Η “μητέρα των μαχών”

Το Novasports.gr ετοίμασε πλούσιο αφιέρωμα για το ντέρμπι των "αιωνίων" στο μπάσκετ (Τετάρτη, 21:00, ΟΑΚΑ).
Ομπράντοβιτς Vs Ιβκοβιτς (vid) Ο V-Span αντίπαλος του ΠΑΟ(vid)

Το ντέρμπι ένα, αλλά οι ιδιαιτερότητες του αρκετές. Σίγουρα, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός θα συναντηθούν και το ΟΑΚΑ θα είναι κατάμεστο από κόσμο. Επίσης, που θα έχουν ληφθεί τόσο αυστηρά μέτρα ασφαλείας, καθώς κάθε χρόνο η κατάσταση γίνεται ολοένα και χειρότερη όσον αφορά στα επεισόδια. Η αυριανή αναμέτρηση των δύο «αιωνίων» όμως (21:00), έχει κάποια στοιχεία που την κάνει να ξεχωρίζουν από τις προηγούμενες.

Το γεγονός ότι θα είναι η πρώτη πρόβα τελικών, γίνεται αντιληπτό από τον καθένα. Από εκεί και πέρα όμως, ξεχωρίζουν επτά λόγοι για τους οποίους η πρώτη φετινή αναμέτρηση «πράσινων» και «ερυθρόλευκων» -αν και άργησε να έρθει- συγκεντρώνει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

1. Πρόκειται για δύο εκ των κορυφαίων τεχνικών του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Δύο προπονητές που έχουν γράψει ιστορία, και μάλιστα με χρυσά γράμματα, βρίσκονται αντιμέτωποι όχι για 20η αλλά για 19η φορά. Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς και Ντούσαν Ίβκοβιτς έχουν μοιραστεί τις νίκες μέχρι στιγμής, έχουν ισοφαρίσει το σκορ, αλλά εκείνος που θα πάρει τη 10η θα κεράσει και το άκρως πλουσιοπάροχο τραπέζι στη συνέχεια. Παράδοση μεν, αλλά αυτό το γεύμα ή δείπνο, θα σημαίνει ακόμη περισσότερα από άλλα, καθώς χάριν του 2ου λόγου που θα διαβάσετε παρακάτω. Μαθητής εναντίον του δασκάλου λοιπόν, με τον «Ντούντα» να χαρακτηρίζει τον κουμπάρο του «Ζοτς» ως τον καλύτερο κόουτς και τον τελευταίο να χαμογελά, ενθυμούμενος τη βοήθεια και την αμέριστη συμπαράσταση του «σοφού» όταν αποφάσισε να γίνει προπονητής.

2. Τα τελευταία χρόνια και ιδίως από τη στιγμή που οι αδελφοί Αγγελόπουλοι ενεπλάκησαν στην ΚΑΕ, ο Ολυμπιακός ανεβαίνει αγωνιστικά. σκαλιά. Μόνο φέτος όμως, παρουσιάζεται τόσο δυναμικός και ας «παραπατάει» ακόμη μερικές φορές. Δεν είναι τόσο παράλογο άλλωστε, όταν οι παίκτες προσπαθούν ακόμη να μάθουν κάθε νέο σύστημα του Ίβκοβιτς και να «δέσουν» μεταξύ τους. Οι αλλαγές στο ρόστερ μπορεί να μην ήταν «τρομακτικά» πολλές, αλλά δεν ήταν και λίγες. Η ουσία είναι πως οι «ερυθρόλευκοι» έχουν κάνει ένα παραπάνω βήμα σε σχέση με την περσινή σεζόν και το «τριφύλλι» απ’ την άλλη, ψάχνει κάποιες στιγμές να βρει τον καλύτερο εαυτό του. Έχασε τον Σπανούλη, πήρε τον Σάτο και είδε τη φροντ λάιν του να μετρά δύο σημαντικούς τραυματισμούς, με τον χαρισματικό Άλεξ Μάριτς να παραμένει ακόμη εκτός παρκέ. Φέτος λοιπόν, έχουν κάνει ένα βήμα ο ένας πιο κοντά στον άλλο και η αυριανή «μάχη» αναμένεται «ομηρική». Και για να μην ξεχνιόμαστε, αναφερόμαστε σε μια ομάδα που καλυτερεύει κάθε χρόνο δια χειρός -του απόλυτου άρχοντα- Ομπράντοβιτς και σε μια άλλη, η οποία μόνο φέτος διαθέτει τις επιλογές που έχει κάνει αποκλειστικά ο προπονητής της, Ίβκοβιτς, με τους διοικούντες να τα αφήνουν (σχεδόν) όλα πάνω του. Αν δεν έχει ενδιαφέρον αυτό, ποιο έχει;

3. Ένα όνομα είναι αρκετό. «Βασίλης Σπανούλης. Η επιστροφή». Πολλοί τον αξιολογούν ως το νούμερο ένα παράγοντα ενδιαφέροντος του ντέρμπι. Όσον αφορά στο αγωνιστικό κομμάτι δεν έχουν άδικο, διότι ο διεθνής γκαρντ είναι. μαέστρος και η διαφορά που έχει προσδώσει στον φετινό Ολυμπιακό είναι κάτι παραπάνω από εμφανής πια. Έχει γίνει μεγαλύτερο βαρόμετρο για την απόδοση των Πειραιωτών από τον Παπαλουκά, αλλά και από τον Τεόντοσιτς. Ο ρόλος που θα παίξει στο συγκεκριμένο ματς θα είναι ακόμη πιο καταλυτικός, πόσο μάλλον όταν θα έχει αντίπαλο τον πρώην έτερο του μεγάλου διδύμου του Παναθηναϊκού και της Εθνικής, Δημήτρη Διαμαντίδη. Έναν άνθρωπο που τον ξέρει καλά -όπως και οι Ομπράντοβιτς-Ιτούδης- έχουν μεγαλουργήσει μαζί και τώρα θα κληθεί να τον σταματήσει πιθανότατα με τη βοήθεια του Σάτο. Δύο ψηλοί γκαρντ εναντίον ενός αλλά ταχύτατου. Μην ξεχνάμε ότι οι δυο τους είναι και φίλοι, με τα σκαμπανεβάσματα που έχουν οι φιλίες. Από την άλλη όμως, πολλοί έχουν αναγάγει τον «Kill Bill» σε βασικότερο λόγο ενδιαφέροντος του ντέρμπι, λόγω του ότι θα αγωνιστεί για παρθενική φορά απέναντι στην παλιά ομάδα του μεν, αναμένοντας τα όσα ακούγονται στις τάξεις των οπαδών του «τριφυλλιού» δε. Σίγουρα, η υποδοχή της εξέδρας μπορεί να μην είναι η καλύτερη, όσοι όμως έχουν εκτιμήσει τη μεγάλη προφορά του στους Πρωταθλητές Ελλάδος δε θα έχουν ως μοναδικό στόχο να τον χλευάσουν. Άλλωστε, τα κρούσματα βίας στους συγκεκριμένους αγώνες έχουν κάνει το ελληνικό μπάσκετ φτωχότερο και δε χρειάζεται να το. φαλιρίσουν κιόλας.  

4. Αναφερόμενοι στα κρούσματα βίας θα πρέπει να τονίσουμε ότι για πρώτη φορά οι εκπρόσωποι των δύο ομάδων έφτασαν σε συμφωνία με την Αστυνομία να πηγαίνει Αυτόφωρο όποιος φίλαθλος συλλαμβάνεται να προσπαθεί να περάσει στο γήπεδο αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς και φυσικά να οξύνουν το κλίμα. Αρκετά θα έχει από μόνο του, με την αντ-αγωνιστικότητα των δύο ομάδων και τα γνωστά «πειράγματα» της «πράσινης» εξέδρας στους Τεόντοσιτς και Μπουρούση, αλλά και μετά τα όσα έγιναν το καλοκαίρι στο «Ακρόπολις» και με τις γροθιές που αντάλλαξαν οι Τσαρτσαρής και Φώτσης με τους Κέσελ-Τεόντοσιτς.

5. Οι δύο ομάδες, και δη τα δύο τεχνικά επιτελεία, έχουν βάλει ένα στοίχημα φέτος. Να εκμεταλλευθούν τα σημαντικά πλεονεκτήματα τους στο έπακρο για να καλύψουν τις μεγαλύτερες αδυναμίες τους. Έκαστος έχει από ένα ατού και από ένα μειονέκτημα και κάθε ένα από τα δύο τιμ θα κάνει τα. τρικ του για να ξεγελάσει το άλλο. Όπερ σημαίνει; Οι «πράσινοι» θα στηριχθούν πάνω σε έναν κορμό που τους στηρίζει τα τελευταία χρόνια (Διαμαντίδη, Φώτση, Μπατίστ, Περπέρογλου, Τσαρτσαρή), την ώρα που και ο Νίκολας έχει «δέσει» πια μαζί του. Οι συγκεκριμένοι έξι παίκτες έχουν δείξει πως μπορούν να κάνουν θαύματα στην επίθεση -δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο φετινός Παναθηναϊκός υπερτερεί στατιστικά του Ολυμπιακού στο σκοράρισμα  (βολές, δίποντα, τρίποντα)- αλλά και να φυλάξουν πολύ καλά τις. Θερμοπύλες τους αν οργανωθούν σωστά. Μειονεκτούν όμως στον τομέα των ριμπάουντ και ο «Ζοτς» το ξέρει. Από την άλλη πλευρά, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν αποκτήσει ταχύτητα στην επίθεση με τον Σπανούλη και όταν εκείνος συνεργάζεται καλά με τους Παπαλουκά και Τεόντοσιτς μπορούν να κάνουν θαύματα. Παράλληλα, όταν οι παίκτες του «σφίγγουν» την άμυνα τους κάνουν αντιπάλους να τα χάνουν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο «Ντούντα» ξέρει ότι αν εκμεταλλευθεί το γεγονός της εμπειρίας του «Τεό», της εκρηκτικότητας των Σπανούλη-Τεόντοσιτς και της καλής άμυνας (Χαλπερίν, Μπορούσης.), μπορεί να «μπλοκάρει» τον Παναθηναϊκό, ιδίως με τις παγίδες που σκοπεύει να στήσει ο «σοφός» στον Διαμαντίδη, ο οποίος απέμεινε μόνος στην οργάνωση της ομάδας.

6. Το έτερο στοιχείο που θα παίξει σημαντικό ρόλο είναι οι φροντ λάιν των δύο αντιπάλων. Φέτος, η ασθένεια των τραυματισμών των ψηλών «χτύπησε» νωρίς το «τριφύλλι». Ο Μάριτς είναι εκτός, ο Μπατίστ μόλις επέστρεψε, ο Βουγιούκας κάνει πού καλή δουλειά, αλλά δεν έχει ανάλογη εμπειρία σε τόσο υψηλό επίπεδο, το ίδιο και ο Καϊμακόγλου και έτσι καλείται ο Τσαρτσαρής να κάνει πιο «βαριές» δουλειές αν και δεν είναι «πεντάρι». Κι όμως, οι τρεις τελευταίοι κάλυψαν αρκετά καλά -μέχρι ένα σημείο βέβαια- το κενό των δύο πρώτων. Απ’ την άλλη, οι Πειραιώτες βλέπουν τον Μπουρούση να αναδεικνύεται πρώτος και σταθερότερος σκόρερ της ομάδας τους στις 11 αγωνιστικές του Πρωταθλήματος (έχει 12.6 πόντους μέσο όρο ανά αγώνα),με τους Νεστέροβιτς, Μαυροκεφαλίδη και Νίλσεν να ακολουθούν πίσω από τον 2ο Βασίλη Σπανούλη! Την ίδια ώρα, όπως προαναφέραμε, τα στατιστικά της Ευρωλίγκα δείχνουν ότι οι δε δεύτεροι υπερτερούν των μεν πρώτων και στα ριμπάουντ (38.1 μ.ο. έναντι 33.7). Σαφώς, έχουν και οι «ερυθρόλευκοι» τις αδυναμίες τους. Έχουν αργές επιστροφές στην άμυνα, την ώρα που οι Σπανούλης και Τεόντοσιτς δεν έχουν δείξει ότι μπορούν να συνεργαστούν άρτια όταν παίζουν μαζί στην πεντάδα.

7. Δύο παίκτες που αγαπούν τόσο οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού, όσο και εκείνοι του Ολυμπιακού (ο καθένας τον δικό του βέβαια), επιστρέφουν -ουσιαστικά- στο εν λόγω παιχνίδι. Ο Μάικ Μπατίστ και ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος μπορεί να έκαναν πρόβα τζενεράλε στις αναμετρήσεις με Ίκαρο και Καβάλα αντίστοιχα, αλλά αναμένεται να ζεσταθούν περισσότερο στο ντέρμπι. Τόσο ο ένας, όσο και ο άλλος αναδεικνύονται σε πρωταγωνιστές συνήθως, έχουν καθοριστική συμβολή, καθώς γνωρίζουν τις ομάδες τους πολύ καλά και ακόμη και τώρα, που δεν είναι ακόμη σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας, η προσφορά τους θα είναι κάτι που θα τη χρειαστούν οι συμπαίκτες τους.

Άννα Δοκμετζίογλου


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.