Η πανδημία του κορωνοϊού δημιούργησε τεράστιες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και όπως ήταν αναμενόμενο ο χώρος του αθλητισμού δεν έμεινε ανεπηρέαστος. Αναβολές πρωταθλημάτων, κλειστά γήπεδα για τον κόσμο και δραματική μείωση των εσόδων για τις ομάδες, είναι μερικές από τις συνέπειες που άφησε η υγειονομική κρίση. Πολλές ομάδες ανακοίνωσαν περικοπές στον προϋπολογισμό της νέας περιόδου, άλλες “ξεφορτώθηκαν” τα βαριά συμβόλαια και στράφηκαν σε πιο φθηνές λύσεις για την ενίσχυση των ρόστερ τους και ορισμένες επένδυσαν στο ταλέντο. Όπως η Ρεάλ Μαδρίτης!
Η “βασίλισσα” παρέμεινε πιστή στο πλάνο της (να επενδύει σε ταλαντούχους παίκτες), μόνο που οι συνθήκες την ευνοούν να το στηρίξει ακόμη περισσότερο. Έχοντας διατηρήσει αναλλοίωτο τον βασικό κορμό της ομάδας, ο Πάμπλο Λάσο αποφάσισε πως τη νέα σεζόν είναι η κατάλληλη στιγμή για να δώσει χώρο και χρόνο σε μερικά από τα ταλέντα που διαθέτει η ομάδα της Μαδρίτης και τα τελευταία χρόνια εξελίσσονται στις Ακαδημίες της. Άλλωστε το περιβάλλον που προσφέρει η Ρεάλ θεωρείται το ιδανικό για νεαρούς, ταλαντούχους και εξελίξιμους παίκτες. Πρώτο και καλύτερο παράδειγμα η περίπτωση του Λούκα Ντόντσιτς.
Ένα από τα πρότζεκτ που θα παρουσιάσουν τη νέα περίοδο οι Μαδριλένοι είναι ο Μπόρις Τίσμα. Ο Κροάτης φόργουορντ έκανε το ντεμπούτο του με τη φανέλα της Ρεάλ λίγο πριν κλείσει τα 18 χρόνια, στην αναμέτρηση με την Εστουντιάντες (12 Ιανουαρίου 2020), όπου αγωνίστηκε μόλις 44 δευτερόλεπτα και λίγους μήνες αργότερα (8 Μαρτίου) πέτυχε τους πρώτους πόντους στην ACB, στο ματς με αντίπαλο τη Σαραγόσα. Σίγουρα ο πιτσιρικάς από το Ζάγκρεμπ σε τόσο μικρό χρόνο συμμετοχής δεν μπόρεσε να δείξει στοιχεία του ταλέντου του, όμως αυτό που μένει είναι η εμπιστοσύνη που του έδειξε ο Πάμπλο Λάσο. Ο Ισπανός προπονητής έχει αποδείξει πως δίνει χώρο σε νεαρούς παίκτες και το ίδιο θα κάνει και με τον Μπόρις Τίσμα. Άλλωστε, πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της γενιάς του.
Γεννήθηκε στο Ζάγκρεμπ και έκανε τα πρώτα του μπασκετικά βήματα σε μία μικρή ομάδα της Κροατίας, την Ντουμπράβα. Το 2015 τον εντόπισε η Ρεάλ Μαδρίτης και κατάφερε να τον εντάξει στις Ακαδημίες της, παρότι είχε προτάσεις και από άλλους συλλόγους, όπως για παράδειγμα από την Τσεντεβίτα (οι γονείς του συμβουλεύτηκαν τον πατέρα του Λούκα Ντόντσιτς, Σάσα). Από τις πρώτες προπονήσεις ο 13χρονος τότε Τίσμα έδειξε πως πρόκειται για “ακατέργαστο διαμάντι”. Έχοντας ως μέντορα τον Λούκα Ντόντσιτς, ο οποίος μάλιστα εκτός από βοήθεια σε μερικές προπονήσεις, του είχε δώσει και ένα ζευγάρι παπούτσια, ο Κροάτης φόργουορντ ξεδίπλωνε τις μπασκετικές του αρετές στο παρκέ (προσπαθώντας να μιμηθεί τις κινήσεις του Κέβιν Ντουράντ), ενώ μέσα σε λίγους μήνες κατάφερε να μιλάει άπταιστα ισπανικά. “Κάποια μέρα θέλω να αγωνιστώ στην πρώτη ομάδα“, είχε δηλώσει σε μία από τις συνεντεύξεις του.
Το καλοκαίρι του 2018 έκανε το μεγάλο άλμα στην καριέρα του, μέσω της Εθνικής ομάδας U-16 της Κροατίας. Κατέκτησε το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, που διεξήχθη στο Νόβι Σαντ της Σερβίας, έχοντας μάλιστα πρωταγωνιστικό ρόλο. Στον τελικό με την Ισπανία (71-70), όπου βρήκε απέναντι του τον συμπαίκτη του στη Ρεάλ, Ουσμάν Γκαρούμπα, σημείωσε 24 πόντους, ενώ τελείωσε το τουρνουά με μέσο όρο 18 πόντους (43.2% στο τρίποντο), 5 ριμπάουντ, 2.7 ασίστ και 1.6 κλεψίματα. Ο Τίσμα είχε τραβήξει πάνω του όλα τα φώτα και στη Ρεάλ Μαδρίτης… έτριβαν τα χέρια τους, καθώς γνώριζαν πως είχαν χτυπήσει “φλέβα χρυσού”. “Ατόφιο ταλέντο, εξαιρετικός στο ένας εναντίον ενός, παίκτης με τρομερή σωματική διάπλαση και ικανότητα στο σουτ“, ήταν μερικά από τα σχόλια που φιλοξενήθηκαν στον ιστότοπο της “βασίλισσας” για τον Κροάτη φόργουορντ.
Το μεγάλο του όνειρο είναι κάποια μέρα να αγωνιστεί στο ΝΒΑ. Έχει ως είδωλο τον Στεφ Κάρι, παρότι αγωνίζονται σε διαφορετικές θέσεις και παρακολουθεί τον Κέβιν Ντουράντ, προσπαθώντας να μιμηθεί τις κινήσεις του. Στην Κροατία τον αποκαλούν νέο Τόνι Κούκοτς. Το αν θα καταφέρει να πλησιάσει τον θρύλο της Γιουγκοσλαβίας, είναι κάτι που παραμένει άγνωστο. Το βέβαιο είναι πως η Ρέαλ Μαδρίτης έχει στην κατοχή της ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της γενιάς του και με την κατάλληλα καθοδήγηση, δουλειά και τύχη, μπορεί να φτάσει ψηλά.