O ΠΑΟΚ έγινε (ξανά)…PAOK

O ΠΑΟΚ συνδύασε την οικονομική εξυγίανση με την αγωνιστική «εκτόξευση» σε χρόνο-ρεκόρ την προηγούμενη σεζόν και πλέον «προβάρει» ξανά το...κουστούμι του BCL

Η δήλωση συμμετοχής του ΠΑΟΚ στο BCL, ύστερα από έναν χρόνο απουσίας και η ευχέρεια κατάθεσης φακέλου αδειοδότησης στον ΕΣΑΚΕ για το πιστοποιητικό συμμετοχής στο επόμενο πρωτάθλημα της Βasket League, αποτελούν το επιστέγασμα της δύσκολης, οικονομικής εξυγίανσης, η οποία ολοκληρώθηκε σε χρόνο-ρεκόρ και μηδένισε χρέη ετών. Ο Θανάσης Χατζόπουλος που ήταν πασίγνωστος στην οικογένεια του ΠΑΟΚ και ανέκαθεν βοηθούσε αθόρυβα με ταμειακές διευκολύνσεις ή και δωρεές ποσών την χρεωμένη ΚΑΕ, δεν είχε την εμπειρία και την φιλοδοξία παράγοντα. Είχε, όμως, πλάνο, ρεαλισμό και εξ’ αρχής, όταν κλήθηκε να αναλάβει το μάνατζεμεντ της ΚΑΕ, είπε δυο αλήθειες. Η πρώτη ήταν ότι «θα πούμε μόνο αλήθεια σε κάθε ΠΑΟΚτζή και δεν πρόκειται να διαιωνίσουμε οφθαλμαπάτες και αίολη αισιοδοξία χωρίς να έχουμε να πληρώσουμε τα…νερά». Η δεύτερη ήταν «ότι με τους αριθμούς δεν παίζει κανείς. Δεν θα κάνουμε λογιστική και στατιστική διαχείριση».

Ο ΠΑΟΚ έβαλε «τελεία» στα χρέη παρελθόντων ετών. Ο Χατζόπουλος έβαλε στόχο να «εξαφανίσει» με αποπληρωμή οφειλών, ύψους 1,1 εκ. ευρώ. Και τα κατάφερε από το καλοκαίρι του 2020 μέχρι φέτος, έχοντας παράλληλα, αγωνιστικό προϋπολογισμό 300-350 χιλιάδων ευρώ. Συνολικά, το…εικονικό μπάτζετ του ΠΑΟΚ, ήταν 1,4 εκ. και στο τέλος της σεζόν 2020-21, είχε αποπληρώσει τους πάντες. Γι’ αυτόν τον λόγο και με χαρακτηριστική άνεση, συγκριτικά με άλλες ΚΑΕ που πιέστηκαν χρονικά για διακανονισμούς με παίκτες και προπονητές και την ρύθμιση παλαιότερων χρεών, ο «Δικέφαλος» του Βορρά, ήταν από τις πρώτες ΚΑΕ που κατέθεσε πλήρη φάκελο. Γιατί και από τις 10 άλλες ΚΑΕ του επόμενου πρωταθλήματος, θα φανεί αν οι φάκελοι τους είναι πλήρεις δικαιολογητικών, ύστερα από την εξέταση που θα κάνει η πρωτοβάθμια επιτροπή αυτοελέγχου της «λίγκας».

Παράλληλα, ο Θανάσης Χατζόπουλος παρέλαβε χρέη 2 εκ. ευρώ προς το Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία που είχαν τεθεί σε ρύθμιση, με την αρωγή του Ιβάν Σαββίδη, επί προεδρίας Μπάνε Πρέλεβιτς και συνέχισε να τηρεί την μηνιαία καταβολή δόσεων, ύψους 40 χιλιάδων ευρώ. Ο ΠΑΟΚ παρέμεινε «λευκός» με ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, ενώ στα γραφεία του, δεν έφτασε κανένα ban (απαγόρευση μεταγραφών λόγω χρεών σε παίκτες, προπονητές και μάνατζερ) από την FIBA.

Στον προϋπολογισμό της επόμενης περιόδου, ο Θανάσης Χαντζόπουλος θα μετακυλήσει συνολικό χρέος 430 χιλιάδων ευρώ (Δημόσιο), θα το συνυπολογίσει και ο στόχος που έχει θέσει για πλήρη απαλλαγή από χρέη μέχρι και το τελευταίο…ευρώ, θα φανεί στην έναρξη της περιόδου 2022-23.

Η κίνηση-ματ και το «δώρο»

Στην διάρκεια της περσινής περιόδου, ο Χαντζόπουλος έκανε μια κίνηση-ματ, ενώ δέχτηκε και ένα  απρόσμενο «δώρο», όπως συνέβη και με τις άλλες ΚΑΕ. Προκήρυξε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ενός εκατομμυρίου ευρώ.  Στο ύψος των χρεών προς τρίτους. Ζήτησε την βοήθεια των δεκάδων χιλιάδων φιλάθλων του ΠΑΟΚ που ανταποκρίθηκαν πλήρως στην κάλυψη του 50% της αύξησης. Ο κόσμος του ΠΑΟΚ έβαλε στα ταμεία της ΚΑΕ, πεντακόσιες χιλιάδες, γιατί πίστεψε στο σχέδιο του Χαντζόπουλου και κυρίως τον εμπιστεύτηκε ότι όλο το ποσό θα πάει στην τακτοποίηση των χρεών. Γιατί και παλαιότερα, είχαν γίνει αυξήσεις, έστω και μικρότερες, αλλά το «τέρας» των χρεών, δεν νικήθηκε. Αντίθετα, συνέχισε να μεγαλώνει…

Για το εξ’ ημισίας ποσό της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (500 χιλ. ευρώ), έχει δεσμευτεί ρητά η οικογένεια Σαββίδη. Θα είναι και η τελευταία οικονομική αρωγή της προς την ομάδα μπάσκετ. Αυτό ζήτησε και ο Θανάσης Χατζόπουλος. Την τελευταία βοήθεια του μπάσκετ, από τον διοικητικό ηγέτη της ΠΑΕ, ώστε να γίνει πλήρες αγωνιστικό restrart, από το 2022 και ο ΠΑΟΚ να αρχίσει εποχή πρωταθλητισμού. Τριάντα χρόνια μετά την θητεία Νίκου Βεζυρτζή και το πρωτάθλημα του ’92, το Κυπελλούχων του ’91 και το Κόρατς του ’94.

Το «δώρο» ήταν η καταβολή του μεριδίου από τον ΟΠΑΠ στο επαγγελματικό μπάσκετ, όπως συνέβη και στις άλλες 11 ΚΑΕ του περσινού πρωταθλήματος.

Όλα αυτά έγιναν από έναν άνθρωπο στην διοίκηση της ΚΑΕ ΠΑΟΚ, τον ιδιοκτήτη εταιρίας συσκευασίας τροφίμων; Ο Θανάσης Χατζόπουλος επιβεβαίωσε στην πράξη, ότι «όπου λαλούν πολλοί κοκόροι…» και τελικά σ’ έναν χρόνο, με τον συγκεντρωτισμό του ενός και με «μολύβι και χαρτί», πήρε…πρωτάθλημα οικονομικών .

Μπορεί να είχε καταφέρει ακόμα μεγαλύτερη εξυγίανση, αν διέθετε το έσοδο των εισιτηρίων, γιατί ο ΠΑΟΚ έχει κόσμο και θα μπορούσε να κατακλύσει το κλειστό της Πυλαίας, αν δεν υπήρχε το πρόβλημα της πανδημίας και ειδικά από τον Ιανουάριο και μετά για να επιβραβεύσει την αγωνιστική «εκτόξευση» που πέτυχε ο Άρης Λυκογιάννης.

Γιατί, θα μπορούσε ο ΠΑΟΚ να είχε εξυγιανθεί οικονομικά και εκτός γηπέδων, αλλά πάνω στο παρκέ να έδινε «μάχη» για την επιβίωση του, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια και μέχρι τον προηγούμενο Δεκέμβριο.

Ο ΠΑΟΚ κατέκτησε την 5η θέση, έχασε την πρόκριση του στο ελληνικό φάιναλ φορ και από διαιτητικά λάθη σε βάρος του και είναι αναμφισβήτητο το κέρδος της συνεργασίας με τον Λυκογιάννη που δούλεψε με τους παίκτες που ανέλαβε, δεν έκανε καμία αλλαγή και παρουσίασε ανταγωνιστική ομάδα. Αν είχε αναλάβει και νωρίτερα, ίσως, το αποτέλεσμα να ήταν ακόμα καλύτερο. Θα έχει την δυνατότητα, όμως, στην επόμενη περίοδο, διαχειριζόμενος μεγαλύτερο μπάτζετ, με δικές του επιλογές, εξ’ αρχής.

Στην Ευρώπη, ο ΠΑΟΚ έγινε ξανά…PAOK και ο στόχος είναι η πρόκριση, τουλάχιστον, μέχρι την φάση των «16, με το νέο σύστημα του BCL που έχει λιγότερα ταξίδια (δυο στον όμιλο και ένα ή δυο στα μπαράζ 2ΟΥ-3ου με πλεονέκτημα έδρας του δεύτερου και την πρόκριση στις 2 νίκες).  


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

Δείτε Επίσης