Φάιναλ φορ: Οι μεγάλες επιστροφές

Ο Πάου Γκασόλ δημιουργεί ένα ασύλληπτο ρεκόρ αφού επιστρέφει 21 ολόκληρα χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση σε φάιναλ φορ. Αλλά δεν είναι ο μοναδικός που επιστρέφει στη μεγάλη γιορτή. Ο Δημήτρης Καρύδας γράφει για τους εννιά που περίμεναν πολύ για να ξαναγίνουν διεκδικητές του τίτλου.

Ο Πάου Γκασόλ ήταν νέος και γέρασε! Εικοσάχρονο παιδάκι ήταν τον Απρίλη του 2000 όταν στο τελευταίο φάιναλ φορ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στην Πυλαία έγινε θεατής της δεύτερης στέψης του Παναθηναϊκού. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο….αυλάκι του χρόνου. Ο Γκασόλ μετακόμισε στο ΝΒΑ, έπαιξε πάνω από 1600 αγώνες, κέρδισε δύο τίτλους πρωταθλητή και τώρα πια με γκρίζα μαλλιά αποφάσισε να επιστρέψει για το δικό του Ευρωπαϊκό last dance. Με την παρουσία του στην Κολωνία ο Γκασόλ δημιουργεί ένα μοναδικό ρεκόρ που μάλλον θα αργήσει πολύ να καταρριφθεί, αν καταρριφθεί ποτέ. Ποτέ άλλοτε στην ιστορία παίκτης ή προπονητής δεν επέστρεψε σε φάιναλ φορ είκοσι και βάλε χρόνια από την προηγούμενη συμμετοχή του.

Ο σούπερ σταρ των ‘’μπλάου γκράνα’’ δεν είναι ο μοναδικός πάντως που βλέπει την Κολωνία σαν την προσωπική του…Ιθάκη! Άλλοι οκτώ παρόντες στο φάιναλ φορ χρειάστηκε να περιμένουν από 5 (το λιγότερο) έως μια ολόκληρη δεκαετία (το μάξιμουμ) για να τελειώσει η προσωπική τους Οδύσσεια! Και επειδή δεν είναι δεδομένο ότι θα βρίσκονται εκεί κάθε χρόνο δεν πάνε στην Κολωνία μόνο για τη….συμμετοχή αλλά και για να κερδίσουν. Ας δούμε λοιπόν τους υπόλοιπους οκτώ…

Νικ Καλάθης (τελευταία συμμετοχή 2012): Από την τελευταία συμμετοχή του Νικ Καλάθη σε φάιναλ φορ πέρασε ήδη σχεδόν μια γεμάτη δεκαετία. Το 2012 νεαρός και στην ουσία παίκτης ειδικών αποστολών ήταν στην Πόλη με τον Παναθηναϊκό ένα χρόνο μετά τον θρίαμβο της Βαρκελώνης. Τώρα, πλέον, σούπερ σταρ της Ευρωλίγκα θέλει να γυρίσει στη Βαρκελώνη με το τρόπαιο στα χέρια.

Ετορε Μεσίνα (τελευταία συμμετοχή 2014): Το Μιλάνο και η….Μακάμπι πίκραναν τον Έτορε Μεσίνα. Την άνοιξη του 2014 στην έδρα της σημερινής του ομάδας, το Φόρουμ, έφευγε ηττημένος ενός φάιναλ φορ όπου η ΤΣΣΚΑ είχε εμφανιστεί ως συνήθως σαν το μεγάλο φαβορί. Τη βραδιά του τελικού οι Ρώσοι είχαν ήδη προσεγγίσει τον Δημήτρη Ιτούδη, ο ‘’Έκτορας’’ πήγε στο ΝΒΑ και γύρισε για να οδηγήσει μετά από 29 χρόνια την Ολίμπια Μιλάνο ξανά σε ένα φάιναλ φορ.

Βλάντιμιρ Μίτσοφ (τελευταία συμμετοχή 2014): Πριν από επτά χρόνια επίσης στο φάιναλ φορ του Μιλάνο ο Βλάντιμιρ Μίτσοφ έπαιζε για τελευταία φορά με τη φανέλα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και προπονητή τον Μεσίνα! Το γύρισμα του χρόνου τους έφερε ξανά στο Μιλάνο, ο Σέρβος είναι εκτός rotation τον τελευταίο καιρό αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Μετά από δύο χρονιές στη Γκαλατασαράι ο Μίτσοφ κατάφερε μένοντας στο Μιλάνο να προσθέσει ένα κομμάτι στην προσωπική του ιστορία.

Νίκολα Μίροτιτς (τελευταία συμμετοχή 2014): Και για τον Μαυροβούνιο το φάιναλ φορ στο Μιλάνο αποτέλεσε το τέλος ενός κύκλου της καριέρας του. Όπως και ο Μεσίνα πήρε το δρόμο για το ΝΒΑ και η παρουσία του σε εκείνο το φάιναλ φορ ήταν η τελευταία –μέχρι τη φετινή- της καριέρας του. Τότε, η Ρεάλ είχε συντρίψει στον πιο μονόπλευρο ημιτελικό της ιστορίας την νυν ομάδα του αλλά στον τελικό δεν τα κατάφερε. Τώρα θέλει να γράψει με τους Καταλανούς πλέον διαφορετικά το σενάριο.

Κρις Σίνγκλετον (τελευταία συμμετοχή 2016): Τα χρόνια στον Παναθηναϊκό πέρασαν χωρίς φάιναλ φορ, πέρσι η πορεία της ΕΦές έμεινε ημιτελής και ο Αμερικάνος μετράει με αυτές τις συγκυρίες πέντε χρόνια χωρίς…..τελική τετράδα. Το 2016 σε μια άλλη πλευρά της Γερμανίας, στο Βερολίνο, είχε παίξει το πρώτο και τελευταίο μέχρι τώρα φάιναλ φορ του με τη Λοκομοτίβ Κούμπαν του Γιώργου Μπαρτώκα.

Μάλκολμ Ντιλέινι (τελευταία συμμετοχή 2016): Ένας άλλος παίκτης εκείνης της Λοκομοτίβ Κούμπαν ο Μάλκολμ Ντιλέινι έκλεισε μια πενταετία μακριά από φάιναλ φορ! Ο λόγος για τον Αμερικάνο γκαρντ που από τότε δεν είχε είναι η αλήθεια και πολλές ευκαιρίες. Έπαιξε εκτός Ευρώπης (ΝΒΑ, Κίνα) και πέρσι η σχέση του με τη Μπαρτσελόνα σταμάτησε επεισοδιακά κάτι που σημαίνει ότι ακόμη και αν οι Καταλανοί είχαν φτάσει ένα χρόνο νωρίτερα στην Κολωνία εκείνος θα απουσίαζε.

Βίκτορ Κλαβέρ (τελευταία συμμετοχή 2016): Τρίτος παίκτης από την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα που έκλεισε πενταετία χωρίς φάιναλ φορ. Ο Κλαβέρ έπαιζε στην Κούμπαν του 2016 αλλά χρειάστηκε να γυρίσει στην πατρίδα του και να φορέσει τη φανέλα της Μπαρτσελόνα για να ξαναφτάσει κοντά στο….τέλος του δρόμου!

Ανταμ Χάνγκα (τελευταία συμμετοχή 2016): Το φάιναλ φορ του 2016 ήταν σημαδιακό και για τον Χάνγκα. Ο πολυσύνθετος Μαγυάρος έπαιξε στο Βερολίνο με τη Μπασκόνια και πέντε χρόνια αργότερα φιλοδοξεί να κάνει κάτι παραπάνω από μια συμμετοχή σε μικρό τελικό.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.