Καθισμένος στην θέση του, ανάμεσα στους συνεργάτες του και με τα δυο χέρια στο κεφάλι και το βλέμμα στο παρκέ, ο Δημήτρης Ιτούδης έμεινε σε αυτή την στάση για αρκετά δευτερόλεπτα και χωρίς να βλέπει το παιχνίδι της Εθνικής με την Τουρκία, στο δεύτερο δεκάλεπτο, όταν και οι γείτονες μας, έκαναν αντεπίθεση και είχαν πάρει πρόσκαιρα το προβάδισμα στο σκορ.
Δεν ξέρω ποιες ήταν οι σκέψεις του προπονητή της Εθνικής, αλλά έδειχνε προβληματισμένος, έστω και πρόσκαιρα για την εξέλιξη του αγώνα και προφανώς για κάποια πράγματα που δεν του άρεσαν από την απόδοση της ελληνικής ομάδας.
Το ημερολόγιο γράφει σήμερα 20 Ιουλίου. Η Εθνική έχει διανύσει είκοσι ημέρες προετοιμασίας και στο «Αegean Aκρόπολις», ολοκλήρωσε τα πέντε φιλικά παιχνίδια που είχε προγραμματίσει. Μετά το σημερινό ρεπό, οι διεθνείς και το προπονητικό επιτελείο, θα μπουν αύριο ξανά στο ΟΑΚΑ για τις 4 τελευταίες προπονήσεις τους. Στις 25 του μηνός, η Εθνική Σερβίας περιμένει να υποδεχτεί την ελληνική ομάδα, στο Βελιγράδι (NOVA) για τον πρώτο αγώνα του 4ου «παραθύρου» και πρώτου στον δεύτερο γύρο των προκριματικών του Παγκοσμίου κυπέλλου 2023. Ουσιαστικά, η προετοιμασία της Εθνικής βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση της, αφού μετά την Σερβία και μια ακόμα προπόνηση στο ΟΑΚΑ, στις 27 του μηνός, θα υποδεχτεί το Βέλγιο (28/8, ΝΟVA). Και η συνέχεια έχει το μεγάλο «κάδρο» του ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2022, με πρώτο αγώνα στις 2 Σεπτεμβρίου, κόντρα στους Κροάτες.
Ο χρόνος της προετοιμασίας για όλες τις Εθνικές ομάδες, ήταν πολύ περιορισμένος και ήταν γνωστός αυτός ο υπολογισμός απ΄ όλα τα εθνικά, προπονητικά επιτελεία. Η πληρότητα παρουσιών των διεθνών παικτών στην αφετηρία της προετοιμασίας, επιτεύχθηκε σε απόλυτο βαθμό, με εξαίρεση την αντικειμενική και ανυπέρβλητη περίπτωση του Μήτογλου. Στο παρκέ, όμως, η Εθνική ομάδα δεν έχει καταφέρει να εμπεδώσει αυτή την πληρότητα, με αποτέλεσμα η εξαγωγή συμπερασμάτων για την 20σαήμερη προετοιμασίας της να είναι αμφίβολη. Ειδικά, στην περίπτωση του Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος είναι ψυχή και σώματι στην Εθνική, όπως και τα αδέλφια του, Θανάσης και Κώστας, αλλά μέχρι τώρα, ο «Greek Freak», λόγω της συντηρητικής τακτικής που ακολουθεί για να αποφευχθεί καταπόνηση του σώματος του και πιθανών «ύπουλων» τραυματισμών, υπό το άγρυπνο βλέμμα των προπονητών των Μπακς, δεν έχει βρεθεί στο παρκέ μαζί με τους διεθνείς συμπαίκτες του για αρκετό χρονικό διάστημα σε μια ούτως ή άλλως περιορισμένη χρονικά προετοιμασία.
Ο Γιάννης έχει παίξει σε δυο φιλικά με την Ισπανία και την Πολωνία και θα είναι στην αποστολή-εκτός απροόπτου- για τα παιχνίδια με την Σερβία και το Βέλγιο και φυσικά για το ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ. Η εικόνα για τον βαθμό της δικής του προσαρμογής με την ομάδα, αλλά και το αντίστροφο, δεν μπορεί να είναι σαφής και ενώ είναι δεδομένο τι μπορεί να προσφέρει. Και το έδειξε στις «πινελιές» αυτών των δυο εμφανίσεων του.
Αυτονόητα, το ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ, όπως και τα δυο επίσημα, προκριματικά παιχνίδια με Σέρβους και Βέλγους, θα έχουν μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας και αντίπαλες στρατηγικές για τον περιορισμό του. Και επειδή, υπάρχει το παράδειγμα του Παγκοσμίου 2019, για το πόσο μπορούσε να αξιοποιηθεί περισσότερο το μεγαλύτερο κεφάλαιο της Εθνικής ομάδας, απάντηση σε αυτό το ερώτημα, δεν μπορεί να δοθεί για την εξάντληση των αγωνιστικών δυνατοτήτων της Εθνικής, με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, σε θέση «σημαιόφορου» και των συμπαικτών του να είναι σε αρμονία συνεργασιών και αυτοματισμών.
Και είναι ιδιάζουσα η περίπτωση του Γιάννη για την όσο το δυνατόν περισσότερη συνύρπαξη του με τους διεθνείς συμπαίκτες του, γιατί εκτός της μεγάλης επιδραστικότητας του στο παιχνίδι της Εθνικής, παίζει ένα εξατομικευμένο μπάσκετ στο ΝΒΑ έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στους Μπακς, με τους άλλους παίκτες της Εθνικής Ανδρών, βρίσκεται μια φορά τον χρόνο, αναλόγως με την διαθεσιμότητα που του δίνει το Μιλγουόκι (ο ίδιος είναι always διαθέσιμος) και το μεγάλο ζητούμενο είναι αν προλαβαίνει να «δεθεί» μαζί τους και αυτοί μαζί του. Να μιλάνε την ίδια «γλώσσα» μπάσκετ και προφανώς περισσότερο ευρωπαϊκή, γιατί και όλες οι Εθνικές ομάδες που διαθέτουν NBAers, τον ίδιο στόχο επιδιώκουν. Στο ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ κερδίζουν οι Εθνικές ομάδες που παρουσιάζουν τα καλύτερα δυνατά σύνολα, έχοντας και «αστέρες» του ΝΒΑ σ’ αυτά. Και ο Γιάννης δεν είναι απλά σταρ του ΝΒΑ, αλλά έχει πατήσει δυο φορές στην κορυφή σε ατομικό επίπεδο (MVP) και κυρίως μια φορά σε ομαδικό, με την κατάκτηση του τίτλου, το 2021.
Συνεπώς, πρέπει να υπάρξει αισιόδοξη οπτική γωνία για την προσφορά του Γιάννη στα επίσημα παιχνίδια της Εθνικής, παρά την μειωμένη παρουσία του στα φιλικά και να «τραβήξει» το σύνολο της ομάδας που τον χρειάζεται. Γιατί είναι πασιφανές ότι η Εθνική, όπως έδειξε και τα τρία φιλικά παιχνίδια χωρίς τον Γιάννη, θα «δαγκώνει», θα «ξαπλώνει» στο παρκέ για κάθε μπάλα, δεν θα παραδοθεί ποτέ, αλλά θα είναι δυο επίπεδα ποιοτικότερη και ανταγωνιστική με τον Γιάννη στην πεντάδα της. Στον «Greek Freak» θα ακουμπήσει η μπάλα σε παιχνίδια που θα κριθούν στην μια φάση ή θα είναι στην «κόψη του ξυραφιού» για να σκοράρει, να κερδίσει το φάουλ ή τραβώντας όλη την αντίπαλη άμυνα επάνω του, να πασάρει σε αμαρκάριστο συμπαίκτη του που θα πρέπει να είναι έτοιμος να “σηκώσει” την ευθύνη και το βάρος του σουτ.
Και ο Κώστας Σλούκας απουσίασε από την προετομασία μέχρι τις 14 Αυγούστου, αλλά είναι θέμα χρόνου και το έδειξε στο «Ακρόπολις» να είναι ο «εγκέφαλος» του παιχνιδιού και ας έρχεται από τον πάγκο, γιατί παίζει στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και οι συμπαίκτες του στην Εθνική, είναι συμπαίκτες του στον Ολυμπιακό και αντίπαλοι του που τους γνωρίζει και τον γνωρίζουν όλη την αγωνιστική σεζόν.
Λίγες ημέρες πριν από την ολοκλήρωση της προετοιμασίας της Εθνικής, υπάρχει το αδιευκρίνιστο θέμα του Γιώργου Παπαγιάννη. Ο «πύργος» της Εθνικής δεν έπαιξε σε κανένα φιλικό παιχνίδι και δεν έχει κάνει ακόμα προπονήσεις με τους συμπαίκτες του, παρά μόνο ατομικό πρόγραμμα. Την Δευτέρα (22/8) θα υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία για να διαπιστωθεί η πορεία της αποθεραπείας του. Ο Ιτούδης θα τον περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή για το ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ, γιατί είναι ανέφικτο να τον υπολογίζει για τα δυο προκριματικά.
Και είναι οφθαλμοφανής η διαπίστωση, ότι η συσπείρωση της Εθνικής, αγωνιστικά και ψυχολογικά, αγγίζει το απόλυτο για την αντιμετώπιση και την καλύτερη δυνατή κάλυψη του εκάστοτε απόντων. Αν η πληρότητα στην εκκίνηση αυτής της εθνικής προσπάθειας του ελληνικού μπάσκετ, δεν υπάρξει και στα επίσημα παιχνίδια, η διεκδίκηση μίας μεγάλης διάκρισης δεν αλλάζει, παρά την αλλαγή προϋποθέσεων και προδιαγραφών.