Το σερί και η επιβίωση

Ο Παναθηναϊκός ετοιμάζεται να υποδεχτεί την παραπαίουσα Αρμάνι Μιλάνο και ο Χρήστος Καούρης γράφει για το τι θα χρειαστούν οι πράσινοι για να επεκτείνουν το νικηφόρο σερί τους.

Αρκούν επτά συνεχόμενες ήττες για να εκτροχιάσουν οριστικά τις φετινές φιλοδοξίες της Αρμάνι Μιλάνο στην φετινή Ευρωλίγκα; Η απάντηση είναι όχι, τουλάχιστον όχι όσο η διαφορά της 18ης από την 8η θέση είναι τρεις νίκες. Αλλά δεν είναι μακριά από το να το κάνουν. Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς πως οι Λομβαρδοί παίζουν τη σεζόν τους τον Δεκέμβρη: απόψε κόντρα στον Παναθηναϊκό, την επόμενη διπλή εβδομάδα κόντρα σε Μακάμπι (εντός) και Ερυθρό Αστέρα (εκτός), στη συνέχεια υποδεχόμενοι τις Μονακό και Βαλένθια.

Οι πάμπολλοι τραυματισμοί είναι μια συμπαγής δικαιολογία για το φετινό ναυάγιο της ομάδας του Μεσίνα, όπως ήταν και στα περσινά πλέι-οφ, όταν η Εφές πέρασε σε βάρος της στο φάιναλ φορ καθοδόν για την κατάκτηση του τροπαίου. Το οικοδόμημα έτριξε και εν τέλει ράγισε στα θεμέλια όταν ο κομβικός Σιλντς τέθηκε νοκ άουτ, όμως ήταν η αδυναμία προσαρμογής όλων των νεοφερμένων αστέρων αυτή που χτύπησε πολύ στο μάτι.

Ο Πάνγκος πριν χτυπήσει μέτρησε 9.7 πόντους με μόλις 44% δίποντο και 28%(!) τρίποντο, μοιράζοντας μετά βίας 3.4 ασίστ για 1.7 λάθη. Ο Μπράντον Ντέιβις ήταν μετρίως μέτριος με 10.3π, 3.5ρ και μόλις 9.9PIR, νούμερα που μάλιστα καλλωπίστηκαν με το 23+12 (33PIR) που είχε κόντρα στην Μπασκόνια. Ο Τζο Φόγκτμαν παίζει μετά βίας 16 λεπτά, σουτάρει άθλια (23.8% τρίποντο), λες και μόλις έφτασε στην Ευρωλίγκα και προσπαθεί να προσαρμοστεί. Τούτο προκαλεί τεράστια εντύπωση από τη στιγμή που ο χρόνος δείχνει τελικά να προλαβαίνει τον 36χρονο Κάιλ Χάινς και ο Νικολό Μέλι είναι φύσει αδύνατον να καλύπτει κάθε τρύπα, ειδικά από τη στιγμή που το σκαρί του Τζίτζι Ντατόμε μπάζει νερά από παντού και ο Ντεσόν Τόμας περιφέρει την ελαφρότητα του και στο Μιλάνο.

Στον τέταρτο του χρόνο στο Μιλάνο, οι δικαιολογίες του Έτορε Μεσίνα τελείωσαν – και δικαίως. Ο προφεσόρε διοικεί την Αρμάνι με πλούσιο προϋπολογισμό και σιδηρά πυγμή, όμως τα αποτελέσματα δεν τον δικαιώνουν. Η επιστροφή στο φάιναλ φορ, όπου έφτασε ένα ελεύθερο σουτ μακριά από τον τελικό έδειχνε να είναι η τροχοδρόμηση πριν την απογείωση, όμως η πραγματικότητα ήταν πολύ πιο σκληρή. Η παρέα βετεράνων (Χάινς, Ντιλέινι, Τσάτσο, Ντατόμε) έφθινε φυσιολογικά με την πάροδο του χρόνου και βοήθεια από την Αμερική δεν υπήρχε: από τον Σέλβιν Μακ ως τον Τρόι Ντάνιελς, το Μιλάνο απέτυχε θεαματικά να αποκτήσει τον παίκτη που θα έκανε τη διαφορά. Η αποπομπή του σούπερ σκόρερ Κέβιν Πάντερ ήταν ίσως η χειρότερη απόφαση του σε αυτό το διάστημα.

Φέτος η Αρμάνι έχει εύκολα την χειρότερη επίθεση της λίγκας, βγάζοντας στο παρκέ τα ίδια συμπτώματα που κανείς μπορούσε να δει κάθε φορά που οι Λομβαρδοί περνούσαν κρίση – απλά σε αυτή την περίπτωση μεγεθυμένα. Με ένα τρόπο που θυμίζει αρκετά την περίπτωση της Μπαρσελόνα, οι παίκτες της Αρμάνι δείχνουν συχνά να παίζουν αποκλειστικά για να φέρουν σε πέρας το σχέδιο του προπονητή: περισσότερο σκέπτονται παρά ενεργούν. Η ροή είναι άγνωστη λέξη από πέρσι στην επίθεση της ομάδας και ο μόνος που είχε την ικανότητα να την μασκαρεύει ήταν ο υπέροχος Τσάτσο – μαζί του πήρε στη Μαδρίτη και οποιοδήποτε στοιχείο φαντασίας και αυτοσχεδιασμού είχε απομείνει σε αυτή την ομάδα. Στη θέση τους έμεινε ένας συνεχής δισταγμός, αυτός που βαθμιαία στράγγιξε την αυτοπεποίθηση της Αρμάνι.

Με ένα τρόπο, ο Μεσίνα είναι το καθρέφτισμα του Πιτ Μίτσελ στο Top Gun: Maverick. “Μη σκέφτεσαι, απλά κάνε”, λέει ο σταρ του Χόλιγουντ. “Μην κάνεις, απλά σκέψου” απαντά ο φλεγματικός Ιταλός.

Οι Ιταλοί θα εμφανιστούν σήμερα στο Ο.Α.Κ.Α. απελπισμένοι για μια νίκη που θα επαναφέρει κάποιο επίπεδο ελπίδας. Η ποιότητα δεν τους λείπει, αυτό το ξέρει και ο τελευταίος φαν της Ευρωλίγκας. Ο Παναθηναϊκός όμως οφείλει καταρχήν να ανταποκριθεί στο κίνητρο τους, να ισοσταθμίσει το ένστικτο της επιβίωσης που λογικά θα φέρουν στο παρκέ με την δική του ενέργεια και αυταπάρνηση σε κάθε διεκδικούμενη μπάλα. Μετά την στιβαρή τακτικά εμφάνιση στο ντέρμπι του Σ.Ε.Φ. ο Ράντονιτς ελπίζει πως η άμυνα του μπορεί να ξεκινήσει να σταθεροποιείται σε ένα αποδεκτό επίπεδο, την ώρα που οι σταθερές στην επίθεση έχουν λίγο ως πολύ βρεθεί. Από την επόμενη εβδομάδα ξεκινά γολγοθάς: Βαλένθια και Βαρκελώνη, Εφές στην Πόλη. Οι πράσινοι θα επιστρέψουν στο ΟΑΚΑ την προτελευταία ημέρα του χρόνου για την μετωπική με τον Ολυμπιακό και ξέρουν πως η τέταρτη συνεχόμενη νίκη θα είναι ιδανικό καύσιμο ενόψει της ανηφορικής συνέχειας.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.