Ο Θανάσης Παπαχατζής, το δεξί χέρι του Λευτέρη Σούμποτιτς στην τεχνική ηγεσία του Άρη, χαρακτήρισε «εύκολη» την απόφαση που έλαβε όταν τον κάλεσαν να επιστρέψει...

Ο Θανάσης Παπαχατζής, το δεξί χέρι του Λευτέρη Σούμποτιτς στην τεχνική ηγεσία του Άρη, χαρακτήρισε «εύκολη» την απόφαση που έλαβε όταν τον κάλεσαν να επιστρέψει στην ομάδα, ενώ μίλησε για τον στόχο των «κιτρίνων» που ακούει στο όνομα «Ευρωλίγκα», την πορεία τους που έχει πάρει την… ανιούσα, για τα προβλήματα του ελληνικού πρωταθλήματος, αλλά και για τον τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος.

Ο βοηθός του «Πίξι» παραχώρησε συνέντευξη στην επίσημη ιστοσελίδα του Συλλόγου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης και μίλησε για όλους και για όλα. Ξεκαθάρισε πως το τεχνικό τιμ και οι παίκτες του Άρη «βλέπουν» πια μόνο την τρίτη θέση, ενώ τόνισε πως δε μπορούν να γίνουν προβλέψεις για τη μάχη των «αιωνίων» με φόντο το Κύπελλο.

Αναλυτικά τα όσα είπε:  
Για την απόφασή του να επιστρέψει στον Άρη: «Ήταν μία εύκολη απόφαση για μένα, καθώς πιστεύω πως μετά τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, ο Άρης είναι η καλύτερη ομάδα για έναν προπονητή όσον αφορά τις συνθήκες δουλειάς που παρέχει. Υπάρχει οργάνωση επιπέδου Ευρωλίγκας τόσο εντός, όσο και εκτός γηπέδου. Είναι η τρίτη φορά που έρχομαι και ξέρω πολύ καλά πού βρίσκομαι. Ο Άρης είναι μία ιστορική ομάδα, που βοήθησε πολύ όσον αφορά τη διάδοση του μπάσκετ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80».

Για την ανοδική πορεία στην οποία βρίσκεται η ομάδα: «Κερδίσαμε τα δύο τελευταία παιχνίδια, όντας καλοί στην άμυνα. Κόντρα στην Μπουντιβέλνικ πραγματοποιήσαμε καταπληκτική εμφάνιση στο δεύτερο ημίχρονο. Με τον Κολοσσό μπορώ να πω πως καταφέραμε να ελέγξουμε πολύ καλά το παιχνίδι απέναντι σε μία καλή και οργανωμένη ομάδα. Είμαστε σε καλύτερη κατάσταση μετά τα πρώτα παιχνίδια, στα οποία δεν είχαμε καταφέρει να βρεθούμε. Θέλουμε η άμυνά μας να βρίσκεται σε καλό επίπεδο, καθώς στην επίθεση έχουμε πολύ ταλέντο. Πρέπει να καταφέρουμε να είμαστε ομαδικοί και οργανωμένοι στο “5 εναντίον 5” και οι αποφάσεις μας στον αιφνιδιασμό να είναι πιο καλές. Έτσι, θα έχουμε μία επίθεση πιο αποτελεσματική και με λιγότερα λάθη. Αυτά τα στοιχεία θα μας δώσουν σταθερότητα στην απόδοσή μας κι από εκεί πέρα θα κοιτάξουμε να διορθώσουμε κι άλλες λεπτομέρειες στο παιχνίδι μας».

Για το στόχο των Θεσσαλονικέων: «Καταρχάς αύριο παίζουμε ένα παιχνίδι “ζωής ή θανάτου” για την Ευρώπη κόντρα στη ΛεΜαν, που μπορεί να μας δώσει την πρόκριση στην 8άδα. Αυτή τη στιγμή είμαστε τέσσερα παιχνίδια μακριά από την κατάκτηση του Eurocup, που δίνει την αυτόματη πρόκριση στην επόμενη Ευρωλίγκα. Όσον αφορά το πρωτάθλημα, θέλουμε να διεκδικήσουμε την τρίτη θέση, η οποία είναι ανοιχτή για όσους που βρίσκονται κάτω από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Με αυτό το στόχο στο μυαλό μας, θα προσπαθήσουμε να πλασαριστούμε όσο πιο ψηλά μπορούμε στην κανονική περίοδο, αποφεύγοντας τις θέσεις 7-8, γιατί η διασταύρωση με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό μπορεί να αποβεί καταδικαστική για οποιαδήποτε ομάδα».

Για τη μεγάλη διαφορά δυναμικότητας μεταξύ των «αιωνίων» και των υπόλοιπων ομάδων της Α1: «Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει και δημιουργεί τεράστιες ανισότητες, καθώς βλέπουμε πολλές ομάδες με οικονομικά προβλήματα, τα οποία φαίνονται και πάνω στο παρκέ. Οι παίκτες φεύγουν γιατί δεν πληρώνονται κι έτσι βλέπουμε συχνά ομάδες να είναι διαφορετικές από παιχνίδι σε παιχνίδι. Πιστεύω πως πρέπει να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο μοιράζονται τα έσοδα στις ομάδες. Με την πολιτική που υπάρχει, είναι δύσκολο να επιβιώσουν σύλλογοι με χαμηλότερους προϋπολογισμούς, αφού δεν υπάρχουν πλέον οι χρηματοδότες που θα καλύψουν τις μισθοδοσίες. Αν ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός δεν αποφασίσουν να γίνει κεντρική διαχείριση στα τηλεοπτικά, δεν θα αλλάξει κάτι άμεσα στην Α1 και θα έχουμε ακόμα περισσότερα προβλήματα. Αυτό το μέτρο θα δώσει μία βραχυπρόθεσμη ανακούφιση. Όσον αφορά τα παιχνίδια μέσα στο γήπεδο, θεωρώ πως οι προπονητές και οι παίκτες κάνουν εξαιρετική δουλειά. Το πρωτάθλημά μας είναι πολύ δυνατό και ανταγωνιστικό. Ακόμα και οι ομάδες της ουράς μπορούν να κερδίσουν τον οποιονδήποτε. Ο κόσμος που ενδιαφέρεται για το μπάσκετ, πέρα από οπαδικά, έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει καλό θέαμα.

Για το τι θα πρέπει να γίνει ώστε να αλλάξει η κατάσταση: «Πρέπει να γίνει αλλαγή τρόπου σκέψης όσον αφορά την εκμετάλλευση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Η κρατική τηλεόραση δεν βοηθάει σε αυτό. Η χρηματοδότηση είναι πενιχρή και δεν γίνεται με μεγάλη συνέπεια. Απευθύνεται καθαρά σε οπαδούς (Ολυμπιακούς και Παναθηναϊκούς). Η αλήθεια είναι πως εμπορικά κάνει σωστά τη δουλειά της, καθώς κερδίσει καλύτερα διαφημιστικά πακέτα. Η λύση θα έρθει μόνο αν βάλουν σε ένα πακέτο όλο το πρωτάθλημα, πουλώντας μαζί και τη δική τους δυναμική. Τα χρήματά τους θα είναι ελαφρώς πιο λίγα, όμως το κέρδος θα είναι μεγαλύτερο, καθώς θα γίνεται ένα πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, κάτι που θα τους κρατήσει σε πολύ καλύτερη κατάσταση όσον αφορά το επίπεδο της Ευρωλίγκας, γιατί τα παιχνίδια που κάνουν αυτή τη στιγμή δεν είναι καν προπόνηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ομάδες αυτές να είναι χαλαρές σε κάποια παιχνίδια Ευρώπης».

Για το γεγονός πως πολλές ομάδες εμφανίζουν χρέη όντας ασυνεπείς στις υποχρεώσεις τους: «Φταίει το γεγονός ότι είμαστε πολύ χαλαροί όσον αφορά την τήρηση των κανονισμών, αφήνοντας τις ομάδες να χρωστάνε. Έτσι, όσο περνάει ο καιρός, τόσο τα χρέη μεγαλώνουν. Κι έτσι φτάνουμε στο σημείο οι ομάδες να μην παρέχουν ούτε τα στοιχειώδη. Αν εξασφαλιζόταν η πληρωμή προς τους προπονητές, τους παίκτες, την εφορία, τους διαιτητές και τους κριτές και δεν αφήναμε αυτά τα φαινόμενα των χρεών να συνεχίζονται σε βάθος μηνών και ετών, δεν θα υπήρχαν αυτές οι καταστάσεις. Αφήνουμε στην Ελλάδα τα πράγματα να φτάνουν στο σημείο που δεν πάει άλλο. Υπάρχουν τα παραδείγματα της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας όπου ιστορικές ομάδες έπεφταν κατηγορίες επειδή δεν ήταν βιώσιμες, κάτι που δεν γίνεται εδώ. Υπάρχει επίσης το πρόβλημα της βίας, που είναι και το πιο σημαντικό. Θα πρέπει να υπάρχουν και κάποιες ανέσεις για τους φιλάθλους, ώστε το προϊόν να γίνει πιο ελκυστικό. Το μπάσκετ δεν είναι πόλεμος για να πάει γήπεδο και να εκτονωθεί βρίζοντας και χτυπώντας, αλλά αποτελεί ένα μέσο διασκέδασης. Παράλληλα, θα πρέπει να αναρωτηθούμε πόσες ομάδες μπορούμε να αντέξουμε στην Α1, αφού τα έσοδα που έχει το πρωτάθλημα αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να το συντηρήσουν. Ίσως θα είναι καλύτερα να είναι λιγότερες και να υπάρχουν κάποιοι αυστηροί κανονισμοί που θα διέπουν το πρωτάθλημα. Αυτοί θα πρέπει να είναι κυρίως οικονομικοί και γηπεδικοί. Αυτή η διοργάνωση θα ήταν προτιμότερο να γίνει πιο κλειστή. Να μείνουν οι ομάδες που θα πληρούν για ένα διάστημα 3-4 ετών στη λίγκα και να μην υπάρχει υποβιβασμός, εφόσον βλέπουμε πως αντέχουν οικονομικά. Να γίνουμε λίγο πιο ελαστικοί με ομάδες που έχουν οικονομική δυνατότητα, ώστε μέσα από το χρόνο να βελτιωθούν. Πρέπει να επιλέξουμε ποιες ομάδες μπορούν να ανταποκριθούν στον επαγγελματισμό. Αυτή τη στιγμή η Α1 είναι μακριά από την Α2  όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι».

Για τον επικείμενο τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού: «Ελπίζω να είμαστε σε θέση να κάνουμε μία διοργάνωση Κυπέλλου χωρίς βία. Είναι πραγματικά στενόχωρη η σύγκριση του Φάιναλ 8 της Ισπανίας ή της Ιταλίας με τον τρόπο που διεξάγεται η δική μας διοργάνωση. Σε ένα τέτοιο παιχνίδι δεν είναι τόσο εύκολο να κάνουμε πρόβλεψη. Ο Ολυμπιακός δείχνει να έχει ένα μικρό προβάδισμα, καθώς είναι πιο φορμαρισμένος. Ο Παναθηναϊκός από την άλλη έχει πιο μεγάλη εμπειρία από τέτοια παιχνίδια κι αν είναι σε καλή μέρα δεν έχει να φοβάται τίποτα σε σχέση με τον Ολυμπιακό».