H απουσία ελληνικής εκπροσώπησης στην φάση των «16» του ChampionsLeagueBasketball και ενώ στην αφετηρία της φετινής διοργάνωσης, είχαν τεθεί τέσσερις ομάδες (ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Λαύριο, Περιστέρι), επιβεβαιώνει την συνολική αδυναμία του αθλήματος, σε επαγγελματικό επίπεδο, να ισχυροποιήσει το πρωτάθλημα του και να…εξάγει ανταγωνιστικές ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η κάτοχος του τίτλου (2018) ΑΕΚ και οικοδέσποινα δυο φάιναλ φορ στην Αθήνα, σε διάστημα δυο ετών, αποχαιρέτησε το Τσάμπιονς Λίγκ από την πρώτη φάση των ομίλων. Το Περιστέρι που συμμετείχε στον προκριματικό γύρο, αποκλείστηκε. Ο ΠΑΟΚ και το Λαύριο έφτασαν, σύμφωνα με το νέο σύστημα στην διαδικασία των play-in (δυο νίκες σε 3 παιχνίδια για την πρόκριση στους 16), αλλά δεν είχαν καλύτερη προοπτική και επίσης αποχαιρέτησαν.

Παράλληλα, η ευρωπαϊκή πορεία του Ηρακλή και του Ιωνικού δεν ήταν καλύτερη στα προκριματικά του FIBA Europe Cup και ο πρόωρος αποκλεισμός τους, δεν πρόσφερε καν την εμπειρία της συμμετοχής. Στην πιο αδύναμη ευρωπαϊκή διοργάνωση, δεν υπάρχει, επίσης, ελληνική εκπροσώπηση.

Κάνοντας μαθηματικό απολογισμό, το ελληνικό, επαγγελματικό μπάσκετ συμπεριλαμβάνεται, στην χαμηλότερη διαβάθμιση των 27 ευρωπαϊκών χωρών που έχουν εκπροσώπηση στις διοργανώσεις, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ομάδων.

Οι έξι από τις επτά ελληνικές ομάδες έχουν αποκλειστεί και μόνο ο Προμηθέας– εκτός του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού στην Εuroleague– συνεχίζει να έχει ευρωπαϊκή παρουσία στο Eurocup.

Οι αποκλεισμένοι εκπρόσωποι του πρωταθλήματος της Basket League, γνώρισαν 27 ήττες στις διοργανώσεις  Basketball Champions League και στο FIBA Europe Cup. Η δήλωση συμμετοχής σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, ακόμα και αν είναι χαμηλής δυναμικότητας, μόνο και μόνο για την αποκόμιση εμπειριών και την πραγματοποίηση όσων ταξιδιών προλάβουν να κάνουν, αποδεικνύεται περίτρανα ότι είναι άκρως ανώφελη για τις ίδιες τις ομάδες και μεγεθύνουν την αγωνιστική «γύμνια» του εγχώριου πρωταθλήματος.

Ο συνήθης τίτλος των ΜΜΕ «αποχαιρετισμός με ψηλά το κεφάλι», αποτελεί «παρηγοριά στον άρρωστο», καθώς την προηγούμενη χρονιά, η 8η ομάδα που έδωσε «μάχη» για να εξασφαλίσει την παραμονή της στην Basket League, δήλωσε συμμετοχή σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. στις αρχές της επόμενης σεζόν. Για το «ονόρε», προφανώς και την ιστορική καταγραφή…

Το ελληνικό πρωτάθλημα παραμένει 8ο στον πίνακα των νικών, ενώ μόνο εννέα «λίγκες» συνεχίζουν να συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με εφτά ή περισσότερες ομάδες. Υπάρχει το παράδειγμα του Ισραήλ που εκπροσωπείται από επτά ομάδες στα ευρωπαϊκά κύπελλα, αλλά έχει λιγότερες νίκες από την Ελλάδα (23), με καλύτερο ποσοστό νικών (45,1%).

Συνολικά, το ποσοστό νικών των ελληνικών ομάδων, μέχρι τώρα και συμπεριλαμβανομένων των «αιωνίων» αντιπάλων και του Προμηθέα, τις κατατάσσει στην 20η θέση μεταξύ 27 πρωταθλημάτων. Η σύγκριση του ελληνικού, επαγγελματικού μπάσκετ με τα εθνικά πρωταθλήματα χωρών (Βόρεια Μακεδονία, Κύπρος,  Φινλανδία, Αυστρία, Βουλγαρία, Λετονία, Τσεχία) που βρίσκονται στις κατώτερες θέσεις από την Basket League, πιστοποιεί τον μαρασμό του αθλήματος που έχει άμεσο αντίκτυπο σε όλες τις Εθνικές ομάδες και πρωτίστως στην παραγωγή και ανάδειξη παικτών.