Euroleague «φάκελος» βασική πεντάδα: Οι μόλις τρεις αλλαγές του Ολυμπιακού θα γίνουν τέσσερις (video)

Σε 22 αγωνιστικές στην Euroleague ο Ολυμπιακός έχει χρησιμοποιήσει μόλις τρεις διαφορετικές βασικές πεντάδες, όμως κόντρα στην Ρεάλ ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα πρέπει να αυτοσχεδιάσει.

Οι προπονητές λένε ότι δεν έχει σημασία ποιος ξεκινάει ένα παιχνίδι μπάσκετ, αλλά ποιος το τελειώνει. Πιθανότατα έτσι είναι, αλλά όταν μία ομάδα ξεκινάει τα παιχνίδια της με ελάχιστες ως μηδαμινές αλλαγές στην βασική πεντάδα, σημαίνει μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν ξεκάθαροι ρόλοι και μία ομοιογένεια που έχει δημιουργηθεί. Ο κόουτς Γιώργος Μπαρτζώκας είναι ένας από τους πιο επιδραστικούς προπονητές στην Ευρώπη όσον αφορά τον τρόπο παιχνιδιού των ομάδων του. Αυτό που δημιούργησε στον Ολυμπιακό τα τελευταία χρόνια είναι αξιομνημόνευτο και παρότι οι Κώστας Σλούκας και Σάσα Βεζένκοφ αποχώρησαν το καλοκαίρι (δύο από τους καλύτερους παίκτες), οι «ερυθρόλευκοι» είναι και πάλι σε τροχιά διεκδίκησης του τροπαίου.

Οι ελάχιστες αλλαγές του Ολυμπιακού στη βασική πεντάδα

Σε 22 παιχνίδια στην φετινή Euroleague ο Ολυμπιακός έχει χρησιμοποιήσει τρία διαφορετικά αρχικά σχήματα, με το ένα από τα τρία μάλιστα να έρχεται σε ένα ματς που δεν υπήρχε άλλη επιλογή λόγω της απουσίας του Άλεκ Πίτερς. Τόμας Γουόκαπ, Αζάια Κάνααν και Κώστας Παπανικολάου δεν έχουν βγει ποτέ από την βασική πεντάδα, με τον Άλεκ Πίτερς να χάνει το ματς με την Βαλένθια (15/12, ήττα με 56-63 στο ΣΕΦ) λόγω της γέννησης του παιδιού του. Από εκεί και πέρα, η φετινή εκδοχή των πρωταθλητών Ελλάδας έχει ευτυχήσει να έχει δύο κυριαρχικούς 7-footer σέντερ, οι οποίοι σε οποιαδήποτε ομάδα της διοργάνωσης θα είχαν πάρει την φανέλα βασικού στο σπίτι τους. Ο Μουσταφά Φαλ έχει ξεκινήσει 18 από τα 20 ματς που έχει αγωνιστεί φέτος στην Euroleague, με τον Νίκολα Μιλουτίνοφ να έρχεται συνήθως από τον πάγκο (4 ματς ως βασικός).

Πάμε να δούμε αναλυτικά όμως τις τρεις βασικές παντάδες που έχει χρησιμοποιήσει ο κόουτς Μπαρτζώκας στην Euroleague:

Γουόκαπ, Κάνααν, Παπανικολάου, Πίτερς, Φαλ (17 ματς)

Γουόκαπ, Κάνααν, Παπανικολάου, Πίτερς, Μιλουτίνοφ (4 ματς)

Γουόκαπ, Κάνααν, Παπανικολάου, Σίκμα, Φαλ (1 ματς, ήττα με 56-63 από Βαλένθια)

Χωρίς «πύργο» στη Μαδρίτη – Ο Πετρούσεφ παίρνει φανέλα βασικού

Θέλει, δεν θέλει, ο κόουτς Μπαρτζώκας δεν έχει επιλογή στη Μαδρίτη (25/01, 21:45, Novasports Prime). Θα πρέπει να χρησιμοποιήσει μια τέταρτη διαφορετική βασική πεντάδα, καθώς τόσο ο Μουσταφά Φαλ, όσο και ο Νίκολα Μιλουτίνοφ είναι τραυματίες στα «πιτς». Αν κρίνουμε από όσα έχουμε δει την φετινή σεζόν θα μιλάμε για έκπληξη μεγατόνων αν κάποιος από τους Τόμας Γουόκαπ, Αζάια Κάνααν, Κώστα Παπανικολάου ή Άλεκ Πίτερς δεν ξεκινήσει το ματς. Από εκεί και πέρα ο επικρατέστερος και ο μοναδικός διαθέσιμος που μπορεί να παίξει στο «5» είναι ο Φίλιπ Πετρούσεφ, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει δείξει ψήγματα του πλούσιου ταλέντου του στην Βιτόρια κόντρα στη Μπασκόνια (14 πόντοι), αλλά και στο πρόσφατο ντέρμπι «αιωνίων» της Basket League (18 πόντοι, 6 ριμπάουντ). Ο Σέρβος tweener βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και θα πρέπει να ματσάρει με τον Βενσάν Πουαριέ ή όποιον άλλον παίξει στην θέση του σέντερ για την Ρεάλ (εκτός ο Έντι Ταβάρες).

Τι γίνεται στη διοργάνωση

Ο Ολυμπιακός μπορεί σε 22 ματς να έχει χρησιμοποιήσει μόνο τρεις διαφορετικές πεντάδες, αλλά αν ρίξουμε μια ματιά στις υπόλοιπες ομάδες της διοργάνωσης θα διαπιστώσουμε ότι οι υπόλοιποι προπονητές ανακατεύουν την… τράπουλα σχεδόν κάθε εβδομάδα!

Πρωταθλητές αλλαγών στη βασική πεντάδα ο Ερυθρός Αστέρας και η Εφές (20 αλλαγές), με τις Βαλένθια – Παρτίζαν να χρησιμοποιούν 17 διαφορετικά αρχικά σχήματα. Λίγο πιο κάτω συναντάμε και τον Παναθηναϊκό, με 14 αλλαγές στο βασικό σχήμα, δείγμα του μεγάλου βάθους που διαθέτουν οι «πράσινοι» στο ρόστερ τους αλλά και της προσπάθειας του Εργκίν Αταμάν να βρει το πιο αποτελεσματικό βασικό σχήμα.

Μόνο τέσσερις ομάδες, πλην του Ολυμπιακού, έχουν κάνει μονοψήφιο αριθμό αλλαγών στη βασική πεντάδα τους. Ο λόγος για τις Μακάμπι (9), Βίρτους Μπολόνια (9), Βιλερμπάν (8) και Μπαρτσελόνα (8).

Αναλυτικά η λίστα των ομάδων με τα διαφορετικά αρχικά σχήματα στην φετινή Euroleague:

Ερυθρός Αστέρας 20
Εφές 20
Παρτίζαν 17
Βαλένθια 17
Άλμπα Βερολίνου 16
Μιλάνο 15
Μονακό 14
Παναθηναϊκός 14
Ρεάλ Μαδρίτης 14
Φενέρμπαχτσε 13
Μπασκόνια 12
Μπάγερν Μονάχου 11
Ζάλγκιρις Κάουνας 11
Μακάμπι Τελ Αβίβ 9
Βίρτους Μπολόνια 9
Βιλερμπάν 8
Μπαρτσελόνα 8
Ολυμπιακός 3


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.