurobasket και να περάσουμε την πρώτη φάση. Και από εκεί, όνειρο. Στόχος μας ήταν να φτάσουμε στο Βερολίνο και να προσπαθήσουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί εκεί. Κερδίζοντας όμως μια ομάδα όπως η Λιθουανία, με τους Σαμπόνις, Βαλαντσιούνας, Γιοκουμπάιτις να… κερδίζουν και με τον τρόπο που κερδίσαμε. Νομίζεις ότι αν έχεις ανταγωνιστεί έναν τέτοιο αντίπαλο, μπορείς να σκεφτείς να το κάνεις την επόμενη, την επόμενη… και έτσι βλέπεις τον εαυτό σου σε έναν τελικό όπου η ομάδα βγαίνει να παίξει σαν να είναι η πιο έμπειρη ομάδα του κόσμου».


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.