Ο Δημήτρης Καρύδας γράφει για σκέψεις, προτάσεις και ασκήσεις επί χαρτού για το πως θα τελειώσει η σεζόν σε Ευρωλίγκα-Eurocup. Αλλά στο τέλος καταλήγει ότι για όλα θα αποφασίσει ο.....κορωνοϊός!

Με τα γραφεία της Ευρωλίγκα στη Βαρκελώνη κλειστά από την περασμένη Παρασκευή θα πίστευε κάποιος ότι η λειτουργία της διοργάνωσης έχει ‘’παγώσει’’. Συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο αφού ο Τζόρντι Μπερτομέου και οι επιτελείς του βρίσκονται σε μια διαρκή αναζήτηση λύσεων πριν το ημερολόγιο δείξει 11 Απριλίου, ημερομηνία όπου αυτή τη στιγμή τουλάχιστον έχει σημαδευτεί ως σημείο επανεξέτασης της κατάστασης ή επανέναρξης της δράσης.

Φυσικά, εκτιμάται η διεθνής κατάσταση αφού η Ευρωλίγκα είναι υποχρεωμένη να κινείται με βάση τα όσα συμβαίνουν στις χώρες που ανήκουν οι ομάδες μέλη της και όχι αυτόνομα. Αυτή τη στιγμή λοιπόν είναι πολύ δύσκολο να απαντήσει κάποιος με βεβαιότητα τι θα συμβεί. Ακόμη και ο ίδιος ο CEO της διοργάνωσης δεν μπορεί να πει κάτι με ακρίβεια.

Το σίγουρο είναι ένα και δεν το λέμε εμείς. Μας το μετέφερε στενός συνεργάτης του πριν από δύο εικοσιτετράωρα. ‘’Στόχος μας είναι να τελειώσει η σεζόν με κάποιο τρόπο. Δεν ξέρουμε τον τρόπο ακόμη αλλά σίγουρα αυτό θα γίνει με πρώτο γνώμονα την υγεία και την ασφάλεια αθλητών, θεατών και όλων των εμπλεκόμενων’’.

Το πλέον αρνητικό σενάριο είναι η κρίση του κορωνοϊού να διαρκέσει πολύ περισσότερο σε κάποιες χώρες που έχουν ομάδες στην Ευρωλίγκα. Εκεί ενδεχόμενα να μπει σε κίνδυνο η ομαλή λήξη της σεζόν με τη διεξαγωγή του φάιναλ φορ. Η Ευρωλίγκα όμως θέλει την ολοκλήρωση της σεζόν γιατί η αντίθετη περίπτωση (το αρνητικό σενάριο) θα επιφέρει και μεγάλη οικονομική ζημιά στην ίδια τη διοργάνωση αλλά και στις ομάδες μέλη της. Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει αυτή τη στιγμή την πιθανή διαρροή εσόδων από τηλεοπτικά συμβόλαια και χορηγίες αλλά μια πρώτη γρήγορη εκτίμηση λέει ότι ναι μεν θα υπάρξει αλλά όχι σε τέτοια έκταση που να κινδυνεύσει η ύπαρξη της διοργάνωσης.

Από εκεί και πέρα εξετάζονται διάφορα εναλλακτικά σενάρια με βάση τον χρόνο που θα μπορέσει να ξαναρχίσει η αγωνιστική δράση. Υποθετικά μιλώντας αν κάτι τέτοιο συμβεί στο καλό σενάριο στις 12 Απριλίου και η λίγκα ανοίξει κανονικά τις πόρτες της χωρίς καθυστέρηση υπάρχουν ποικίλες εναλλακτικές: διεξαγωγή αγώνων σε χώρες λιγότερο ασφαλείς κεκλεισμένων των θυρών η μεταφορά τους σε ασφαλείς ουδέτερες χώρες.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει και να λύσει η Ευρωλίγκα είναι ο χρόνος. Στο ήδη πιεσμένο καλεντάρι της αυτή τη στιγμή, ακόμη και αν όλα πάνε κατ΄ ευχή και οι αγώνες ξεκινήσει στις 12 Απριλίου οι ομάδες θα έχουν τυπικά 10 μέρες για να ολοκληρώσουν την κανονικά περίοδο αφού τα πλέι οφ θα ξεκινούσαν κανονικά στις 21 Απριλίου. Κάτι τέτοιο πρακτικά είναι αδύνατον… Μια σκέψη είναι αν έχουν ακυρωθεί όλα ή τα περισσότερα εθνικά πρωταθλήματα η κανονική περίοδος να τελειώσει με δύο εβδομάδες των τριών αγώνων! Η με τρεις εβδομάδες των δύο και το φάιναλ φορ να μετατεθεί για τον Ιούνιο.

To αληθινό πρόβλημα θα υπάρξει στην περίπτωση που δεν γίνει εφικτό να αρχίσουν τα παιχνίδια στις 12 Απριλίου και το ‘’λοκ άουτ’’ της λίγκας επιμηκυνθεί. Εκεί πλέον οι άνθρωποι της Ευρωλίγκα βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε αχαρτογράφητα νερά! Για την έδρα του φάιναλ φορ δεν υπάρχει σκέψη αφού κάτι τέτοιο είναι και πρόωρο και συνάρτηση των όσων θα προηγηθούν. Εάν το κλειστό της Κολωνίας δεν είναι διαθέσιμο θα αναζητηθεί προφανώς άλλη έδρα. Αλλά για να γίνουν τέτοιες σκέψεις πρέπει πρωταρχικά να εξασφαλιστεί ότι η σεζόν θα τελειώσει ‘’κανονικά’’!

Ένα άλλο παράλληλο αλλά όχι άσχετο ζήτημα έχει να κάνει με τις υποχρεώσεις των εθνικών ομάδων! Προφανώς και αυτό δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Ευρωλίγκα αλλά ενδέχεται η στάση της ΦΙΜΠΑ να…..βοηθήσει την άσπονδη αντίπαλο της. Τα προολυμπιακά τουρνουά έχουν οριστεί για το διάστημα 23 έως 28 Ιουνίου αλλά είναι άγνωστο αν θα γίνουν αφού ενδέχεται εκείνο το διάστημα να υπάρχει…..φουλ αγωνιστική δραστηριότητα για να ολοκληρωθούν άλλες διοργανώσεις όπως π.χ. το ΝΒΑ και φυσικά η Ευρωλίγκα! Η ακόμη και κάποια εθνικά πρωταθλήματα που ενδεχόμενα δεν θα πάνε στη λύση που ήδη διάλεξαν Λιθουανία και Βέλγιο βάζοντας πρόωρο τέλος στις σεζόν. Η ΦΙΜΠΑ που επίσης τηρεί στάση αναμονής εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο της ακύρωσης των Προολυμπιακών τουρνουά και της εξεύρεσης άλλου τρόπου –μη αγωνιστικού- πρόκρισης των ομάδων στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Άρα υπάρχει σοβαρή πιθανότητα την εποχή που θα βλέπαμε την εθνική να παίζει στον Καναδά να δούμε ένα πολύ καλοκαιρινό και…..ζεστό φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα.

Το Eurocup δημιουργεί πολύ μικρότερο προβληματισμό στη Βαρκελώνη. Βρίσκεται ήδη στον προημιτελικό γύρο του αλλά το βασικότερο είναι ότι δεν χρειάζεται περισσότερους από 9 (μάξιμουμ) αγώνες για να αναδειχθεί ο νικητής. Ο μικρός αριθμός των παιχνιδιών κάνει πολύ πιο εύκολα τα πράγματα και δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι η διοργάνωση θα λήξει χωρίς πολλά παρατράγουδα. Ούτως ή άλλως ακόμη και χωρίς τα νέα δεδομένα που δημιούργησε ο κορωνοϊός θα ολοκληρωνόταν το αργότερο στις 27 Απριλίου, άρα υπάρχει χρονικό περιθώριο… Ακριβώς για αυτό έχουν πέσει ήδη στο τραπέζι συγκεκριμένες προτάσεις όπως η διεξαγωγή ενός F-8, ιδέα της Σεγκαφρέντο Μπολόνια ή σε πιο ακραία σενάρια οι best of three γύροι να μειωθούν σε best of….one με ένα νοκ άουτ ματς στο γήπεδο της ομάδας που έχει το πλεονέκτημα έδρας. Φυσικά όλα αυτά παραμένουν απλές συζητήσεις και ασκήσεις επί….χάρτου αφού η πορεία και η εξάπλωση του ιού είναι αυτή που τελικά θα καθορίσει απόλυτα και καταλυτικά την τύχη των δύο διοργανώσεων.