Στην περίοδο 2019-2020, οι Έλληνες νέοι παίκτες, κάτω των 21 ετών, είχαν τέσσερα λεπτά μέσου όρου συμμετοχής. Εξαίρεση ο Προμηθέας και ο Κολοσσός Ρόδου.

Aριθμητική επιβεβαίωση του ανεθελληνισμού που διέπει το πρωτάθλημα της Βasket League, με την χρησιμοποίηση έξι ξένων παικτών που μπορεί να φτάσουν μέχρι και τους 12 από κάθε ομάδας, λόγω του δικαιώματος αλλαγών στους δυο γύρους κάθε περιόδου, δίνει ο ετήσιος απολογισμός της FIBA, από την δημοσίευση του Migration Report. Το… «ασφυκτικό» περιβάλλον του επαγγελματικού πρωταθλήματος μπάσκετ για τους Έλληνες παίκτες, αποδεικνύεται κυρίως από τις ελάχιστες ευκαρίες συμμετοχής που δίνονται στους νέους παίκτες, όπως αναφέρεται στην έρευνα, ενώ επίσης, το ελληνικό πρωτάθλημα έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας των παικτών που αγωνίζονται σε αυτό.

Το Migration Report αποτελεί την ετήσια έρευνα της παγκόσμιας ομοσπονδίας μπάσκετ που παίρνει στοιχεία από τις 16 καλύτερες χώρες από όλες τις γεωγραφικές περιοχές που παίζεται μπασκετ. Καταγράφει τη ροή παικτών παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένου και του ΝΒΑ, τις ροές των παικτών από χώρα σε χώρα, την εθνικότητα των παικτών, την ηλικία, τον αριθμό των μεταγραφών, τη συμμετοχή νέων U21 και ξένων παικτών στα εθνικά πρωταιθλήματα και τις Λίγκες

Συγκεκριμένα για το ελληνικό επαγγελματικό μπάσκετ, το Migration Report για την σεζόν 2019-20 αναφέρει ότι:

  • Το ελληνικό πρωτάθλημα έχει τρίτο χειρότερο μέσο όρο πόντων μεταξύ των 16 Λιγκών. Στα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος σημειώνονταν κατά μέσο όρο 78.1 πόντοι, όταν ο μέσος όρος των 16 λιγκών είναι 81.9. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Αυστραλία με 91.7 πόντους και στην τελευταία η Ιαπωνία με  76.7
  • Η Ελλάδα σημείωσε τη σεζόν 2019-20 το δεύτερο μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας στο πρωτάθλημά της με 27.4 έτη (πρώτη η Ιαπωνία με 28.5) ενώ το Βέλγιο είχε το μικρότερο μέσο όρο ηλικίας (24.9)
  • Ο μέσος όρος ύψους των παικτών στην Ελλάδα ήταν το 1.97
  • Ο Ηφαιστος Λήμνου βρέθηκε μέσα στην πρώτη πεντάδα των “γηραιότερων” ομάδων των 16 Λιγκών, έχοντας την τρίτη θέση με μ.ο. 30.1 έτη.
  • Το 51% των παικτών που αγωνίστηκαν στην Ελλάδα ήταν ξένοι. Το μεγαλύτερο ποσοστό ξένων είχε η Ισπανια με 70.7%.
  • Στην Ελλάδα ο μέσος όρος συμμετοχής κάθε ξένου ήταν 21.5, που την έφερε στην  9η θέση της σχετικής λίστας. Ο μέσος όρος όλων των Λιγκών για τους ξενους παίκτες ήταν 22.1 λεπτά.
  • Στην Ελλάδα μόνο το 13.5% των παικτών είχε ηλικία μικρότερη των 21 ετών κι αυτός την έφερε στη 10η θέση της λίστας των Λιγκών με τους περισσότερους νέους παίκτες. Πρώτη ήταν η Αργεντινή (27%) και τελευταία η Ιαπωνία (4.4%).
  • Τα νούμερα είναι πιο απαισιόδοξα όταν μελετήσουμε το χρόνο συμμετοχής των νέων παικτών στην ελληνική Λίγκα, καθώς είναι εξαιρετικά μικρός (4 λεπτά), ο τέταρτος μικρότερος όλων Λιγκών. Στην Αδριατική Λίγκα, οι παίκτες κάτω των 21 ετών έπαιρναν 9.4 λεπτά μ,ο. (1η θέση) και στην Ιταλία μόνο 1.8 λεπτά (16η θέση).
  • Ωστόσο, ο Προμηθέας ήταν η 10η ομάδα από όλες που συμμετείχαν στις 16 Λίγκες με το μεγαλύτερο ποσοστό παικτών κάτω  των 21 ετών (πρώτη η Μπαντίρμα με 55.6%)
  • Ο Κολοσσός Ρόδου ήταν η 7η ομάδα από όλες τις Λίγκες που έδωσε μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής στους παίκτες κάτω των 21 ετών (14.4 λεπτά). Πρώτη ήταν η Κιότο (Ιαπωνία) με 23.6 λεπτά και στην 10η θέση βρέθηκε η Κάλεβ/Κράμο με 13.4 λεπτά. 
  • Στις ελληνικές ομάδες αγωνίστηκαν 33 παίκτες κάτω των 21 ετών, όλοι Ελληνες.
  • Οι ελληνικές ομάδες, σε ποσοστό 63% έκαναν μεταγραφές με παίκτες που αγωνίστηκαν στο ελληνικό πρωτάθλημα και στην προηγούμενη σεζόν (12η θέση) με πρώτη την Κίνα (87.6%) και τελευταία την Αδριατική (50.5)
  • Ωστόσο, οι ελληνικές ομάδες κράτησαν το ίδιο ρόστερ σε ποσοστό μόλις 23% (15η θέση), ενώ στην πρώτη χώρα της σχετικής Λίστας, στην Κίνα, οι ομάδες κράτησαν το ίδιο ρόστερ σε ποσοστό 60.8%)
  • Στην Ελλάδα, σε ποσοστό 31.7% οι ομάδες υπέγραψαν ξένους παίκτες που έπαιξαν και την προηγούμενη σεζόν στο ελληνικό πρωτάθλημα (10η θέση με πρώτη την Ισπανία 54.5%).
  • Ομως, οι ελληνικές ομάδες υπέγραψαν ξένους παίκτες που είχαν στο ρόστερ της και στην προηγούμενη σεζόν μόλις σε ποσοστο 9.5%
  • Επίσης, στην Ελλάδα, οι ομάδες υπέγραψαν τον τρίτο μεγαλύτερο αριθμό παικτών (17.8 παίκτες μ.ο για κάθε ομάδα), που την έφερε στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας. Πρώτο το Ισραήλ με 21.1 παίκτες ανά ομάδα και στην 16η θέση ήταν η Ιταλία με 13.9 ανά ομάδα.
  • Ο Προμηθέας, με 23 παίκτες στην περσινή σεζόν, βρέθηκε στην 4η θέση της λίστας με τους περισσότερους παίκτες.