Με πολλά χαμόγελα, εύθυμη διάθεση, πολλές αναμνήσεις, αλλά και καθυστέρηση στη διαδικασία για 40′ περίπου λεπτά, παρουσιάστηκε σήμερα από το σύλλογο βετεράνων καλαθοσφαιριστών το αυριανό, φιλανθρωπικού χαρακτήρα, φιλικό παιχνίδι που διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή αστέρων, Ελληνων και ξένων, από το παρελθόν.
Ο αγώνας θα διεξαχθεί στο Αλεξάνδρειο, στις 19.00, με γενική είσοδο 5 ευρώ. Τα έσοδά του θα διατεθούν στο Σύλλογο Φίλων Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρίες «Αγιος Δημήτριος».
Στο πάνελ της συνέντευξης που δόθηκε, μαζί με την «ψυχή» της διοργάνωσης, Χρήστο Κωνσταντινίδη, βρέθηκαν, αρχικά, οι Κεν Μπάρλοου, Κλιφ Λέβινγκστον, Μπίλι Βάρνερ, Ντέιβιντ Ρίβερς και προστέθηκαν στην πορεία οι άρτι αφιχθέντες από το Ισραήλ, Ντορόν Τζάμσι, Μίκι Μπέρκοβιτς.
«Εδώ και δύο χρόνια, σαν σύλλογος βετεράνων, κάνουμε διοργανώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα σε όλη την Ελλάδα, αλλά και για να τιμήσουμε ανθρώπους, όπως πράξαμε στη Ρόδο με τον Γκάλη. Με τη βοήθεια του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, του ξενοδοχείου Porto Palace, διοργανώνουμε το αυριανό παιχνίδι στη Θεσσαλονίκη, το οποίο έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα και δεν έχει σχέση με ΠΑΟΚ, Αρη και Ηρακλή. Θέλουμε πάνω από απ’ όλα να βοηθήσουμε το ίδρυμα των παιδιών με αναπηρία και το μπάσκετ της Θεσσαλονίκης», δήλωσε, παίρνοντας πρώτος τον λόγο, ο Κωνσταντινίδης.
Η σκυτάλη πήγε, στην πορεία, στον Κεν Μπάρλοου, ο οποίος ανέφερε: «Χαίρομαι που είμαι πίσω στην Ελλάδα. Νιώθω ότι βρίσκομαι σε μια οικογενειακή συγκέντρωση. Με τον Κλιφ παίξαμε στον ΠΑΟΚ, με τον Ντέιβιντ και τον Μπίλι ήμασταν μαζί στο Κολέγιο. Ολοι έχουμε ωραίες αναμνήσεις από τη Θεσσαλονίκη. Ωρίμασα παίζοντας για τρία χρόνια στον ΠΑΟΚ, από το 1990 ως το 1993. Ηταν μια φοβερή περίοδος, είχαμε έμπειρη ομάδα, εξαιρετικούς παίκτες, εκπληκτικούς φιλάθλους, ο προπονητής ήταν επίσης εξαιρετικός. Το χάιλαιτ ήταν ότι καταφέραμε να πάρουμε από τον Αρη το πρωτάθλημα. Το 1992-93 νομίζω ότι έπαιξα στη καλύτερη ομάδα της καριέρας μου, αν και δεν κατακτήσαμε κάτι.»
Ερωτηθείς σχετικά απάντησε για τον Νίκο Γκάλη: « Τον σέβομαι πάρα πολύ. Την πρώτη φορά που παίξαμε αντίπαλοι έβαλε 50 πόντους, αλλά πήρα την εκδίκησή μου στο τέλος της καριέρας μου. Η ανταγωνιστικότητα ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Αρη έβγαλε νομίζω το καλύτερο της καθεμιάς.»
Απολαυστικός στις ατάκες του ήταν ο Κλιφ Λέβινγκστον, ο οποίος δε δίσταζε, με κάθε αφορμή, να αστειευτεί.
«Είναι πολύ όμορφο να βρίσκομαι εδώ. Εμεινα ένα χρόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά έχω πολλές αναμνήσεις, οι οποίες είναι από τις καλύτερες της ζωής μου. Οι στιγμές της καριέρας μου είναι οι Ατλάντα Χοκς το 1987, τα δύο χρόνια στους Μπουλς, με την κατάκτηση του πρωταθλήματος και ο ΠΑΟΚ. Στο facebook οι περισσότεροι φίλοι μου είναι από την Ελλάδα. Θυμάμαι το πρώτο παιχνίδι μου, βγήκα για προθέρμανση, είδα γεμάτο το γήπεδο και μετά από τον καπνό που υπήρχε, δεν μπορούσα να αναπνεύσω και ρωτούσα «Τι να κάνω;» και μου απαντούσαν «Θα το ξεπεράσεις…». Η επόμενη ανάμνησή μου ήταν το θέμα της κόκα κόλα. Στο τραπέζι υπήρχαν κρασί και άλλα ποτά, όχι, όμως, κόκα κόλα, στην οποία ήμουν συνηθισμένος. Επιτρεπόταν να πιούμε κρασί πριν τον αγώνα, όχι, όμως, κόκα κόλα. Ημουν εκνευρισμένος με τον προπονητή, γιατί δεν με άφηνε να πιω κόκα κόλα. Τελικά ήρθαμε σε συμβιβασμό έπινα μία πριν την προπόνηση, μια πριν το αγώνα και μια μετά. Θυμάμαι ακόμη το κάρφωμα στον Μουρεσάν. Πρώτη φορά που τον κάρφωσα τρελάθηκα, μετά είδα ότι μπορώ να το ξανακάνω και το έλεγα συνέχεια. Ελεγα και στον Κεν «Σειρά, σου, σειρά σου…» Θυμάμαι επίσης το πάθος των οπαδών του ΠΑΟΚ που με έκαναν να θέλω να παίζω καλά και να κερδίζω. Στην Αμερική συνάντησα πολλούς Ελληνες, τους οποίους όταν μιλάς για τον ΠΑΟΚ, πάντα λάμπουν τα μάτια τους σαν να έχουν ακούσει το καλύτερο πράγμα στον κόσμο».
Ρωτήθηκε για μια διαμάχη του με τον Ιβκοβιτς, όταν ζήτησε άδεια για να πάει στην Αμερική, για να πάρει το δαχτυλίδι του πρωταθλητή. «Του είπα είναι η πιο σημαντική στιγμή στη ζωή μου κι εσύ δεν με αφήνεις; Εγώ θα πάω ούτως ή άλλως κι αν δεν θέλεις να γυρίσω, αντίο. Τελικά καταλήξαμε και εκεί σε συμβιβασμό», απάντησε.
Σε σχόλιο που του ζητήθηκε για τους Ατλάντα Χοκς είπε: «Με τους Χοκς δεν είχαμε απλά μια καλή ομάδα, ήμασταν πολύ καλοί φίλοι, εκτός γηπέδου. Το ίδιο συνέβη και στον ΠΑΟΚ. Πέρα από το μπάσκετ, υπάρχουν και τα πράγματα που κάνεις εκτός γηπέδου, με τον ΠΑΟΚ ένιωθα ότι είμαι σπίτι μου. Μετά τον ΠΑΟΚ πήγα στην Ιταλία, αλλά υπήρξαν στιγμές που ένιωθα μόνος, όταν ήμουν εδώ δεν ένιωσα ποτέ μόνος. Γι’ αυτό και ο ΠΑΟΚ έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου.»
Ο Ντέιβιντ Ρίβερς, με τη σειρά του, επισήμανε: «Είναι εκπληκτικό που βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα πίσω στην Ελλάδα. Αυτή η χώρα καταλαμβάνει μεγάλο μέρος στη καρδιά μου. Είναι σημαντικό το ότι είμαστε εδώ για να προσφέρουμε σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Θυμάμαι, όταν ερχόμουν για παιχνίδια με τον Ολυμπιακό, ότι μας… μισούσαν και οι δύο ομάδες (Αρης, ΠΑΟΚ). Εχω καλές αναμνήσεις, κάθε ομάδα που ερχόταν αντιμέτωπη με τον Ολυμπιακό, ήταν και μια καινούργια πρόκληση.»
Ο Μπίλι Βάρνερ, ο πρώτος ξένος στην ιστορία του ΠΑΟΚ, ανέφερε: «Καταρχήν νιώθω ευλογημένος που βρίσκομαι εδώ που άρχισα την καριέρα μου. Βρίσκω ανθρώπους εδώ που έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην καριέρα μου. Είναι σημαντικό, επίσης, να επιστρέφουμε στην κοινωνία ότι μας έχει δώσει. Ξέρω ότι ο Κλιφ και ο Κεν έπαιξαν σε πολύ καλές ομάδες, αλλά θεωρώ ότι η δική μου ομάδα στον ΠΑΟΚ ήταν η καλύτερη. Εχω όμορφες εμπειρίες με τον ΠΑΟΚ, αλλά και κάποιες κακές. Δεν αφορούν το μπάσκετ. Προσωπικά είχα έρθει για πρώτη φορά στην Ευρώπη, είχα συνηθίσει διαφορετικά. Στο μυαλό μου έχει μείνει η εικόνα να βλέπω τον προπονητή (Γιόσιπ Τζέρτζια ) να φοράει παλτό και να καπνίζει τσιγάρο. Θυμάμαι που ο κόσμος ξετρελαινόταν μετά τις νίκες, ερχόντουσαν και με φιλούσαν στο μάγουλο. Ηταν σοκ για μένα αυτό! Θυμάμαι επίσης την πινακίδα στο γήπεδο που έγραφε ότι απαγορεύεται το κάπνισμα, αλλά τρέχαμε πάνω κάτω στο γήπεδο και νόμιζες ότι έπεφταν κεραυνοί από τον καπνό των τσιγάρων. Ακόμη και στο λεωφορείο κάπνιζαν, είχε πολύ καπνό και δεν επέτρεπαν να ανοίξω το παράθυρο. Γι’ αυτό πήγαινα στη προπόνηση με τα πόδια. Μακάρι να μπορούσα να είχα δικαίωμα να παίζω και αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος. Εχω μια ελληνική οικογένεια με την οποία κρατώ επαφή και μιλάμε μια-δυο φορές το μήνα. Αισθάνομαι ότι είναι όνειρο που έγινε πραγματικότητα η επιστροφή μου στην Ελλάδα. Θα ήθελα να είχα επιστρέψει στον ΠΑΟΚ και να μπορούσα να αγωνιστώ μαζί τον Κεν και τον Κλιφ. Όταν μιλάω για την καριέρα μου, ο ΠΑΟΚ μπαίνει μπροστά.»
Την ικανοποίησή τους για τη συμμετοχή τους στο φιλικό εξέφρασαν και οι Ντορόν Τζάμσι, Μίκι Μπέρκοβιτς. Ο τελευταίος μνημόνευσε ότι «Κάποιες φορές κερδίσαμε και κάποιες χάσαμε εδώ», με τον δεύτερο να σχολιάζει αφοπλιστικά: «Πότε κερδίσαμε εδώ με την Μακάμπι; Κάποιες χάναμε και κάποιες… χάναμε.»
Στο παιχνίδι θα συμμετέχουν, εκτός από τους προαναφερόμενους παίκτες και οι: Κλαούντιο Κολντεμπέλα, Μάριο Μπόνι, Χουάν Αντόνιο Μοράλες, Στιβ Μπάκναλ, Γιώργος Σιγάλας, Νάσος Γαλακτερός, Χρήστος Τσέκος, Παναγιώτης Λιαδέλης, Ευθύμης Ρεντζιάς, Μπάνε Πρέλεβιτς, Γιώργος Μπαλογιάννης, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Λευτέρης Κακιούσης, Νίκος Παναγιωτίδης, Σωτήρης Νικολαϊδης, Χρήστος Κουντουράκης. Ο Νίκος Γκάλης θα βρίσκεται στο γήπεδο, χωρίς όμως να αγωνιστεί.
Προπονητές θα είναι οι Ντούσαν Ιβκοβιτς, Σβι Σερφ, Ντέιβιντ Στεργάκος, Γιάννης Ιωαννίδης Βαγγέλης Αλεξανδρής, Μιχάλης Γιαννουζάκος και διαιτητές οι Στέλιος Συμεωνίδης, Κώστας Κορομηλάς Νίκος Πιτσίλκας.
Θα τιμηθούν οι Νίκος Βεζυρτζής, Χρήστος Μιχαηλίδης, Κώστας Χαϊτογλου, πρόεδροι στον ΠΑΟΚ, τον Αρη και τον Ηρακλή, αντίστοιχα, την εποχή των ένδοξων ημερών για τις ομάδες.