Λίγο πριν βρεθεί στο Ο.Α.Κ.Α για πρώτη φορά σαν αντίπαλος του Παναθηναϊκού, ο Τσάβι Πασκουάλ μίλησε στον Χρήστο Καούρη για την αναμέτρηση με τους πράσινους, τον Γιώργο Βόβορα, τον βελτιωμένο Γιώργο Παπαγιάννη, τους Έλληνες συνεργάτες του και την νέα πρόκληση της καριέρας του στην Αγία Πετρούπολη. 

«Θετικές φυσικά» ήταν η αυθόρμητη απάντηση που μου έδωσε ο 48χρονος Τσάβι Πασκουάλ όταν τον ρώτησα αν η Αθήνα, το σπίτι του για την διετία Οκτώβρη 2016- Δεκέμβρη 2018, του έφερνε στο νου θετικές ή αρνητικές αναμνήσεις. Μετά από 10 χρόνια καριέρας σε Καταλούνια και Ελλάδα στην οποία κυνηγούσε τρόπαια, ο Ισπανός έχει αναλάβει μια πολύ διαφορετική αποστολή: να βάλει στον μπασκετικό χάρτη την άσημη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης. 

Μετά από έναν γύρο στην φετινή Ευρωλίγκα, η ομάδα του καμαρώνει στην 5η θέση της βαθμολογίας και ρεκόρ 10-5, «χρωστώντας» μάλιστα δύο εντός έδρας παιχνίδια με Αρμάνι και Παναθηναϊκό που θα μπορούσαν να την ανεβάσουν ως την 3η θέση της κατάταξης, πιο πάνω και από την αγαπημένη του Μπαρσελόνα. Όταν του λες φέτος στην Ζενίτ θυμίζει στην Ευρώπη τι είναι ικανός να κάνει, κρύβει μετά βίας το μειδίαμά του. 

Το περασμένο καλοκαίρι είχατε πει πως ο κόουτς Βόβορας ήταν 100% έτοιμος για την θέση του πρώτου προπονητή, αλλά αναρωτηθήκατε αν οι φίλαθλοι ήταν έτοιμοι να τον αποδεχτούν και να τον στηρίξουν. Περιμένατε αυτή την εξέλιξη, να χάσει τη δουλειά του τόσο νωρίς στην θητεία του στον Παναθηναϊκό;
Δεν θα ήθελα να πω κάτι για αυτή την εξέλιξη. Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως είναι μια στενόχωρη εξέλιξη κάθε φορά που κάποιος προπονητής χάνει τη δουλειά του. Είναι κάτι που με λυπεί γιατί είναι ένας συνάδελφος μου, αλλά πέρα από αυτό, δεν έχω να σχολιάσω κάτι. 

Πως βλέπετε το αποψινό παιχνίδι; Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται πολύ μια νίκη μετά από διαδοχικά αρνητικά αποτελέσματα, όμως και εσείς το ίδιο για να συνεχίσετε να παλεύετε για τα πλέι-οφς. 
Θα είναι δύσκολο παιχνίδι. Κάθε φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο όλοι οι παίκτες δίνουν το κάτι παραπάνω, θέλουν να αποδείξουν την αξία τους. Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι να έχουμε την ίδια ενέργεια με αυτή που θα βγάλει στο παρκέ ο Παναθηναϊκός, πράγμα που δεν θα είναι εύκολο. Από εκεί και πέρα δεν αλλάζει κάτι στην προσέγγιση μας σε σχέση με κάθε παιχνίδι. Πρέπει να ελέγξουμε τον ρυθμό του αγώνα, να είμαστε ήρεμοι στο παιχνίδι μας και να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που θα μας παρουσιαστούν για να κερδίσουμε. 

Η Ζενίτ έχει την καλύτερη άμυνα της Ευρωλίγκας, επιτρέποντας μόλις 72.6 πόντους ανά αγώνα. Την ίδια στιγμή ο Παναθηναϊκός έχει την δεύτερη χειρότερη άμυνα, όμως στην επίθεση ξεχωρίζουν οι Νέντοβιτς και Παπαπέτρου. Είναι και για εσάς οι δύο παίκτες που θέλετε να περιορίσετε;
Είναι δεδομένο πως αυτοί οι δύο παίκτες είναι πολύ καλοί και αποτελούν τις κύριες απειλές, όμως πάντα σε τέτοια παιχνίδια εμφανίζεται τουλάχιστον άλλος ένας που ίσως δεν περιμένεις και κάνει τη διαφορά, κάτι για το οποίο πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Επίσης ο Παπαγιάννης παίζει πολύ καλά φέτος, κάτι που με κάνει πολύ χαρούμενο καθώς είναι ένας παίκτης με τον οποίο είχαμε δουλέψει. Πλέον είναι ένας από τους καλύτερους σέντερ στην Ευρωλίγκα. 

Η Ζενίτ ήταν μία από τις θετικές εκπλήξεις του πρώτου γύρου. Καταφέρατε να αιφνιδιάσετε πολλές ομάδες, όμως φαντάζομαι ότι περιμένετε πως όλοι θα είναι περισσότερο έτοιμοι να σας αντιμετωπίσουν στον δεύτερο γύρο; 
Είναι αλήθεια πως ήμασταν μία από τις εκπλήξεις του πρώτου γύρου και πλέον οι ομάδες θα είναι πιο προσεκτικές απέναντι μας στον δεύτερο γύρο, οπότε θα είναι πιο δύσκολο. Από την άλλη στις σεζόν που έχω παίξει στην Ευρωλίγκα, και δεν είναι λίγες, οι ομάδες μου είχαν καλύτερα αποτελέσματα στον δεύτερο γύρο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως κάτι τέτοιο θα συμβεί και τώρα! 

Έχετε καταφέρει να είστε πολύ δυνατοί εκτός έδρας, κερδίζοντας 7 από τα 9 παιχνίδια που έχετε δώσει και χάνοντας μόνο στην Μαδρίτη από την Ρεάλ και στη Μόσχα από την ΤΣΣΚΑ. Θυμάμαι να συζητάμε στην θητεία σας στον Παναθηναϊκό για την δυσκολία που είχε η ομάδα να κερδίσει μακριά από το Ο.Α.Κ.Α. Τι έχει αλλάξει τώρα;
Πάντα προσπαθούμε να είμαστε μια σοβαρή ομάδα που προσπαθεί να κάνει τα πράγματα σωστά εντός ή εκτός έδρας. Όντως στον Παναθηναϊκό περάσαμε μια περίοδο στην οποία δυσκολευόμασταν να κερδίσουμε μακριά από το σπίτι μας, όμως στη συνέχεια βελτιωθήκαμε και για αυτό τερματίσαμε στην 4η θέση και τις δύο φορές. Επίσης και με την Μπαρσελόνα κερδίσαμε πολλά εκτός έδρας παιχνίδια. Είναι κάτι που συμβαίνει, άλλες φορές δυσκολεύεσαι πολύ να βρει τον τρόπο να νικάς, άλλες περνάς περιόδους στις οποίες το να κερδίζεις εκτός έδρας έρχεται πιο εύκολα. 

Ας μιλήσουμε για εσάς. Είστε ένας βετεράνος στην Ευρωλίγκα, με 12 χρόνια εμπειρίας στην διοργάνωση, πρωταθλητής το 2010. Έχετε δουλέψει σε δύο μεγάλους συλλόγους όπως η Μπαρσελόνα και ο Παναθηναϊκός, ομάδες υποχρεωμένες να κερδίζουν. Τώρα είστε στην Ζενίτ, μια ομάδα που δεν έχει μικρή παράδοση και υποτυπώδη ιστορία στην Ευρώπη. Αυτή μοιάζει να είναι μια τελείως διαφορετική πρόκληση για εσάς σε σχέση με ότι είχατε ζήσει ως τώρα στην καριέρα σας. 
Όλα είναι μια πρόκληση, κάθε ομάδα, κάθε σεζόν, κάθε αγώνας. Εδώ στην Ζενίτ προσπαθούμε να φτιάξουμε κάτι για τον σύλλογο, για την πόλη που αντιπροσωπεύει. Δουλεύουμε έτσι ώστε το όνομα της ομάδας να γίνει γνωστό και να σημαίνει κάτι, να λέει κάποιος «Ζενίτ» και να σκέφτεται την ομάδα μπάσκετ και την δυναμική της. Να οικοδομήσουμε το DNA της ομάδας. Για παράδειγμα στον Παναθηναϊκό αυτό υπάρχει ήδη. Αρκεί να κάνεις μία βόλτα στο Ο.Α.Κ.Α και σε οποιαδήποτε γωνία του γηπέδου, σε κάθε διάδρομο υπάρχει το DNA του συλλόγου. Για μια ομάδα σαν την δική μας, που ελπίζουμε πως φέτος θα παίξει την πρώτη της πλήρη σεζόν στην Ευρωλίγκα, αυτή είναι παράλληλα μια πρόκληση και η αποστολή μας. 

Όντως. Στην Μπαρσελόνα ή στον Παναθηναϊκό δεν χρειαζόταν να πείσετε κανέναν ότι πρέπει να κερδίζετε κάθε παιχνίδι. Αντιθέτως στην Ζενίτ μια ήττα από την Ρεάλ ή την ΤΣΣΚΑ μπορεί να περάσει στα ψιλά – η νοοτροπία είναι διαφορετική. 
Αυτό ήταν κάτι στο οποίο έδωσα έμφαση από την πρώτη στιγμή που ήρθαμε εδώ. Φυσικά η δυναμική των συλλόγων δεν είναι η ίδια και το να αποκτήσει η ομάδα την νοοτροπία νικητή δεν είναι κάτι που συμβαίνει από τη μία στιγμή στην άλλη. ‘Όμως είναι σημαντικό να είμαστε μια σοβαρή ομάδα σε κάθε παιχνίδι μας, να είμαστε υπομονετικοί, ανταγωνιστικοί και να εκμεταλλευόμαστε τις ευκαιρίες μας όταν μας παρουσιάζονται. 

Δεν είστε το μοναδικό γνώριμο πρόσωπο που επιστρέφει στην Αθήνα, αφού μαζί σας θα έρθουν και δύο συνεργάτες σας στην Ζενίτ, ο βοηθός σας Διαμαντής Παναγιωτόπουλος και ο αθλητικός διευθυντής Μάνος Παπαδόπουλος. Πως είναι η συνεργασία σας και πως κρίνεται στην συνεισφορά τους στον σύλλογο; 
Ο Διαμαντής είναι πλέον καιρό μαζί μου, είναι πρακτικά μέλος της οικογένειας μου. Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος μαζί του. Έχουμε εξαιρετική επικοινωνία, δουλεύει κάθε μέρα σκληρά και έχει ιδέες για το παιχνίδι. Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκεται στην ομάδα μου, μαζί με τον Ίνιγο Θορθάνο και τους υπόλοιπους συνεργάτες μου. Όσο για τον Μάνο, τι να πω; Είναι ένας άνθρωπος με τεράστια εμπειρία στην διοργάνωση και η συμβολή του από το πόστο του αθλητικού διευθυντή είναι πάρα πολύ σημαντική. Έχει την ικανότητα να είναι ένα βήμα πιο μπροστά από τους άλλους, να αντιλαμβάνεται πολλά πράγματα πριν συμβούν. 

Εκτός των προαναφερθέντων στην ομάδα είναι και ο Κέι Σι Ρίβερς, ένας παίκτης που είχατε και στον Παναθηναϊκό. Βλέποντας τον να σκοράρει 7 τρίποντα απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα η σκέψη μου πήγε σε εκείνα τα playoffs με την Ρεάλ Μαδρίτης το 2017-18, όταν ο Ρίβερς δεν ήταν υγιής και δεν ήταν σε θέση να προσφέρει ότι συνήθως. Κοιτώντας πίσω στο χρόνο, θεωρείτε ότι αν δεν ήταν τραυματίας θα καταφέρνατε να κερδίσετε εκείνη τη σειρά; 
Ήμασταν άτυχοι με τον Κέι Σι, είχε έναν σοβαρό τραυματισμό στον ώμο μετά τα Χριστούγεννα και δυσκολευόταν πολύ, έπαιξε όλη την υπόλοιπη σεζόν τραυματίας. Σίγουρα με αυτόν υγιή θα είχαμε περισσότερες πιθανότητες αφού αντιμετωπίσαμε μια εξαιρετική ομάδα με μεγαλύτερο μπάτζετ από εμάς. Γενικά ήμασταν άτυχοι εκείνες τις δύο χρονιές, πέσαμε πάνω σε δύο καλύτερες ομάδες που τελικά κατέκτησαν την Ευρωλίγκα. Παλέψαμε, αλλά δεν τα καταφέραμε. Αλλά έτσι είναι η ζωή, κάποιες φορές έχει ήλιο, άλλες έχει συννεφιά. 

Μιλώντας για ήλιο, πως είναι η ζωή στην Αγία Πετρούπολη για έναν Καταλανό; Μετά την Βαρκελώνη και την Αθήνα, ένα τελείως διαφορετικό κλίμα. 
Πράγματι, δεν είναι εύκολο. Το μεγαλύτερο θέμα είναι η έλλειψη ήλιου: όπως είπες και εσύ γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Βαρκελώνη και στη συνέχεια δούλεψα στην Αθήνα, με φανταστικό καιρό. Στην Αγία Πετρούπολη μπορεί να κάνεις μέρες, μερικές φορές και εβδομάδες να δεις τον ήλιο, κάτι που δεν έχω συνηθίσει. Αλλά δεν μπορούμε να έχουμε παράπονο. Κάνουμε αυτό που αγαπάμε σε μια δύσκολη περίοδο για όλο τον κόσμο σε πολλά επίπεδα. Πέρασα και εγώ με την σειρά μου την περιπέτεια του κορωνοϊου, ευτυχώς ελαφρά. Η ζωή συνεχίζεται. 

Μετά από τον πρώτο γύρο η κατάταξη είναι μάλλον ασυνήθιστη. Μεγάλες ομάδες όπως η Εφές, η Φενέρμπαχτσε και η Μακάμπι είναι εκτός οκτάδας και στη θέση τους βλέπει κανείς την Μπάγερν, την Ζενίτ και την Ζάλγκιρις. Πως βλέπετε τη συνέχεια; Αν δεν κερδίζει η Ζενίτ την Ευρωλίγκα, ποιος θα το κάνει;
Νομίζω πως αργά ή γρήγορα η κατάσταση που περιέγραψες θα εξισορροπηθεί και αυτές οι ομάδες θα κάνουν την αντεπίθεση τους. Είναι σύνηθες σε αυτό το κομμάτι της σεζόν να βρίσκονται στο κάδρο των πλέι-οφ πολλές ομάδες, ως την 14η – 15η θέση. Ακόμα και η Χίμκι που είναι ουραγός έχει την ποιότητα να κάνει ένα μεγάλο σερί και να αποκτήσει πιθανότητες. 
Σε ό,τι αφορά στα φαβορί, νομίζω πως οι ΤΣΣΚΑ, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ και Αρμάνι είναι οι καλύτερες ομάδες ως τώρα. Όμως κανείς δεν μπορεί να ξεγράψει την Εφές. Αν ξεκινήσει να παίζει όπως πέρσι, καθώς έχει την ποιότητα να το κάνει, θα είναι και αυτή διεδικήτρια του τίτλου.