Φενέρμπαχτσε: Ο δρόμος προς το Βερολίνο

Φάιναλ-Φορ, πέντε χρόνια μετά για την ελληνική παροικία της Κωνσταντινούπολης.

H επιστροφή της Φενέρμπαχτσε στο φάιναλ φορ για πρώτη φορά στην μετά Ομπράντοβτις εποχή πανηγυρίστηκε έξαλλα στα χαμηλοτάβανα αποδυτήρια του Γκαστόν Μεντεσάν του Μονακό, όμως η διαδρομή ως εκεί ήταν κάθε άλλο παρά ευθεία για την ελληνική παροικία των Καλάθη, Παπαγιάννη και Ντόρσεϊ.

Τα προβλήματα φάνηκαν πριν ακόμα ξεκινήσει η σεζόν, αφού το σημαντικότερο απόκτημα της ομάδας, ο Βραζιλιάνος πόιντ γκαρντ Ραούλ Νέτο έβγαινε νοκ άουτ για όλη τη χρονιά με ρήξη επιγονατιδικού τένοντα σε αγώνα για το Παγκόσμιο Κύπελλο με το Ιράν. Ο… φευγάτος Νικ Καλάθης παρέμεινε, η Φενέρ ξεκίνησε με πέντε νίκες στα πρώτα έξι ματς, αλλά το φύλλο γύρισε γρήγορα: τέσσερις σερί ήττες πριν το απόλυτο θρίλερ κόντρα στη Ρεάλ: 100-98 στην παράταση.

Ο ανέλπιστος θρίαμβος κόντρα στους Μαδριλένους αποδείχτηκε πυροτέχνημα. Ακολούθησαν τραυματισμοί και δύο ακόμη ήττες από την Μονακό και την Μπαρτσελόνα για να οδηγηθεί ο Δημήτρης Ιτούδης στην έξοδο, πληρώνοντας το μάρμαρο για τα άσχημα αποτελέσματα σε Τουρκία και Ευρωλίγκα. Τη θέση του πήρε ο Σαρούνας Γιασικεβίσιους, έξι μήνες μετά την αποχώρηση του από την Καταλονία. Προϊόντος του χρόνου η Φενέρ βελτιώθηκε και είχε ως το τέλος της κανονικής περιόδους μερικές αξιοσημείωτες βραδιές που έστελναν μήνυμα μιας ομάδας που θα μπορούσε να είναι το μαύρο άλογο των πλέι-οφ. Τέτοιες ήταν το 109-74 επί της Μακάμπι και το 118-88 επί της Βαλένθια με τα 24 εύστοχα τρίποντα, επίδοση που αποτελεί πια ρεκόρ για την Ευρωλίγκα. Με την επίθεση να έχει πάρει φωτιά, ο Νάιτζελ Χέιζ-Ντέιβις έγραψε τη δική του ιστορία στο παιχνίδι κόντρα στην Άλμπα με 50 πόντους.

Εν τέλει η Φενέρ κατέληξε στην 6η θέση και αντιμέτωπη με την έμπειρη και σκληρή Μονακό για μια θέση στο φάιναλ φορ. Ο Σάρας έστυψε την πέτρα και το small ball του πρώτου παιχνιδιού του έδωσε με το καλημέρα την εκτός έδρας νίκη που ζητούσε. Οι δύο ομάδες μοιράστηκαν τις νίκες στα δύο επόμενα παιχνίδια και η Φενέρ είχε match ball στο σπίτι της στο τέταρτο, όμως η νευρικότητα και ο Τζέιμς έστειλαν τη σειρά πίσω στο Πριγκιπάτο. Το 5ο και καθοριστικό παιχνίδι είχε ένα χολιγουντιανό σενάριο που άρμοζε σε μια γεμάτη ανατροπές και συγκινήσεις σειρά. Όλα κρίθηκαν στην παράταση, εκεί όπου ο Νικ Καλάθης, ο καραφλός αετός όπως τον φωνάζουν οι συμπαίκτες του, άφησε τις άμυνες στον μετέπειτα MVP Τζέιμς και έχοντας 1/8 τρίποντα ως εκείνη τη στιγμή, έβαλε τα δύο σουτ που έμελλε να στείλουν τη Φενέρ στο φάιναλ φορ.

Για να φτάσει στο Βερολίνο η Φενέρ βασίστηκε κατά κανόνα στην έδρα της, εκεί όπου πανηγύρισε τις 16 από τις 23 νίκες της, βελτίωσε την κατάταξη της για 2 θέσεις και κατάφερε εν τέλει να επιστρέψει στο φάιναλ φορ μετά το 2019 και τη Βιτόρια. Στην πορεία ως εκεί πυλώνας της δεν ήταν άλλος από τον πολυσύνθετο Νάιτζελ Χέιζ-Ντέιβις, ο οποίος συνδύασε το αμυντικό του φίλτρο με 14.5 πόντους με 56.8% στα δίποντα, 37.1% στα τρίποντα, σχεδόν 84% στις βολές και φυσικά με την απαραίτητη γαρνιτούρα σε ριμπάουντ, ασίστ και κλεψίματα.

Επόμενη στάση, ο ημιτελικός με τον Παναθηναϊκό, με τους Σάρας, Καλάθη και Παπαγιάννη να έχουν ραντεβού με το παρελθόν τους.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.