Η φυγή των ξένων παικτών από τις ρωσικές ομάδες «βαθαίνει» τον ανταγωνισμό της επόμενης Euroleague

Είναι χαρακτηριστικό, ότι από τους ξένους της ΤΣΣΚΑ (6), της Ζενίτ (10) και της Ούνικς Καζάν (7), οι 14 είχαν αποδοχές άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, τουλάχιστον και σε μερικές περιπτώσεις έφταναν μέχρι και τα 2-2,5 εκ. δολάρια.

Μπορεί ο αποκλεισμός των τριών ρωσικών ομάδων από τον προηγούμενο Φεβρουάριο στην Ευρωλίγκα, να αφαίρεσε σημαντικό ποσοστό της δυναμικότητας και του ανταγωνισμού που είχε η διοργάνωση, προς όφελος των άλλων ομάδων που βρέθηκαν σε τροχιά πρόκρισης στα πλει οφ, αλλά στην επόμενη διοργάνωση της περιόδου 2022-23, το πλάτος και το βάθος της ποιότητας των περισσότερων ομάδων, θα γίνει μεγαλύτερο, εξαιτίας του συνεχιζόμενου αποκλεισμού.

Γιατί, σε πρώτη φάση, οι τρείς ρωσικές ομάδες θα συνεχίσουν να είναι…εκτός παιχνιδιού και Ευρωλίγκα, ενώ σε δεύτερη φάση, οι ξένοι παίκτες που διέθεταν, έχουν, ήδη, διοχετευτεί στις περισσότερες από τις 18 ομάδες της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Σε αυτό το γεγονός, προστίθεται και η ποιότητα των ξένων παικτών που έπαιζαν σε ΤΣΣΚΑ, Ούνικς και Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, καθώς όχι απλά δεν ήταν «γυρολόγοι» ή παίκτες δεύτερης και τρίτης διαλογής, αλλά προερχόντουσαν από το πρώτο «ράφι» της αγοράς του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Για την συγκρότηση των ρόστερ τους και οι τρείς ρωσικές ομάδες που ήταν από τις ακριβότερες της Ευρωλίγκα και ειδικά η ΤΣΣΚΑ που είχε την πρωτοκαθεδρία επί σειρά ετών, πρόσφεραν πακτωλό εκατομμυρίων για την σύναψη των συμβολαίων με τους ξένους παίκτες.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι από τους ξένους της ΤΣΣΚΑ (6), της Ζενίτ (10) και της Ούνικς Καζάν (7), οι 14 είχαν αποδοχές άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, τουλάχιστον και σε μερικές περιπτώσεις έφταναν μέχρι και τα 2-2,5 εκ. δολάρια.

Συνεπώς, αυτοί οι ξένοι παίκτες από τους οποίους οι περισσότεροι ήταν Αμερικάνοι, συγκαταλεγόντουσαν στον «αφρό» των ομολόγων τους σε όλη την Ευρωλίγκα.

Αυτή η διαμορφωμένη κατάσταση στην διοργάνωση, σταμάτησε να ισχύει λόγω του συνεχιζόμενου αποκλεισμού των ρωσικών ομάδων και της αδυναμίας τους να διατηρήσουν χωρίς το κίνητρο της Ευρωλίγκα, τους ακριβοπληρωμένους ξένους παίκτες του που τράπηκαν σε αποχώρηση. Είτε αμέσως μετά τον αποκλεισμό των ρωσικών ομάδων, λόγω των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαιτίας της έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία, είτε μετά την ολοκλήρωση των αγωνιστικών υποχρεώσεων τους, στα τέλη Μαϊου.

Οι ανακοινώσεις μεταγραφών ξένων παικτών που αγωνίζονταν στην ΤΣΣΚΑ, την Ζενίτ και την Ούνικς, από άλλες ομάδες, πρώην ανταγωνίστριες τους, είναι σχεδόν καθημερινές.

Και είναι προβλεπόμενη με ασφάλεια και βεβαιότητα, η εκτίμηση ότι τα «ψώνια» αυτών των ομάδων από τις ρωσικές για τις θέσεις των ξένων παικτών, θα ανεβάσει το επίπεδο ανταγωνισμού, τουλάχιστον, σε ατομικό επίπεδο, γιατί εξαρτάται και η αγωνιστική ομοιογένεια τους με τις νέες ομάδες τους. Αν και μπάσκετ υψηλού επίπεδου έπαιζαν με τις ρωσικές ομάδες και το ίδιο θα συνεχίσουν να κάνουν, ως γνήσιοι επαγγελματίες και με την φανέλα των νέων ομάδων τους.

Ουσιαστικά, οι επαφές όλων των άλλων ομάδων της Ευρωλίγκα για να φτάσουν σε συμφωνίες με τους πρώην ξένους παίκτες των τριών ρωσικών, είχαν αρχίσει πριν από το F4 της Ευρωλίγκα, στο Βελιγράδι. Οι περισσότερες παίκτες είχαν περισσότερες από μια κατατεθειμένες προτάσεις από τις ενδιαφερόμενες ομάδες στους εκπροσώπους τους.

Μόνο οι δυο «αιώνιοι» αντίπαλοι του ελληνικού μπάσκετ, «ψώνισαν» εις…διπλούν από την Ρωσία. Ο Ολυμπιακός ενέταξε τον Μπόλομποι από την ΤΣΣΚΑ και τον αντικατέστησε τον Ντόρσεϊ με τον Κάνααν που είχε φύγει από την Ούνικς και έπαιξε στην Γαλατάσαραι. Ο Παναθηναϊκός απέκτησε δυο Λιθουανούς. Τον Γκριγκόνις από την ΤΣΣΚΑ, με οικονομικό αντάλλαγμα γιατί είχε συμβόλαιο και τον συμπατριώτη του, Γκουντάιτις από την Ούνικς Καζάν.

Οι ξένοι παίκτες των ρωσικών ομάδων με την νέα φανέλα τους στην Ευρωλίγκα 2022-23:

–Τζόρνταν Λόιντ από Ζενίτ στην Μονακό

–Τζόρνταν Μίκι από Ζενίτ στην Βίρτους Μπολόνια

–Τζόν Χόλαντ από Ούνικς σε Ερυθρό Αστέρα

–Μάριους Γκριγκόνις από ΤΣΣΚΑ σε Παναθηναϊκό

Αρτούρας Γκουντάιτς από Ζενίτ σε Παναθηναϊκό

 –Κόνερ Φράνκαμπ από Ζενίτ σε Προμηθέα  

–Τόκο Σενγκέλια από ΤΣΣΚΑ σε Βίρτους Μπολόνια

–Ντάνιελ Χάκετ από ΤΣΣΚΑ σε Βίρτους Μπολόνια

–Τζον Μπράουν από Ούνικς σε Μονακό

–Τζαρέλ Μπράντλεϊ από Ούνικς στην G-league (HΠΑ)

–Aΐζαια Κάνααν από Ούνικς σε Γαλατασαράι -Ολυμπιακό

–Tζόελ Μπόλομποι από ΤΣΣΚΑ σε Ολυμπιακό

Ουίλ Κλάιπερν από ΤΣΣΚΑ σε Εφές Αναντολού

–Μπίλ Μπάρον από Ζενίτ σε Αρμάνι

Ιφε Λούντμπεργκ από ΤΣΣΚΑ σε Φοίνιξ Σανς

Έφυγαν από Ρωσία, αλλά ακόμα είναι ελεύθεροι:

-Σαμπάζ Νέιπιερ από Ζενίτ– ελεύθερος

–Μιντάουγκας Κουζμίνσκας από Ζενίτ- ελεύθερος

–Ματέουζ Πονίτκα από Ζενίτ- ελεύθερος

Η «απάντηση» των ρωσικών ομάδων στις μεταγραφές ξένων παικτών:

Τρέι Τόμκινς από Ρεάλ στην Ζενίτ

Τζέιλεν Ρέινολντς από Μακάμπι σε Ούνικς

Ντάριλ Μέικον  από Παναθηναϊκό σε Ούνικς

Βινς Χάντερ από Μετροπόλιταν σε Ούνικς


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.