Ο πατέρας του Γιάννη Παπαπέτρου, εξηγεί πως έχουν τα πράγματα σχετικά με το ενδιαφέρον των δύο "αιωνίων" για το γιο του. Ο Αργύρης Παπαπέτρου με συνέντευξη του αναλύει τα δεδομένα και μιλά για τον παίκτη που εντυπωσίασε με τις εμφανίσεις του στο Ευρωμπάσκετ με την Εθνική Νέων.

Ο πατέρας του Γιάννη Παπαπέτρου, εξηγεί πως έχουν τα πράγματα σχετικά με το ενδιαφέρον των δύο “αιωνίων” για το γιο του. Ο Αργύρης Παπαπέτρου με συνέντευξη του αναλύει τα δεδομένα και μιλά για τον παίκτη που εντυπωσίασε με τις εμφανίσεις του στο Ευρωμπάσκετ με την Εθνική Νέων.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Αργύρη Παπαπέτρου στην εφημερίδα “ΦΩΣ”

Διαβάζετε το «ΦΩΣ»;

Ενημερώνομαι απ’ όλο τον αθλητικό Τύπο, σέβομαι τη μεγάλη ιστορία του «ΦΩΣ». Θα ήθελα να σας πω κάτι για αρχή και να το γράψετε. Με μεγάλη έκπληξη βλέπω στο sentragoal.gr ότι ένα κομμάτι δηλώσεών μου ο δημοσιογράφος δίνει τη δική του ερμηνεία.

Εγώ, λοιπόν, είπα ότι γνωρίζω για το ενδιαφέρον και των δυο συλλόγων, του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, είναι τιμή για τον Ιωάννη και την οικογένειά μας να θέλουν το παιδί δυο από τους κορυφαίους συλλόγους στην Ευρώπη. Πρώτα να γράψετε το όνομα του Ολυμπιακού διότι ο Ολυμπιακός εκδήλωσε το ενδιαφέρον του εδώ και πολύ καιρό σ’ εμένα και στην οικογένειά μας.

Ήταν πολύ τιμητικό που με πήρε τηλέφωνο ο προπονητής των πρωταθλητών Ευρώπης, ο Γιώργος Μπαρτζώκας, και μου ανέλυσε το πλάνο του, τα σχέδιά του και το πετυχημένο μοντέλο ανάπτυξης των νέων παικτών του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια.

Ο Παναθηναϊκός σας προσέγγισε;

Δυο φορές με έχει πάρει κορυφαίο διοικητικό στέλεχος του Παναθηναϊκού και μου είπε ότι «θέλουμε άμεσα τον Ιωάννη, αν αποφασίσει να έρθει τώρα στην Ελλάδα να συνεχίσει την καριέρα του, είτε οποιαδήποτε στιγμή στο μέλλον το αποφασίσει»! Η τελευταία κουβέντα του Παναθηναϊκού ήταν «θέλουμε να τον κάνουμε δικό μας πάση θυσία! Δε θέλουμε να τον αφήσουμε να καταλήξει σε άλλη ομάδα».

Πότε έγινε αυτό;

Το δεύτερο τηλεφώνημα από τον Παναθηναϊκό ήταν πριν από τρεις ημέρες.

Εσείς τι είπατε;

Δεν έδωσα καμία απάντηση, απλώς άκουσα. Και η απάντηση που δίνω αυτή τη στιγμή είναι ότι πρόκειται για απόφαση του παιδιού μου. Αν θέλει να συνεχίσει τις σπουδές του στις ΗΠΑ και την καριέρα του στο πανεπιστημιακό πρωτάθλημα με το Τέξας, δεν μπορώ εγώ να πω κάτι διαφορετικό.

Ήθελα, λοιπόν, να γράψετε ότι ουδέποτε στο σάιτ επιβεβαίωσα ή διέψευσα ότι υπάρχει οικονομική πρόταση του Παναθηναϊκού κατατεθειμένη. Όταν ρωτήθηκα, είπα ότι δε γνωρίζω κανένα οικονομικό σκέλος της υπόθεσης, ούτε από τον Ολυμπιακό, ούτε από τον Παναθηναϊκό.

Κάποιος άλλος έχει λάβει γνώση για τα οικονομικά;

Αν έχει γίνει συζήτηση με το παιδί, δεν το γνωρίζω, γιατί είναι σε διακοπές. Το παιδί, πάντως, δε δικαιούται νομικά να έχει ατζέντη βάσει νόμου του NCAA, του πανεπιστημιακού πρωταθλήματος στις ΗΠΑ, διότι ως φοιτητής εκεί δεν επιτρέπεται να έχει επαφή με κανέναν μάνατζερ όσο η καριέρα του είναι στο ερασιτεχνικό επίπεδο του NCAA.

Είναι σαφές τι εννοείτε και ο νοών νοείτω. Πείτε μου κάτι άλλο τώρα. Θα μπορούσε ο Ιωάννης να υπογράψει από τώρα στον Ολυμπιακό ή στον Παναθηναϊκό για μετά από ένα χρόνο;

Δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να κατοχυρώνει έναν αθλητή, ο οποίος αγωνίζεται στο πανεπιστημιακό πρωτάθλημα Αμερικής, δεν μπορεί κανείς εκεί να έχει επαγγελματική σχέση με οποιαδήποτε ομάδα. Η απόφαση ενός αθλητή του NCAA να έχει επαγγελματική σχέση με μια ομάδα σηματοδοτεί αυτομάτως διακοπή της φοίτησής του στο αμερικανικό πανεπιστήμιο.

Πέρα, όμως, από το τυπικό μέρος, το πιο σημαντικό είναι ότι επειδή γνωρίζω το παιδί μου δε θα δεχόταν ποτέ ο Ιωάννης να υπογράψει κάτω από το τραπέζι με μια ομάδα για το μέλλον προσβάλλοντας έτσι τους κανονισμούς του NCAA.

Πόσα χρόνια παίξατε στον Παναθηναϊκό;

Εννέα χρόνια.

Το ότι παίξατε εννέα χρόνια στον Παναθηναίκό σας επηρεάζει στο να μην πάει το παιδί στον Ολυμπιακό;

Όχι. Δεν ήθελα ποτέ να ταυτιστούν τα παιδιά μου με τη δική μου διαδρομή και τη δική μου καριέρα. Τα παιδιά μου είναι ξεχωριστοί χαρακτήρες. Το ότι πήραμε τη δύσκολη και μεγάλη απόφαση να ταξιδέψουν και οι δυο στις ΗΠΑ για σπουδές και μπάσκετ σηματοδοτεί το πόσο ανεξάρτητα θέλουμε να βαδίσουν τα παιδιά τόσο για την ακαδημαϊκή όσο και για την αθλητική τους καριέρα.

Αυτό μου είχε πει και ο Στέλιος Μανωλάς, που έκανε μεγάλη καριέρα στην ΑΕΚ για τον ανιψιό του, ποδοσφαιριστή Κώστα Μανωλά, που πήγε στον Ολυμπιακό. Έλεγε ότι θα γίνει ό,τι είναι καλύτερο για το παιδί, ανεξάρτητα από τη δική του καριέρα.

Ακριβώς. Ανεξάρτητα από το πού έπαιξα εγώ, τα παιδιά μου είναι ξεχωριστές προσωπικότητες και θα ακολουθήσουν τη δική τους καριέρα. Όποια απόφαση πάρουν για το τι είναι καλύτερο για εκείνους, εγώ θα τη στηρίξω.

Ο άλλος γιος πόσο είναι;

Είναι 21,5, έπαιζε στην Εθνική Παίδων, στην Εθνική Εφήβων και στην Εθνική Νέων.

Τι θέση;

Παίζει «1», είναι 1,96, στο κολέγιο του Φράνκλιν Πιρς στη Βοστόνη.

Επιστροφή τώρα στον 19χρονο Ιωάννη. Από ποια ηλικία τον πήγατε σε ομάδα;

Ξεκίνησε πρώτα από ποδοσφαιρική ομάδα!

Πού;

Στη Φήμη του Αλίμου.

Τι θέση;

Ακόμα και στο ποδόσφαιρο είχε ηγετική θέση, έπαιζε στα χαφ και έκανε το παιχνίδι της ομάδας, η μπάλα περνούσε από τα πόδια του.

Και τι έγινε μετά;

Λόγω ανάπτυξης, ύψους, σωματοδομής και… δυσκολίας εύρεσης ποδοσφαιρικών παπουτσιών στο μέγεθός του διότι το πόδι του μεγάλωνε ραγδαία, να φανταστείτε τώρα φοράει παπούτσι Νο52!, στράφηκε στο μπάσκετ. Ο αδερφός του ο Γιώργος, που είναι 2,5 χρόνια μεγαλύτερος, είχε ήφη στραφεί στο μπάσκετ και τον προσέλκυσε.

Στο Ευρωμπάσκετ με την Εθνική Νέων τώρα, ο Ιωάννης βγήκε πρώτος σκόρερ και δεύτερος ριμπάουντερ, ξεχώρισε στην ομάδα. Αυτά είναι τα μεγαλύτερα ατού του;

Το να σας πω εγώ τη γνώμη μου έχει λίγη σημασία. Θα σας πω τη γνώμη των Αμερικανών. Καταγράφω την πραγματικότητα και δε λέω ψέμματα, άλλωστε τα λέω δημόσια. Ο Ιωάννης είναι ήδη τρία χρόνια στις ΗΠΑ, πριν παίξει την πρώτη του χρονιά στο πανεπιστημιακό πρωτάθλημα, έπαιξε δυο χρόνια με το χάι σκουλ (σ.σ. το λύκειο στις ΗΠΑ).

Προπονητής του ήταν στο Φλόριντα Ελ Ακάντεμι το δεξί χέρι του Τζόρνταν σε όλα τα καμπ του στην Αμερική, ο Όμπιν Γκοπορό. Ο Ιωάννης πριν ταξιδέψει στις ΗΠΑ έπαιζε σε όλες του τις ομάδες στη θέση «1», δηλαδή πλέι μέικερ. Παρότι ήταν ο πιο ψηλός στις εκάστοτε ομάδες του.

Και στην Εθνική Παμπαίδων και στην Εθνική Παίδων έπαιζε μόνο πλέι μέικερ! Όταν λοιπόν πήγε στις ΗΠΑ και αφού έπαιξε την πρώτη του χρονιά στο χάι σκουλ, όλοι οι σκάουτερ που τον παρακολουθούσαν και όλοι οι προπονητές που ήθελαν να τον εντάξουν στα πανεπιστήμιά τους, μας είπαν ότι έβλεπαν έναν ιδανικό πόιντ φόργουορντ!

Δηλαδή;

Δηλαδή, ο παίκτης που μπορεί να εξελιχθεί να παίζει 4 θέσεις, αναλόγως με τις συνθήκες και τις ανάγκες του παιχνιδιού να μπορεί να κατεβάζει την μπάλα, να δημιουργεί, να σκοράρει, να παίρνει και ριμπάουντ!

Αυτό μου θυμίζει το μεγάλο ταλέντο που λεγόταν Φάνης Χριστοδούλου.

Θα σας πω το πιο χαρακτηριστικό: Ο προπονητής του Όρεγκον Στρέιτ, είναι και παλιός παίκτης του ΝΒΑ, είναι αδερφός της Μισέλ Ομπάμα, είχε ξετρελαθεί λοιπόν με τον Ιωάννη και μου είχε πει «βλέπω τον νέο Σκότι Πίπεν». Έχω γράμματα από 80 πανεπιστήμια που ήθελαν να τον πάρουν!

Από αυτά τα 80 πανεπιστήμια πήγαν και τον επισκέφτηκαν στη Φλόριντα πάνω από 40 για να τον πείσουν! Θα σας πω κάτι εκπληκτικό: Με είχε πάρει τηλέφωνο ο προπονητής του πανεπιστημίου Τζορτζ Μέισον, ο οποίος λέγεται Πολ Χιούιτ. Για να δελεάσει τον Ιωάννη να πάει μαζί του, ταξίδεψε από την Ουάσινγκτον μαζί με το βοηθό του, Κρις Κράιντερ, και ήρθαν στο σπίτι μας στο Παλαιό Φάληρο και φάγαμε όλοι μαζί!

Μας παρουσίασαν μέσω φορητού κομπιούτερ όλο τους το πρόγραμμα στο πανεπιστήμιο για να μας πείσουν ότι ο Ιωάννης πρέπει να πάει εκεί. Στο μυαλό του παιδιού όμως κυριάρχησαν, και όχι άδικα, δυο πολύ μεγάλα πανεπιστήμια. Ήταν τα δυο μεγαλύτερα που τον προσέγγισαν, το Κάνσας του θρυλικού προπονητή Μπιλ Σελφ, και το Τέξας του επίσης πολύ μεγάλου προπονητή Ρικ Μπαρνς, από το οποίο αποφοίτησε ο κορυφαίος παίκτης του ΝΒΑ, Κέβιν Ντουράντ. Ο Ιωάννης, λοιπόν διάλεξε το Τέξας.

Γιατί τον ήθελαν τόσα πολλά πανεπιστήμια;

Οι Αμερικανοί τον χαρακτήριζαν πριν ακόμα παίξει στο NCAA πολύ καλό παίκτη και με ιδιαίτερα καλή τεχνική κατάρτιση στην ντρίμπλα, στην πάσα και στο σουτ. Φέτος που έπαιξε την πρώτη του χρονιά στο πανεπιστημιακό πρωτάθλημα βελτιώθηκε πάρα σε δύναμη, σε αθλητική ικανότητα, με πολλή προπόνηση, 6 ώρες την ημέρα, 2 ματς την εβδομάδα και με συμπαίκτες και με αντιπάλους κατά 80% έγχρωμους.

Οι οποίοι διακρίνονται στα αθλητικά προσόντα.

Ακριβώς, έχουν μεγάλες αθλητικές ικανότητες. Ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος, το επίπεδο προπονήσεων και αγώνων πολύ υψηλό, οι ρυθμοί πολύ υψηλοί και το παιχνίδι πολύ φίζικαλ (σ.σ.: σωματικό). Και όμως, έπαιξε βασικός από την πρώτη σεζόν!

Αν και «φρες μαν», δηλαδή πρωτοετής. Εκτός από τα δυο πρώτα ματς, σε όλα τα υπόλοιπα 36 της κανονικής περιόδου ξεκίνησε πεντάδα! Κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί με Ευρωπαίο, να έχει ταξιδέψει για να φοιτήσει στις ΗΠΑ και να έχει παίξει βασικός από την πρώτη χρονιά στο NCAA σε τόσο μεγάλο πανεπιστήμιο, δε μιλάω για μικρά.

Θεωρείτε, λοιπόν, ότι εκεί θα βελτιωθεί κι άλλο.

Θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Έχει άλλα τρία χρόνια εκεί, αν και οι καλοί παίκτες είθισται να γίνονται ντράφτ στο ΝΒΑ πριν τελειώσουν τις σπουδές τους.

Αν έρθει μεγάλη, δελεαστική οικονομική πρόταση από ελληνική ομάδα, δε θα παίξει ρόλο στο να αφήσει τις ΗΠΑ;

Δεν είναι δική μου δουλειά να δώσω απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Το μόνο που ξέρω είναι ο Ιωάννης τώρα δεν έχει τα χρήματα πρώτο στόχο, κυρίως ενδιαφερόταν και ενδιαφέρεται για το καλύτερο περιβάλλον μπασκετικής ανάπτυξης, εξέλιξής του.

Άρα λοιπόν ήταν σημαντικό που τον πήρε τηλέφωνο ο προπονητής του Ολυμπιακού και του ανέλυσε το πλάνο του.

Είναι πολύ σημαντικό που ο προπονητής των πρωταθλητών Ευρώπης πήρε τηλέφωνο, ώστε να γνωρίζει το παιδί από πρώτο χέρι το ενδιαφέρον του και τα σχέδιά του. Μας ανέλυσε το πρόγραμμα, με το οποίο μπορεί να γίνει καλύτερος στον Ολυμπιακό, εξήγησε πώς μπορεί να γίνει ο παίκτης μέσα σε αυτό το πρότζεκτ.

Τι βλέπεται να γίνεται τελικά;

Ξέρω ότι μέχρι τώρα που μιλάμε στο μυαλό του Ιωάννη προτεραιότητα έχει το Τέξας. Δεν μπορώ να γνωρίζω αν θα αλλάξει γνώμη. Εμείς πάντως ως οικογένειά του, όπως κάναμε στα 16 του, έτσι και σήμερα στα 19 του, που είναι και πιο ώριμος έχοντας περισσότερες παραστάσεις, θα τον στηρίξουμε σε οποιαδήποτε επιλογή και θα είμαστε δίπλα του.