Τι μας έδειξαν οι ανατροπές της Λάρισας και του Προμηθέα στα προημιτελικά των πλει οφ

Η προπονητική συμβολή του Φώτη Τακιανού, ξεπερνά το 50 τοις εκατό στην φετινή επιτυχία της Λάρισας που βάζει πλώρη για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λίγκ (BCL).

Η ανατροπή του πλεονεκτήματος έδρας που είχε ο Κολοσσός με την 3η θέση που κατέκτησε στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και η ΑΕΚ που κατετάγη στην τέταρτη, είναι ένα ενθαρρυντικό «σημάδι» που προέκυψε από την διαδικασία των πλει οφ για την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού πρωταθλήματος.

Η Λάρισα και ο Προμηθέας είναι στα ημιτελικά των πλει οφ και θα βρεθούν απέναντι σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, αντίστοιχα, με την λογική πρόβλεψη ότι θα διεκδικήσουν την 3η θέση των πλει οφ στα παιχνίδια του μικρού τελικού. Η διεκδίκηση του φετινού τίτλου στην Basket League, από τον πρωταθλητή Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό που επέστρεψε δυναμικά, διαθέτοντας και το πλεονέκτημα έδρας, δεν πρόκειται να «σπάσει». Είναι από τις ευκόλως εννοούμενες προβλέψεις που…παραβλέπονται.

Τι μας έδειξαν τα τέσσερα παιχνίδια στα δυο εκ των τεσσάρων ζευγαριών της προημιτελικής φάσης;

Η Λάρισα από το ναδίρ του στόχου της παραμονής, βρέθηκε στο ζενίθ της πρώτης τετράδας, θα διεκδικήσει την 3η θέση και ήδη σχεδιάζει την πραγματοποίηση του «ονείρου» της πρώτης ευρωπαϊκής συμμετοχής. Ύστερα από την ιστορικό Γ.Σ. Λάρισας και την Ολύμπια Λάρισας, ο Ερμής Αγιάς που εκπροσωπεί το μπάσκετ όλου του νόμου σε επαγγελματικό επίπεδο, κατάφερε να φτάσει τόσο ψηλά.

Κι ας μην είχε την ανάλογη παρουσία των φιλάθλων μπάσκετ της Λάρισας σε όλη την διάρκεια της χρονιάς, έπαιζε ενώπιον 300 θεατών και μόνο στο τελευταίο παιχνίδι που κρινόταν το 2-0 επί του Κολοσσού, ακουγόταν από τα μικρόφωνα της τηλεοπτικής μετάδοσης, η ιαχή παρότρυνσης των 1.000 θεατών. Έστω και την ύστατη στιγμή που η Λάρισα έγραφε ιστορία, ο κόσμος ήταν παρών. Εξάλλου, δεν υπήρχε κανένα άλλοθι για τους φιλάθλους, επειδή η ομάδα ονομαζόταν Ερμής Αγιάς και απόλυτα σωστά ο ιδιοκτήτης του, Θόδωρος Ριζούλης τον μετανόμασε σε ΚΑΕ Λάρισα, να…στέκονται σε εντοπιότητες. Λάρισα λέγεται η ομάδα και έχει έδρα το γήπεδο της Νεάπολης στην πρωτεύουσα του θεσσαλικού νομού.

Αγωνιστικά, η Λάρισα απέδειξε πιο έτοιμη από τον Κολοσσό, παρά το γεγονός ότι η πορεία της ομάδας της Ρόδου, ήταν εξαιρετική στις περισσότερες από τις 24 αγωνιστικές του πρωταθλήματος. Ο Κολοσσός αιφνιδιάστηκε στο πρώτο παιχνίδι στο γήπεδο της Καλλιθέας και ενώ είχε 9 νίκες σε 12 εντός έδρας παιχνίδια… Μία καθ’ όλα αξιόλογη ομάδα της περιφέρειας, έγραψε τον χειρότερο επίλογο και αδίκησε τον εαυτό της και τους κόπους όλης της φετινής σεζόν. Δεν ακυρώνεται το ρεκόρ 15 νικών-9 ηττών που πέτυχε ο Κολοσσός, αλλά σημασία έχει το πως τελειώνει ένα παιχνίδι και όχι πως αρχίζει και εξελίσσεται…

Στο ζευγάρι ΑΕΚ-Προμηθέας, μέτρησε η αντίδραση που είχε η ομάδα της Πάτρας στην πιο κατάλληλη και απαιτητική χρονική στιγμή όλης της χρονιάς. Ο Προμηθέας άλλαξε τρείς προπονητές στην φετινή σεζόν για πρώτη φορά τα 9 τελευταία χρόνια και στην πρώτη περίοδο της μετά Γιατρά εποχή, έχει και πάλι στον πάγκο του, τον ίδιο προπονητή. Καρμική σχέση προφανώς της ομάδας και του συγκεκριμένου προπονητή που ξέρει το dna της ομάδας, γιατί αυτός μαζί με τον Βαγγέλη Λιόλιο, δημιούργησε από το τοπικό πρωτάθλημα της ΕΣΚΑΗ.

Οι επιστροφές των Γκίκα, Αγραβάνη και Ρέι, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, ενώ όσα και ήταν πολλά…ακουγόντουσαν για τα αποδυτήρια της ομάδας και κόντρες μεταξύ συγκεκριμένων παικτών, σταμάτησαν. Δια ροπάλου και κατά επιλογή του Γιατρά για τους παίκτες που ήθελε να πάει στον «πόλεμο» των πλει οφ.

Η πολυπαθής ΑΕΚ στην φετινή σεζόν που βίωσε ακόμα και την οδύνη του χαμού του Στέφαν Γέλοβατς, δεν άντεξε στο πρώτο παιχνίδι που κρινόταν πρόκριση. Η φυγή του Στέφανου Δέδα στην ΤΣΣΚΑ, ήταν καθοριστική για την συνοχή της ομάδας, ενώ στην μετακόμιση της ομάδας στο κλειστό των Άνω Λιοσίων, οι προσδοκίες της δυνατής έδρας αντί του αχανούς ΟΑΚΑ, δεν δικαιώθηκαν. Το «λίφτινγκ» της ΑΕΚ με τον ερχομό του Ράουτινς, την επιστροφή του Λάνγκφορντ που στερείτο φυσικής κατάστασης και δυνάμεων και της ανάρρωσης του Ανγκόλα, δεν «έσωσαν την παρτίδα» για την «Ένωση». Αν και το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΑΕΚ, δεν είναι ο πρόωρος αποκλεισμός στα προημιτελικά, αλλά τα 21 ban που «κρέμονται» ως «δαμόκλειος σπάθη» και χρειάζονται σημαντικό κεφάλαιο νέων διακανονισμών για να υπάρχει ΑΕΚ στην επόμενη σεζόν.  


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.