Μετά από πέντε διερευνητικά χρόνια το BCL σύμφωνα με τον κ.Κομνηνό έχει κάνει πλέον ένα σημαντικό κύκλο που του επιτρέπει να σκέφτεται την σοβαρή πιθανότητα διεξαγωγής του φάιναλ φορ σε ουδέτερη έδρα. Μεχρι τώρα η νεότευκτη διοργάνωση προτιμούσε το φάιναλ φορ να διοργανώνεται στην έδρα ενός εκ των φιναλίστ. Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου παραμονές του τελικού Μπούργκος-Καρσίγικα ο κ.Κομνηνός τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
”Αυτή η σεζόν ήταν πάρα πολύ δύσκολη και με πολλές προκλήσεις για όλους, σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή διεθνών διοργανώσεων, όπου πρέπει να επιβάλλουν τα διάφορα πρωτόκολλα, από διαφορετικές χώρες. Στόχος μας ήταν αυτό το Φάιναλ 8 να είναι ένα από τα καλύτερα που έγιναν ποτέ και είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουμε φτάσει πολύ κοντά σε αυτό το στόχο. Είμαστε λοιπόν, εδώ, στο Νόβγκοροντ, για το Φάιναλ 8, και όχι Φάιναλ 4, για λόγους που αφορούν στους περιορισμούς που είχαμε φέτος στο καλεντάρι και το γεγονός ότι στο νέο φόρματ που επιβάλλαμε η διεξαγωγή Προημιτελικών δεν ήταν εφικτό να γίνουν.
Μέχρι τώρα, το τουρνουά έχει παρουσιάσει μία αξιοσημείωτη επιτυχία σε επίπεδο οργάνωσης και νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω τόσο την τοπική κυβέρνηση του Νόβγκοροντ, όσο και την Νίζνι, για την εκπληκτική προσπάθεια που έκαναν. Από τη δική μου πλευρά, λαμβάνοντας υπόψιν το περιβάλλον που υπάρχει στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, το δικό μας σημαντικό χρονολογικό ορόσημο ήταν το τέλος της πρώτης τριετίας… Ηταν το διάστημα που έπρεπε να δείξουμε ότι έχουμε μία διοργάνωση με αξιοπιστία. Είμαστε ακόμα μία νεαρή διοργάνωση, κανουμε ακόμα βρεφικά βήματα, αλλά μετά το πρώτο πιτ στοπ, στην τριετία, βάζουμε στόχους που αφορούν στην αξιοπιστία, την διείσδυση στα social media, όπως επίσης και την καθιέρωση των δικών μας αρχών σχετικά με το σεβασμό που έχουμε στα εθνικά πρωταθλήματα και το γεγονός ότι οι πόρτες μας είναι ανοιχτές για όλους χωρίς περιορισμούς. Το επόμενο βήμα μας, μετά το τέλος της τριετίας, ήταν να βγούμε στην αγορά για να βρούμε ισοδύναμους επενδυτές, διότι πιστεύουμε ότι έτσι θα μπορούσαμε να μεγαλώσουμε ακόμα περισσότερο. Και όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο γνώσης, κι εμπειρίας. Οπως ξέρετε το πετύχαμε και ενώ όλα πήγαιναν σύμφωνα με το πλάνο, προέκυψε η πανδημία, που μας επηρέασε. Και φυσικά δεν ήμασταν η μοναδική διοργάνωση που επηρεάστηκε. Για αυτό το λόγο όμως, οφείλω να ομολογήσω ότι οι προτεραιότητές μας άλλαξαν λίγο, κάναμε προσαρμογές προκειμένου να καταφέρουμε να στέψουμε μία ομάδα ως πρωταθλήτρια, να τελειώσουμε δηλαδή τη διοργάνωση. Το BCL ήταν η μοναδική διοργάνωση στο μπάσκετ που το κατάφερε και χρειάστηκε να κάνουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να τα καταφέρουμε.
Το νέο φορμάτ που καθιερώσαμε, μας επέτρεψε να είμαστε πολύ ευέλικτοι και να έχουμε αρκετό χρόνο να …αναπνεύσουμε, όχι μόνο εμείς, αλλά κυρίως οι ομάδες, οι λίγκες και όλοι όσοι εμπλέκονταν. Είμαστε πολύ χαρούμενοι με τα βήματα που έχουμε κάνει, αλλά σίγουρα όπως έχω πει, είναι πολύ νωρίς ακόμα για τη διοργάνωσή μας και κοιτώντας μπροστά θα ήθελα το BCL να καθιερωθεί ως μία κορυφαία διοργάνωση στην Ευρώπη. Το ενδιαφέρον που έχει γεννήσει η διοργάνωση και η αφοσίωση κάποιων από των κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης, είναι αξιοσημείωτο και είμαστε ενθουσιασμένοι για το ρόλο που μπορεί να παίξει το BCL στην αναδιαμόρφωση του τοπίου των ευρωπαϊκών διοργανώσεων.
Σε πέντε σεζόν είχαμε περισσότερες από 35 χώρες που εκπροσωπήθηκαν στο BCL και περισσότερες από 130 ομάδες. Κι αυτό είναι κομμάτι του DNA μας, της φιλοσοφίας μας και των στόχων μας. Το BCL είναι εδώ για να εκπροσωπήσει όλο το οικοσύστημα του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Στις επόμενες εβδομάδες θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε κάποιες ανακοινώσεις σε διάφορα επίπεδα.
Σχετικά με την διοργάνωση ενός τουρνουά με κόσμο εν καιρώ πανδημίας:
“Δε θα έλεγα ότι είναι δύσκολο, θα έλεγα ότι είναι ασυνήθιστο. Μιλώντας με όλη την κοινωνία του μπάσκετ, όταν άρχισε το πρώτο ματς, όπου έπαιζε η οικοδέσποινα Νίζνι και το γήπεδο, πληρώντας τα πρωτόκολλα είχε 60% πληρότητα με κόσμο αναγνωρίσαμε ότι αυτό ήταν κάτι μοναδικό και για όλους ήταν κάτι καινούριο. Οι φωνές του κόσμου ήταν κάτι νέο για εμάς, που είχαμε να το ακούσουμε για περισσότερο από ένα χρόνο. Μην ξεχνάμε ότι στη Ρωσία οι αγώνες διεξάγονται με κόσμο για κάποιο καιρό και υπάρχει μία κατανόηση, μία συναίσθηση της κατάστασης. Κι αυτός είναι ένας λόγος που είμαστε εδώ. Η επιλογή του Νόβγκοροντ ήταν συμβατή με το γεγονός ότι θα μπορούσαμε να έχουμε και κόσμο στις εξέδρες”.
Για μία πιθανή σκέψη να διοργανώνονται οι τελικές φάσεις του BCL σε ουδέτερα γήπεδα:
“ Αυτό ήταν κάτι που συζητούσαμε πολύ διεξοδικά στο γραφείο για πολλά χρόνια. Κι αυτή η ερώτηση, έρχεται να ενταχθεί στο πλαίσιο των συζητήσεων που είχαμε κατά πόσο είμαστε ώριμοι αρκετά πια για να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Οπως όλοι ξέρουμε, όταν το BCL ξεκίνησε πριν πέντε χρόνια, γνωρίζαμε ότι δεν μπορούμε να διοργανώσουμε ένα τέτοιοι event σε οποιαδήποτε πόλη. Είναι πολύ λίγα τα αθλητικά event στην Ευρώπη που μπορούν να προσελκύσουν κόσμο, άσχετα με την ταυτότητα των ομάδων που αγωνίζονται σε αυτό το event. Είναι πολύ μικρή αυτή η λίστα των ομαδικών αθλημάτων. Ημασταν πολύ συνειδητοποιημένοι για αυτό. Ετσι θέλαμε να επιλέξουμε εκείνο τον τόπο που θα προστάτευε το επίπεδο του ενδιαφέροντας από πλευράς κόσμου, που θέλαμε. Ετσι πήγαμε στην Τενερίφη, στην Αθήνα, στην Αμβέρσα. Η Αμβέρσα όμως, ήταν καταλυτικής σημασίας για εμάς, διότι ήταν η πρώτη διοργάνωση που η οικοδέσποινα ομάδα δεν έφτασε στον τελικό. Ομως, μας έκανε τρομερή εντύπωση το γεγονός ότι το γήπεδο είχε 17 χιλιάδες κόσμο για τον τελικό κι αυτό μας ώθησε, ή μας ανάγκασε να αναρωτηθούμε αν ένα τόσο μεγάλο κοινό θα είχε ενδιαφέρον να παρακολουθήσει έναν τελικό του BCL… Τα επόμενα δύο τουρνουά έγιναν σε καθεστώς πανδημίας. Το γεγονός όμως, ότι και στη Ρωσία, έχουμε αρκετούς ντόπιους φιλάθλους που εκδηλώνουν ενδιαφέρον να δουν τους αγώνες παρότι η τοπική ομάδα είναι εκτός, μας δείχνει τη δίψα που υπάρχει για ζωντανό αθλητικό θέαμα, αλλά και το επίπεδο του προϊόντος που φέρνει το BCL και το οποίο είναι μοναδικό. Η απάντηση λοιπόν είναι, ναι, θα εξετάσουμε τη διεξαγωγή των τελικών φάσεων σε ουδέτερα γήπεδα στο μέλλον και θα αναζητήσουμε συνεργασίες, όχι μόνο με κλαμπ, αλλά με λίγκες και ομοσπονδίες για να βρούμε αυτό το περιβάλλον που θα καλωσορίσει το BCL ανεξάρτητο από την προέλευση των ομάδων που συμμετέχουν στην τελική φάση. Νομίζω ότι έχουμε φτάσει πια σε αυτό το επίπεδο ωριμότητας και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτό το βήμα”.