Η επιστροφή στην αγωνιστική κανονικότητα και στον αγωνιστικό ρυθμό θα είναι διαφορετική για τις ομάδες και ο αντίκτυπος των αναβολών θα φανεί στην απόδοση τους.

Oι αναγκαστικές και αλλεπάλληλες αναβολές αγώνων στην Ευρωλίγκα, πέραν της χρονικής συσσώρευσης τους στο εγγύς μέλλον και της αναμενόμενης δημιουργίας νέων εβδομάδων με διπλές αγωνιστικές, αναμένεται να αλλάξουν και το αγωνιστικό στάτους των περισσοτέρων ομάδων, όταν θα επανέλθει η ομαλή ροή της τέλεσης των παιχνιδιών. Η απραξία των ομάδων που αρχίζουν να έχουν-ακόμα-ως και τρία εξ’ αναβολής παιχνίδια, όπως είναι ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός, προκαλεί αγωνιστικό αποσυντονισμό και κυρίως αρυθμία, ανεξαρτήτως του επιπέδου που βρίσκονταν όλες οι ομάδες, πριν από το «τσουνάμι» των αναβολών.

«Εκμεταλλευτήκαμε το χρονικό διάστημα των αναβολών με δυο φιλικά παιχνίδια και δυνατές προπονήσεις» είπε ο Ιτούδης, μετά την εύκολη νίκη της ΤΣΣΚΑ, στο ΟΑΚΑ και ενώ οι Μοσχοβίτες δεν είχαν ιδιαίτερα πολλά θετικά κρούσματα κορωνοϊού στους παίκτες, αλλά δεν έπαιζαν, λόγω της αδυναμίας των αντιπάλων τους να διέθεταν 8 παίκτες, εκτός υγειονομικού πρωτοκόλλου και 5ήμερης «καραντίνας».

Ο Ολυμπιακός που βρισκόταν στο «οn» πριν φτάσει να απαριθμεί έως και 9 θετικά κρούσματα, εμφανίστηκε στην Κωνσταντινούπολη, απέναντι στην Φενέρμπαχτσε, χωρίς δυνάμεις και για τα 40 λεπτά του αγώνα. «Έφαγε ξύλο» από την άμυνα της Φενέρ, αλλά δεν είχε την ανάλογη σωματική αντίδραση, λόγω και της έλλειψης ανάλογων αποθεμάτων. Οι οργανισμοί και τα σώματα των παικτών, ακόμα και αν περνούν με ανεπαίσθητα συμπτώματα την μόλυνση τους από τον κορωνοϊό και την μετάλλαξη «Όμικρον», δεν σημαίνει ότι μένουν παντελώς ανεπηρέαστοι και ενώ η απραξία από τις προπονήσεις και τον ρυθμό των αγώνων, όταν μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, δεν έχει αντίκτυπο κατά την επιστροφή τους στο παρκέ. Κάθε άλλο και τουλάχιστον στον πρώτο αγώνα. Οι «ερυθρόλευκοι», στις 26 Δεκεμβρίου έπαιξαν στο Κύπελλο με τον Ιωνικό και προκρίθηκαν στο Final-4, ενώ αγωνίσθηκαν και πάλι, κόντρα στη Φενέρ, στις 11 Ιανουαρίου. Συνολικό κενό δεκαπέντε ημέρες. Προπονήσεις των έξι παικτών για μια εβδομάδα.  

Ο Παναθηναϊκός, ο οποίος-ούτως ή άλλως- διανύει την χειρότερη-ever- σεζόν στην Ευρωλίγκα, εμφανίσθηκε ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα και χειρότερος, απέναντι στην ΤΣΣΚΑ, στο ΟΑΚΑ, μετά την αγωνιστική επάνοδο του και ενώ είχε δώσει τον τελευταίο αγώνα του στο ελληνικό πρωτάθλημα, με αντίπαλο το Λαύριο, στις 27 Δεκεμβρίου. Έπαιξε ξανά στις 13 Ιανουαρίου.

Ίδια και παρόμοια εικόνα, λόγω μη αγωνιστικής συντήρησης λόγω των απωλειών από τα θετικά κρούσματα κορωνοϊού, θα παρουσιάσουν όλες οι ομάδες της Ευρωλίγκα, με αποτέλεσμα στο αμέσως προσεχές διάστημα να υπάρξουν και ανάλογα αποτελέσματα, ως αντίκτυπο της αγωνιστικής κατάστασης και ανετοιμότητας από όσες ομάδες επηρεασθούν «βαθιά»…

Σε συνδυασμό με την μεταλλαγή από την απραξία στην «βουτιά» των διπλών αγώνων, σε διάστημα 48 ωρών, το δεύτερο 15νθήμερο του Ιανουαρίου και ο Φεβρουάριος θα είναι… «γόνιμα» διαστήματα για βαθμολογικές ανακατατάξεις, αν όχι θεαματικές, αλλά σίγουρα ανατρεπτικές σε σημαντικό ποσοστό για την κούρσα πρόκρισης στα πλει οφ της Ευρωλίγκα.

«Η αργία μήτηρ πάσης κακίας» λέει το γνωμικό των αρχαίων Ελλήνων.