Με την πρώτη ανάγνωση της βαθμολογίας της Εuroleague, ύστερα από την δεύτερη εβδομάδα των «back to back» αγωνιστικών και έχοντας διανύσει το 1/3 της διοργάνωσης, η αύξηση ανταγωνιστικότητα της διοργάνωσης και των «εκτός προγράμματος» και θεωρητικών προβλέψεων αποτελεσμάτων, πιστοποιείται από την ισοβαθμία 16 εκ των 18 ομάδων σε τρείς διαφορετικές κλίμακες και τις 36 εκτός έδρας νίκες σε 180 παιχνίδια. Η Μακάμπι είναι η μοναδική ομάδα που συνεχίζει χωρίς εκτός έδρας νίκη σε πέντε…απόπειρες. Στον αντίποδα, το πιο οξύμωρο ρεκόρ έχει η τελευταία της βαθμολογίας, Αρμάνι Μιλάνο που δεν έχει νικήσει σε κανένα από τα πέντε παιχνίδια που έδωσε στο «Φόρουμ» του Μιλάνου και έχει τρείς νίκες μακριά απ’ αυτό.
Η απουσία των τριών αποκλεισμένων, ρωσικών ομάδων που είχαν και από τα υψηλότερα κόστη συμβολαίων και λειτουργίας, έχει αφήσει ανεπηρέαστη την δυναμική της φετινής διοργάνωσης. Η Βίρτους, η Παρτίζαν και η Βαλένθια που έχουν αντικαταστήσει την ΤΣΣΚΑ, την Ζενίτ και την Ούνικς, έχουν καλύψει επαρκώς την ανταγωνιστικότητα των ρωσικών ομάδων και ενώ η πλειοψηφία των Αμερικάνων παικτών που αγωνιζόντουσαν στις ρωσικές ομάδες, αποτελούν τα πρώτα «βιολιά» των άλλων ευρωπαϊκών ομάδων, στις οποίες αγωνίζονται, πλέον.
Ακόμα και η απουσία της ΤΣΣΚΑ, η οποία διαχρονικά, ήταν η «ατμομηχανή» του βαθμολογικού «τρένου» και προχωρούσε επικεφαλής με νικηφόρα σερί, έχει αντικατασταθεί-τουλάχιστον προς το παρόν- από την πορεία της πρωτοπόρου, Φενέρμπαχτσε που έχει 9 νίκες (4 εκτός έδρας) και διαφορά δυο νικών από τέσσερις «διώκτες» της (Ολυμπιακός, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Μονακό).
Οι τρείς διαφορετικές…ταχύτητες στην βαθμολογία, έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται, όπως συμβαίνει σχεδόν σε κάθε αγωνιστική περίοδο, αλλά η διαφορά είναι ότι διαμορφώνεται βαθμολογική συνθήκη με διαφορά δυο νικών από την δεύτερη έως την ένατη θέση. Η δεύτερη ομάδα, μετά την πρωτοπόρο Φενέρ που δεν έχει βαθμολογική “συγκατοίκηση”, είναι η Ζάλγκιρις στην 6η θέση.
Είναι άγνωστο, βεβαίως, αν οι αντοχές των περισσοτέρων ομάδων θα είναι υψηλές στην συνέχεια της διοργάνωσης, αλλά διαγράφεται η ασφαλής πρόβλεψη ότι η «μάχη» εισόδου και παραμονής στις οκτώ πρώτες θέσεις για την συμμετοχή στα πλει οφ του επόμενου Απριλίου, θα είναι η πιο «σκληρή» των τελευταίων ετών. Από την όγδοη μέχρι την 18η θέση, υπάρχει διαφορά δυο νικών. Έξι ομάδες έχουν σχηματίσει βαθμολογικό γκρουπ με ρεκόρ 4 νικών-6 ηττών και ακολουθούν τέσσερις ομάδες με 3-7.
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας, σε πολλοστή ερώτηση που δέχτηκε, όπως και οι άλλοι συνάδελφοι του στην Ευρωλίγκα, το είπε με τον ακριβέστερο τρόπο: «Ακόμα και η τελευταία ομάδα της βαθμολογίας, μπορεί να νικήσει μία από τις τέσσερις-πέντε που προπορεύονται, προς το παρόν, στην βαθμολογία».
Ακόμα και ο μέσος όρος επιθέσεων, έχει «σκαρφαλώσει» άνω των 80 πόντων στα περισσότερα παιχνίδια, η ανταπόκριση των ομάδων στα υψηλά σκορ και η διεκδίκηση της νίκης από τις επιθέσεις τους, μαρτυρά την αύξηση των γκραν-γκινιόλ αγώνων που προσφέρουν σασπένς και αβεβαιότητα για τον νικητή μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο, το τελευταία εύστοχο ή άστοχο σουτ.