Basket League: Τα βραβεία της χρονιάς

Η σεζόν στο ελληνικό πρωτάθλημα (Basket League) ολοκληρώθηκε, ήρθε η ώρα της απονομής των βραβείων στους κορυφαίους πέντε κατηγοριών.

Πολυτιμότερος παίκτης=Τζέριαν Γκραντ (Προμηθέας Πατρών)

Αν υπήρχε βραβείο MVP του πρωταθλήματος, θα το έπαιρνε αδιαμφισβήτητα ο Ιωάννης Παπαπέτρου από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το 40ο πρωτάθλημα της ιστορία του. Όμως αν μιλήσουμε για επίδραση στο παιχνίδι της κάθε ομάδας, ο Τζέριαν Γκραντ έδειξε σαν έτοιμος από καιρό για το επόμενο βήμα στην καριέρα του. Και πολύ σταθερός ο πλέι μέικερ του Προμηθέα. Τέταρτος στις ασίστ στην κανονική διάρκεια της σεζόν (6.1 ανά ματς), τρίτος στην αξιολόγηση (πίσω από το δίδυμο του Κολοσσού Ρόδου Καντέρ-Άρτις) και πέμπτος στα κλεψίματα (1.95 ανά ματς). Στα πλέι-οφ δε, ήταν ο κορυφαίος στις τελικές πάσες (7.9 ανά ματς) ανεβάζοντας αισθητά το μέσο όρο, πρώτος στο σύστημα αξιολόγησης και πρώτος στα κλεψίματα (2.6 ανά ματς).

Honorable Mentions: Ιωάννης Παπαπέτρου (Παναθηναϊκός), Τάισον Κάρτερ (Λαύριο), Ντάριλ Μέικον (ΑΕΚ), Κερέμ Καντέρ (Κολοσσός Ρόδου)

Πιο βελτιωμένος=Βασίλης Μουράτος (Λαύριο)

Το Λαύριο ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη του φετινού πρωταθλήματος και μία από τις μεγαλύτερες που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στη Basket League. Μαζί με την ομάδα, έλαμψε το άστρο του Βασίλη Μουράτου. Ο 23χρόνος πρώην παίκτης του Ολυμπιακού, απέδειξε ότι όχι μόνο μπορεί να ηγηθεί μίας ομάδας της Basket League, αλλά μπορεί κιόλας να την οδηγήσει εκ του ασφαλούς ως το τέλος του δρόμου. Σε περίπου 27 λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα στη κανονική διάρκεια της σεζόν, μέτρησε 10.3 πόντους με 31% στο τρίποντο, 2.6 ριμπάουντ και σχεδόν 6 ασίστ (5.8). Στην post season ο Μουράτος έπαιζε ένα λεπτό παραπάνω κατά μέσο όρο (περίπου 28) και σκόραρε 14.1 πόντους με 30% στα τρίποντα, είχε 2.3 ριμπάουντ και έπεσε αισθητά στο δημιουργικό κομμάτι (3.8 ασίστ). Όλα τα παραπάνω ενώ πέρσι τέλειωσε την σεζόν με 6.8 πόντους (9% στο τρίποντο), 3 ριμπάουντ και 2.8 ασίστ. Τρομερό step up και τρανό παράδειγμα ότι οι ομάδες οφείλουν να εμπιστευτούν Έλληνες αθλητές, ειδικά τώρα που δεν υπάρχουν τα χρήματα του παρελθόντος.

Honorable Mentions: Γιάννης Κουζέλογλου (Άρης), Μιχάλης Λούντζης (Προμηθέας Πατρών), Γιώργος Παπαγιάννης (Παναθηναϊκός)

Αμυντικός της σεζόν=Γιώργος Παπαγιάννης (Παναθηναϊκός)

Πραγματική μετάλλαξη για τον Γιώργο Παπαγιάννη, ο οποίος δούλεψε και είδε τους κόπους του να ανταμείβονται. Εμφανής από χιλιόμετρα η αλλαγή στο κορμί του, βγήκαν στην επιφάνεια τα απίστευτα προσόντα αυτού του παιδιού, που σε συνδυασμό με το ύψος του είναι αδιαμφισβήτητα ο νέος μεγάλος ψηλός του ελληνικού μπάσκετ. Βόβορας και Κάτας τον διαχειρίστηκαν υποδειγματικά, του έδωσαν ανάσες στο πρωτάθλημα όταν οι υποχρεώσεις στην Euroleague έρχονταν η μία μετά την άλλη και έβγαλαν στο παρκέ τον καλύτερο εαυτό του Γιώργου. Στην άμυνα ψηλά ήταν όπως μας είχε συνηθίσει, κυριαρχικός (πρώτος στα κοψίματα), αλλά η εξωπραγματική βελτίωση ήταν στα πόδια. Φέτος μπόρεσε να μαρκάρει στις αλλαγές ακόμα και τους κορυφαίους κοντούς-περιφερειακούς του πρωταθλήματος, και αυτό έλυσε τα χέρια των προπονητών του.

Honorable Mentions: Άλφα Ντιαλό (Λαύριο), Μιχάλης Λούντζης (Προμηθέας Πατρών), Ντάνι Αγκμπελίς (Προμηθέας Πατρών), Χάουαρντ Σαντ-Ρος (Παναθηναϊκός)

Καλύτερος προπονητής=Χρήστος Σερέλης (Λαύριο)

Μακράν του δεύτερου, ο Χρήστος Σερέλης είναι ο καλύτερος προπονητής του ελληνικού πρωταθλήματος για την φετινή σεζόν. Αυτό που κατάφερε με το Λαύριο (έφτασε τελικούς πρωταθλήματος), σε μία σεζόν που στράβωσε στην αρχή (0-3 ρεκόρ «χτυπημένο» από τον covid-19), δεν έχει ξανασυμβεί στη σύγχρονη ιστορία. Όπως δήλωσε ο ίδιος μετά το φινάλε της ημιτελικής σειράς με τον Προμηθέα Πατρών, το μπάτζετ της ομάδας ήταν φέτος 305.000 ευρώ. Δεν χρειάζονται άλλα λόγια για το επίτευγμα του Λαυρίου και του Χρήστου Σερέλη, ο οποίος είναι ο «αρχιτέκτονας» της ομάδας (17 χρόνια στον πάγκο, από την Β’ Εθνική).

Honorable Mentions δεν έχει γιατί όπως είπαμε η επιλογή του ήταν η πιο εύκολη από όλες…

Καλύτερος νέος=Νίκος Χουγκάζ (Ιωνικός Νίκαιας)

Σε ένα πρωτάθλημα που μόνο… τόπο στα νιάτα δεν δίνει, υπήρχαν και εξαιρέσεις φέτος. Ο Νίκος Χουγκάζ κερδίζει δικαιωματικά το βραβείο του… Rising Star. Σε σχεδόν 25 λεπτά συμμετοχής ανά παιχνίδι, ο πολυθεσίτης νεαρός του Ιωνικού Νίκαιας (παίζει περιφερειακός και ψηλός), έβαζε 10.5 πόντους και κατέβαζε 6.5 ριμπάουντ ανά ματς. Όλα αυτά σε μία άκρως επιτυχημένη σεζόν για την ομάδα της Νίκαιας, αφού μπήκε στα πλέι-οφ. Στιγμή της σεζόν για τον Χουγκάζ, αναμφίβολα το παιχνίδι με τη Λάρισα όταν και είχε κάνει το εξωπραγματικό 7/7 πίσω από τα 6.75 μ.

Honorable Mentions: Κώστας Παπαδάκης (Λάρισα), Γιάννης Αγραβάνης (Μεσολόγγι/Προμηθέας Πατρών), Γιώργος Καμπερίδης (ΠΑΟΚ), Δημήτρης Μωραΐτης (ΑΕΚ)


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.